Skocz do zawartości
The_Crow

Eizo Flexscan L550 Vs. Iiyama Prolite H430

Rekomendowane odpowiedzi

Oba te modele na benchmark.pl są super produktami, tylko że nic nie napisano pod względem domowego użytkowania tych monitorów. Interesuje mnie, który z tych monitorów nadaje się do domu tak, aby spokojnie na nim grać, pracować długimi godzinami będąc pewnym, że nie padnie po roku lub tuż po gwarancji.

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://.../Eizo_L550.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te monitory bedziesz mial z wykopalisk ? :P

oba nie sa juz dostepne od jakiegos czasu - chyba ze na rynku wtornym

ogolnie te 2 monitory sa skierowane do 2 roznych grup odbiorcow - o ile EIZO raczej dla gracza (matryca TN) to Iiyama (matryca IPS) raczej dla grafika (mimo zbyt mocnego podswietlania = slabej "czerni")

jezeli dlugosc gwarancji jezt wazna to na rynku pierwotnym EZIO daje 5 lat a Iiyama 3 lata

jak sam wybieralem (jakies 1.5 roku temu) 17 LCD to bralem pod uwage tez te 2 monitory (sa moje posty z okolic kwietnia 2004):

- H430 odpadla tylko z powodu zbyt wysokej ceny bo mozliwosci jak na tamte czasy miala b. dobre

- L550 odpadlo z kilku powodow - ubogie OSD, slaba ergonomia - bez ramienia/uchwytu VESA to o "dogodnym" ustawieniu mowy nie ma (przy pomocy tej nozki nie da sie postawic panelu do pionu), ...

moja rada - poszukaj wsrod modeli dostepnych na rynku pierwotnym - w ciagu okolo 2 lat (oba monitory mialy swoje premiery wlasnie wtedy) troche sie zmienilo na rynku domowych LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te monitory bedziesz mial z wykopalisk ? :P

oba nie sa juz dostepne od jakiegos czasu - chyba ze na rynku wtornym

ogolnie te 2 monitory sa skierowane do 2 roznych grup odbiorcow - o ile EIZO raczej dla gracza (matryca TN) to Iiyama (matryca IPS) raczej dla grafika (mimo zbyt mocnego podswietlania = slabej "czerni")

jezeli dlugosc gwarancji jezt wazna to na rynku pierwotnym EZIO daje 5 lat a Iiyama 3 lata

jak sam wybieralem (jakies 1.5 roku temu) 17 LCD to bralem pod uwage tez te 2 monitory (sa moje posty z okolic kwietnia 2004):

- H430 odpadla tylko z powodu zbyt wysokej ceny bo mozliwosci jak na tamte czasy miala b. dobre

- L550 odpadlo z kilku powodow - ubogie OSD, slaba ergonomia - bez ramienia/uchwytu VESA to o "dogodnym" ustawieniu mowy nie ma (przy pomocy tej nozki nie da sie postawic panelu do pionu), ...

moja rada - poszukaj wsrod modeli dostepnych na rynku pierwotnym - w ciagu okolo 2 lat (oba monitory mialy swoje premiery wlasnie wtedy) troche sie zmienilo na rynku domowych LCD

jeśli tak to podaj, jakie LCD w tej cenie warto kupić. LCD dla wymagającego gracza:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie cytuj calych postow !

to podaj, jakie LCD w tej cenie warto kupić. LCD dla wymagającego gracza

a malo sie tego przewija w postach :P moge podac tylko jakie wg. mnie warto obejzec (i samemu zadecydowac)

najpierw naocznie sprawdz czy wady TN nie przeszkadzaja

obejzyj w dzialaniu:

- z 17" na TN - np Samsung 730BF

- z 17" nie na TN - Samsung 173P+/770P

- z 19" na TN - np Samsung 913N lub Hyundai B90A/B91A

- z 19" nie na TN - do 1500 jest tylko ACER AL1922a (ET.L2508.093)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. więc wybrałem, teraz interesuje mnie co wy myślicie o tych 2-uch sprzętach:Sony HX75S i NEC LCD70GX2

NECa nie widzialem wiec sie nie wypowiadam

widzialem poprzednia wersje SONY czyli HX73B (16ms) i pomijajac obudowe (dla mnie zbyt masywna ale to rzecz gustu):

- fatalne podswietlanie (nie w 1 egz) jasne pola przy bocznych krawedziach jak w bardzo tanich TN - poszukaj moich postow z marca/kwietnia 2004

- super wyostrzanie czcionki przy interpolacji (nawet przy rozdzielczosci 800x600 byla ladna/ostra) - ta seria ma/miala dedykowany do tego celu uklad (sprzetowe wyostrzanie)

- rozbudowane OSD

- reszta jak w innych TN - czyli standardowe niedociagniecia zwiazne z tym typem matrycy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi