KazMax Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) Witam Mam do zrobienia na zaliczenie bazę w SQL Serwerze 2000. Zrobiłem ją częściowo ale prosił bym o pomoc osoby bardziej doświadczone w tej materii o sprawdzenie czy baza w tej postaci ma prwo dobrze działać. Nie chcę aby ktos to za mnie zrobił a jedynie zabawił sie w "nauczyciela" i pokazał niedociągnięcia i błędy (bo takowe prawdopodobnie są). Jeśli ktos byłby skłonny mi pomóc to proszę o kontakt na kazmax@wp.pl lub GG 1480371. Tak wyglądaja relacje w tej bazie...czy sa poprawne?? Dodam jeszcze ze baza to ma być wypożyczalnia samochodów.... Edytowane 8 Stycznia 2006 przez KazMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Jaka wg ciebie jest zależność miedzy Klienci z Samochody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Heh...no właśnie nie ma....powinienem chyba powiązać Wypożyczone z Samochodami zgadza się?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgadza się inaczej być nie może. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Hmmmm...pomoże ktos???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 logiczne jest ok, ale 3 uwagi, wszystkie nazwy ( tabel i pól )pisz małymi literami bez polskich znaków diakrytycznych , nie pisz Nr_xxx bo to jest dziwne, ale np id_klient albo klient_id , do pokazania relacji łącz ze sobą klucze główne tabeli, dokładnie jaki klucz z jednej tabeli z jakim kluczem z drugiej a nie tak jak masz i jeszcze jedno tabele która wydaje sie główna nalezy umieścic w miarę tak aby była ona jakoś tak gurowała nad innymi np w środku daj te wypozyczenia albo wyżej i w środku ponad innymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 co do wyciągania wierszy z tabel połączonych ze soba to poczytaj o złączeniach zwykłych i pozostałych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) razor1 dzięki za cenne uwagi. Mam jeszcze maly dylemat odnosnie typów danych w dwóch polach....poj_silnika (decimal? real?) oraz oplata_za24h (money? jakos nie bardzo pasuje mi przy wybieraniu). Co radzisz??? I jeszcze pytanko odnośnie daty. Chciałbym aby wyswietlana sama data (bez godziny) a jak zauważyłe jest tylko typ DATETIME (nie ma samego DATE)...co robic??? Edytowane 10 Stycznia 2006 przez KazMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 a w czym jest pojemnośc ? w ccm czy w litrach podawana ? jak w ccm to unsigned smallint będzie w sam raz jak w litrach to float może być , opłata za 24 h to może też float albo double, można użyć datetime i odczytywać sam date ale trzeba przed odczytem sformatować odpowiednio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 float może być , opłata za 24 h to może też float albo double,nigdy w zyciu :) Chyba kazdy RDBMS do cen ma wlasny typ danych (lub jakis inny jest odpowiednio przystosowany), ale nie uzywa sie do tego "zmiennoprzecinkowcow". Tutaj nie moze miec miejsca zadna utrata dokladnosci. Dedykowanym typem w MSSQL jest Money, ale z tego co pamietam DECIMAL tez sie nada, bo mozna mu parametrami podac ile ma miec miejsc po przecinku (z tym, ze jest on inaczej przechowywany niz floaty, tak zeby nie bylo strat dokladnosci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 a w czym jest pojemnośc ? w ccm czy w litrach podawana ? jak w ccm to unsigned smallint będzie w sam raz jak w litrach to float może być , opłata za 24 h to może też float albo double, można użyć datetime i odczytywać sam date ale trzeba przed odczytem sformatować odpowiednio Pojemność jest w litrach i użyłem typu decimal (3,2) i spisuje sie dobrze. Czy mozesz mi napisac jak bedzie wyglądał taki format aby samą datę podawał? Co do typu MONEY to problem polega na tym że jezeli wstukam takie zapytanie: Select * From wypozyczenia Where oplata_za24h <='50'; to wyskakuje błąd i nie wiem o co biega :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 No to moze bys tak podal tresc tego bledu? Czy mamy sie domyslic co Ci sie pojawia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) "Disallowed implicit conversion from data type varchar to data type money, table 'Wypoż_samoch.dbo.wypozyczenia', column 'Cena_za24h'. Use the CONVERT function to run this query." Oto treść komunikatu. Ehhh już sobie poradziłem.....przy wybieraniu z warunkiem dla typu Money wartość nie może byc w pojedynczym cudzysłowiu lecz bez niego Heh...ale lamerski błąd. Edytowane 11 Stycznia 2006 przez KazMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiCi Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 przy typach liczbowych (money, int) wartosci nie pisze sie w ' ', wiec powinno byc: where oplata_za24h <= 50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Dobra ostatni juz problem. Polecenie brzmi "Tekst ze skryptem tworzącym struktórę bazy (tworzenie samej bazy, tabel, odpowiednich relacji i wprowadzania danych)". Jak te informacie "wyciągnąć" z gotowej bazy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Poszukaj coś w stylu "reverse engineer" dla serwera ms i niech ci zrobi kod na podstawie gotowej bazy. Ale czy takie coś jest dla bazy ms to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Jest.. rozejrzyj sie wsrod tabel i procedur systemowych. Mozna z tego wyciagnac chyba wszystko co trzeba o strukturze. A jesli program jest w C# to tam dodatkowo sa jakies mechanizmy wspomagajace pobieranie takich danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...