Skocz do zawartości
Szymoon

Ogromny problem z glosnikami

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie powiem tylko, ze ten sam post poszedl na pl.rec.audio - niech nitk sie nie zdziwi, ze gdzies juz to czytal :)

Za jakis czas bede kupowal kolumny podlogowe pokroju Dali 5005 lub

B&W DM 603 S3, do tego amplituner yamaha RX-V530.

Moj pokoj ma wymiary 4,2m na 4,5 (19m kwadratowych) wysokosc 2,65. Dwoje drzwi w srodku, jedna sciana to okna (i wyjscie na balkon), za moimi plecami mebloscianka. A przedemna biurko, komputer, monitor(w pokoju jeszcze sa dwa tapczany i wykladzina). Siedzac na fotelu i majac

rozmiezsczone glosniki, bede z nimi tworzyl trojkat o wymiarach 160cm

(odleglosc miedzy glosnikami), 140cm (odleglosc ode mnie do glosnika) i

ostatnia odleglosc to tez 140 cm(ode mnie do drugiego glosnika), 120 cm

wysokosc (odleglosc ode mnie do sciany).

Acha, bedzie to polaczone z komputerem przez k.dzwiekowa Hercules Fortssimo 3 lub Maya 7.1, rozwazam tez Terratec DMX 6Fire LT (zreszta tworzylem o tym wyborze osobny topic).

Teraz kilka spraw do rozwiazania:

1. Czy glosniki moge postawic przy samej scianie, jesli wylot bass-reflexu

maja z przodu ?? Jesli nie bede mogl ich postawic przy scianie, to bedzie tragedia. Poniewaz biurka nie moge od sciany odsunac (dzieki czemu glosniki tez moglyby byc od sciany odsuniete), glosnikow nie mam jak dac za siebie i w ogole... tragedia w rozmieszczaniu nowych rzeczy. Nie moge odsunac glosnikow od sciany, bo bede z nimi tworzyl wrecz tragiczny trojkat (80 cm na bok od kazdego glosnika bede i to w dodatku dokladnie pomiedyz nimi...)

2. Czy takie glosniki o jakich mowie nie bede zbyt mocne jak na moj pokoj ?

3. Moze kupic monitorki i na stojaki je postawic ? Nie chodzi mi o waty w

glosnikach, nie slucham muzyki glosno, chodzi mi o jakosc i czystosc

dzwieku.

4. Glosniki mam zamiar wykorzystywac rowniez podczas grania, czy takie cos w ogole wchodzi w rachube, czy glosniki nadaja sie tylko do muzyki/filmow ?

Najwiekszy problem i najwazniejszy:

Biurko ma wysokosc 70 cm, dodatkowo z mojej lewej strony ma wysokoc 110

cm!!(bok jest, jakby powiedziec, z jednej deski, nie ma tam zadnej

dziury... taka podwyzszona puleczka w stosunku do blatu po prostu) Glosniki musza byc ustawione zaraz obok biurka. Co z tym fantem

zrobic ? jakies pomysly ? Nie mam zadnej inne mozliwosci, chyba ze

monitorki postawione na strasznie wysokiej podstawce, lub glosniki

zawieszane na scianie - ale wolalbym kolumny.. Najbardziej zalezy mi na

rozwiazaniu tego problemu. A jak ktos nie orientuje sie w moim problemie: membrany glosnikow beda na takiej wysokosci, niskotonowe (zazwyczaj na dole ustawiane) dzwieki poleca w biurko i dopiero odbite od niego doleca do mnie. Dodatkowym problemem jest niejednolite biurko - z lewej strony cala kolumna bedzie zastawiona. W ten sposob, wydaje mi sie, ze z lewego glosnika bedzie do mnie wszystko docierac pozniej niz z prawego. Pomijajac juz fakt, ze w ogole dochodzacy do mnie dzwiek, bedzie odbitym od sklejki..

Bede wdzieczny za odpowiedzi.

Ps. Wierzcie badz nie, ale pierwsze przymiarki do glosnikow robilem w maju (prognozowalem, ze kupno potrwa 2-3 miesiace, troche sie przeciagnelo :D )

Pss. W ogole takie kolumny to dobry wybor ? ponizej czego slucham (oprocz wrzeszczenia moich ofiar w grach ;) )

Gatunki: blues, jazz, rock&roll, soul, klasyka

Wykonawcy:

Elvis

Aretha Franklin

Otis Redding

Chuck Berry

Louis Armstrong

Fats Domino

John Lee Hooker

Gary Moore

Lorenna McKennit

David Akrenston

Vivaldi

Bach

Beethoven

Mozart

[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy przedstawilem punktami. Wiec wystarczy przecyztac punkty, no i ten najwaznijszy problem...

A tak tez sobie pomyslalem, ze nikt nie bedie chcial tego czytac. Tylko jakie mam wyjscie ? napisac 5 postow ?

dluuuuugieeee!!!

bedzie dobrze.

po krotce, bo nie pamietam calosci :wink:

moga stac przy scianie, byle nie na golym parkiecie(chyba, ze sa podgumowane). lepiej zeby byly troszke na stojakach.

chcesz je ustawic przy biurku? jak bierzesz duze glosniki i tak bedziesz dobrze slyszal, bo pokoj jest niewielki. byle bys ich nie zaslonil czyms.

Stary! w ogole, to wez te glosniki i potem bedziesz je ustawial, tak jak Ci najbardziej bedzie pasowalo.

pozdrawiam i nie martw sie, bedzie wypasnie gralo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy przedstawilem punktami. Wiec wystarczy przecyztac punkty, no i ten najwaznijszy problem...

A tak tez sobie pomyslalem, ze nikt nie bedie chcial tego czytac. Tylko jakie mam wyjscie ? napisac 5 postow ?

dluuuuugieeee!!!

bedzie dobrze.

po krotce, bo nie pamietam calosci :wink:

moga stac przy scianie, byle nie na golym parkiecie(chyba, ze sa podgumowane). lepiej zeby byly troszke na stojakach.

chcesz je ustawic przy biurku? jak bierzesz duze glosniki i tak bedziesz dobrze slyszal, bo pokoj jest niewielki. byle bys ich nie zaslonil czyms.

Stary! w ogole, to wez te glosniki i potem bedziesz je ustawial, tak jak Ci najbardziej bedzie pasowalo.

pozdrawiam i nie martw sie, bedzie wypasnie gralo :P

Z tym zaslonieciem krotko i zwiezle powiem:

Po bokach glosnikow jest biurko. Po lewej mojej stronie biurko jest wyzsze. Po prawej bedzie wystawal tweeter, po lewej cale beda zasloniete.

Krotko mowiac

glosniki beda zasloniete po bokach i nie w ten sam sposob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinno byc dobrze :D

najwyzej bedziesz sie meczyl z ustawianiem :D

ja mam obecnie stare altusy 75 i nie narzekam wzmacniacz UNITRA WS442 (tylko musze kupic dzwiekowa bo ta wbudowana w plyte to g***o) w muzyce i grach sie sprawdza, chociaz ostatnio gralem w HarregoPottera 2 i mi mocno charczaly (pewnie prze ta dzwiekowa).

aha i co do twoich glosniko bo bokach to ok gozej jak bys je od przodu zaslonil :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znajdzies miejsca, zeby je odsunac o pol metra chociaz od biurka?

dodam jeszcze, ze moje glosniki maja ok. 35cm wys i sa calkiem zasloniete przez biurko, a slychac super. nie martw sie, dobre glosniki i tak beda dobrze graly. najwyzej dasz wiecej wysokich tonow we wzmacniaczu. jakbys mial male pipki po 10watt, bylby problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 nie minimum 50cm od ścian

ad.2 nie dali 5005 są w sam raz swego czasu był model 505 o niebo lepsze mają świetny bas

ad.3 eltax 5+ nieźle grały tak samo tannoy mercury 2 do tego trzeba doliczyć koszt podstawek;) , są też słodko grające qby mieszko ale one kosztują ponad 3000zł+ podastawki kupując monitorki tracisz potęge basu

ad.4 dali eltax tannoy do grania się nadają qby zdecydowanie nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się kiedyś w akustyka-amatora, mam kumpla akustyka, który mine nauczył kilku rzeczy, w sktócie tak:

1. Im wyżej umieścisz głośniki, tym lepiej słyszalne wysokie tony, a gorzej niższe, niżej odwrotnie, ale efekt słabszy.

2. Na podłodze wykładzina, gruba. Inaczej będą ginęły dzwięki o częstotliwości 90-130Hz, a 30-60Hz będą takie, że szyby zabrzęczą, przy tym wysokie będą ogromnie cykały.

3. Im więcej gołych ścian, tym bardziej jak powyżej, wysokie będą się okropnie wybijać a przy niektórych niższych tonach, zależy od geometrii pokoju będą straszliwe odbicia, przyjemne chyba tylko dla tych co lubią klimaty w stylu scooter czy co tam na dyskotekach teraz słychają. U mnie jak zasłony i firanki wywaliłem to już się gorzej zrobiło.

4. Doradzam Ci jednak zakup kolumn; jakoś je wstaw, u mnie jak kupiłem i nie było miejsca to wywaliłem częśc mebli i trzymam rzeczy w tekturowych pudełkach. Nic tak nie cieszy, jak para pożądnych kolumn co najmiej 150W nominalnej mocy i dobry amp.

