Skocz do zawartości
kobe2005

Proc Wyzej Wyni Niezej

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie na procku z podpisu polowkowe mnozniki daja zmniejszenie wydajnosci ... moze to tez jest powod u Ciebie ...

:blink: Mnożniki w Celeronie D :mur:

Wyłącz w biosie Thermal Throtling czy jak to tam się pisze ( powinno pomóc ) - bardzo możliwe jak już napisano wyżej, że procesor osiąga za wysoką temp. i zwalnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w celeronach D jest thermal monitor w wersji I oznacza to ze ewentualne zmiany takowowania zależne są jedynie od temperatury

może program źle pokazuje temperaturę, jak pokazuje dobrze to na pewno nie tu problem

HaL Napisano Dzisiaj, 11:24

u mnie na procku z podpisu polowkowe mnozniki daja zmniejszenie wydajnosci ... moze to tez jest powod u Ciebie...

nie bądź śmieszny to jest celeron D a ty masz Athlona :lol2: Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to byc to ?

PowerManagment/APM

opis ble ble bla ...Max Saving Mode an stop CPU internal clock... ale jesli to to powinno zatrzymac a nie spowolnic.

Aktualizowalem bios, bo kiedys mialem zle reportowanie temperatur ale teraz wydaja sie byc ok...

przy okazji wyczytalem o czyms taki jak MAR. MSI ma taka opcje memory aceleration tehnology wie kots z czym to sie jej. Daje to efekty. Ja poszukam czy moje RAmy sie nadaja ale wszelka pomoc mile widziana

Pomylka MAT oczywiscie a nie MAR

Edytowane przez kobe2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to byc to ?

PowerManagment/APM

opis ble ble bla ...Max Saving Mode an stop CPU internal clock... ale jesli to to powinno zatrzymac a nie spowolnic.

Aktualizowalem bios, bo kiedys mialem zle reportowanie temperatur ale teraz wydaja sie byc ok...

przy okazji wyczytalem o czyms taki jak MAR. MSI ma taka opcje memory aceleration tehnology wie kots z czym to sie jej. Daje to efekty. Ja poszukam czy moje RAmy sie nadaja ale wszelka pomoc mile widziana

ja mam w mojej płytce MAT a o MAR nie słyszałem

MAT daje zysk z wyłączonym odczyt mam na poziomie 5.6GB/s z włączonym 5.9GB/s

"...Max Saving Mode an stop CPU internal clock..."

zatrzymać, chodzi o wyłączanie rożnych nie używanych urządzeń po pewnym czasie lub przejście w stan uśpienia wtedy procek jest wyłączony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo podobnie ze swoim kompem :) Według mnie jest to wina źle/oszczędnie zrealizowanego układu zasilania na płycie głównej. Po prostu nie daje rady i komponenty dostają za mało prądu.

Dla przykładu - teraz mam proca na 3.65GHz (17x215) i według większości programów testujących (Pi/Cinebench/Marki) komp jest o ok. 10% szybszy niż przy ustawieniu 3.79GHz (17x223) :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi