krimisek Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Czy moze ktos polecic jakis tester do kabli UTP? Milo by bylo gdyby dzialal tez z koncowkami telefonicznymi. Jaka firme wybrac? Jak jest z awaryjnoscia tego sprzetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) Jeżeli chodzi o bezawaryjność to tester tylko i wyłącznie własnej roboty. Wystraczy kilka cm kabla UTP, bateria, żarówka, 2 x łącznik. Na allegro można kupić tester RJ45/11 za ok. 20 zł: http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4443&order=t&view=gtext Edytowane 8 Stycznia 2006 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Ta taki testere na duzo sie nie zda sprawdzi poprawnosc polaczenia par we wtyczce i czy prad plynie przez kabel. :/ A najwaznejsze jest czy kabel nadaje sie do transmisji danych (a to oznacza wiecej niz prawidlowe zacisniecie i przewodzenie prad) dla przykladu moge podac ze niekiedy samo zgiecie kabla o 90 stopni moze spowodowac ze przestanie on dzialac :/ a taki tester za 30zł bedzie dalej pokazywal ze wszystko jest ok :/ Mówie moze bo na to ma wplyw jeszcze kilka innych czynników. Niestety dobry tester kabli to spory wydatek (siegajacy kilku tys. zł) Możliwe ze mozna dostac tester kabli ktory sprawdza je pod katem poprawnosci tranmisji danych tanie. jednak nie siedze tak mocno w tej kwestji :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackangel Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Ja mam taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79251131 Ale można też mieć i taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76178115 pracowałem na troche innym modelu tego cudeńka ale za wysokie progi kasowe jak dla mnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krimisek Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Generalnie to chodzilo by mi czy istnieje fizyczne polaczenie. Czy te tansze testery gorzej sobie radza z odlegloscia czy cos takiego? Czy jest mozliwosc zeby z drugiej strony kabla nie podpinac tej "mniejszej czesci" testera tylko zostawic np w hubie czy sieciowce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Generalnie to chodzilo by mi czy istnieje fizyczne polaczenie. Czy te tansze testery gorzej sobie radza z odlegloscia czy cos takiego? Czy jest mozliwosc zeby z drugiej strony kabla nie podpinac tej "mniejszej czesci" testera tylko zostawic np w hubie czy sieciowce? generalnie musisz pofatygowac sie do drugiego konca kabla. Jesli chcesz tylko sprawdzic czy jest polaczenie elektryczne, to sam mozesz zbudowac taki tester z kawalka kabla, baterii, diody/zarowki i gniazdek rj45. wystarczy pol godziny i masz zajebisty testerek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...