Tylko ja bym onkyo kupił, yamacha się skomercjalizowała i nie robi już takich fajnych rzeczy jak kiedyś :( Co do mocy, to podług uznania, ja mam 2x170 przy ampie sherwooda 2x200, pokoik

połowę z twojego, ale jak mam gorszy humor to przykręcam tak, że już mi na Mozarcie kilka razy tweetery poszły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 nie minimum 50cm od ścianad

ad.2 nie dali 5005 są w sam raz swego czasu był model 505 o niebo lepsze mają świetny bas 

Add. 1 - jesli bass-reflex jest z przodu, to tez nie moga stac pod sciana ? :roll:

Add. 2 - ew. mysle tez o JBL LX 2004. Ale to wszystko najpierw musze przesluchac.

Dijkstra: Akustyke pokoju chyba mam nienajgorsza. Praktycznie zadna sciana nie jest gola, kilka kwiatkow, mebloscianka, jedna wykladzina cienka, ale na niej druga gruba, zaslony sa... Tylko co za tym idzie problem z umieszczeniem glosnikow. opisze mam nadzieje dosc dobrze jak wyglada ten moj pokoj w danym miejscu

Szerokosc 4,2 metra. Do wykorzystanie 3 metry minus miejsce na drzwi od balkonu (zeby dalo je sie tez otworzyc). 3 metry dlatego, poniewaz mam dwoje drzwi w pokoju i jedne sa ustawione wlasnie na tej scianie, gdzie ja mam biurko i chce miec glosniki. zostaje mi na biurko + glosniki 2,3 metra szerokosci. Biurko szerokosc 1,6 metra. No moze glosniki troche odsune od biurka. Ale od scian nie ma najmniejszych szans(juz wspominalem w glownym wywodzie, jaki bede tworzyl trojkat z glosnikami jesli je od scian odsune). Jakbym chcial przemeblowac i postawic je przy innej scianie to jest jeszcze mniej miejsca...

Czyli chce sie jeszcze upewnic. Nie moge ustawic glosnikow z bass-reflexem z przeodu, zaraz przed sciana ? A jesli nie to dlaczego ..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 dlatego nie bo bas będzie miał podbarwienia zmniejszy się pezestrzeność dzwieku zawęzy stereofonia

Co do jbl szkoda kasy dali są o niebo lepsze

napisz może ile chcesz wydac na te głośniki :)))

aha i zapomniałem dodać kup sobie do tego wzmacniacz cambrige audio a500:))

ps.ja osobiście mam kolumny radmora ls30 precyzja basu dynamika przestrzeność i stereofonia na wysokim poziomie nie słyszałem lepszych kolumn w tej cenie , niestety już ich nie sprzedają;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz zostaja mi tylko glosniczki nascienne. Ni mam innego wyjscia, jak postawic glosniki pod sciana...

Jestes 100% pewny, ze nie moga byc pod sciana ? przeciez wszystko i tak idzie od sciany, a nie w sciane...

Jesli juz jestes pewien, to ile min cm powinny byc od sciany ?

Na calosc chce wydac jak najmniej :) ale tak do 4000-5000 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie bylem w jednym sklepie audio. Posluchalem sobie dwoch kolumienek, jedne jakas nowosc, nawet nie pytalem o nazwe, niby mialy byc cud miod. Wchodzimy do pomieszczenia odsluchowego, wkladam plytke. Siadam i co ?... Jeszcze nigdy nie meczylem sie przy sluchaniu muzyki, jak wtedy. Dopiero jak na amplitunerze podkrecilo sie basy na maxa (yamaha rxv-630) to dalo sie tego od biedy sluchac. Moje Daewoo kilkuwatowe z miniwierzy lepiej graja..

No nic, facet podlaczyl B&W 602.5 S3. Juz bylo lepiej, dzwiek o wiele przyjemniejszy dla uszu, basik byl. Ale ciagle dla mnie za malo. Spodziewalem sie za duzo po takich kolumienkach czy takie na takie kity trafilem ? Bo glosnosc na pol regulatora, a ja ciagle dokladnie wiedzialem skad dzwiek idzie, tak jakby sie nie odklejal od kolumn. Wujek ma jakies ogromniaste kolumny, co prawda stare ale membrana dobrych kilkadziesiat cm ma - i toto gra naprawde pozadnie.

Ja juz nie wiem co myslec. Jeszcze sobie tych Dali 5005 bede musial posluchac i porownac z B&W, ale krotko mowiac, spodziewalem sie o wiele wiele wiecej.

Ps. W ogole, myslalem, ze te glosniki sa wieksze (na obrazkach tak wygladaja :)) jak zobaczylem Tannoy Mx2 to mi sie smiac chcialo... takie mini membranki. Ja tu cos lepszego od pierdziawek komputerowych mediatech szukam, a dostaje takie cos... Z takimi membrankami to mi moze masaz na palcach robic jak je przyloze, a nie grac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz sobie zadać pytanie jakiego dźwięku szukasz czy neutralnego w cudzysłowie czy zniekształconego ja ten drugi to wypróbuj Diora polaris 200 mają taki bas heheh z pewnością poczujesz dżwięk cena 800zł para

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...