Skocz do zawartości
polaczek

Wymiana Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

:mur: jak wymienic bios płyty Via 694X AGPset

GA-6VX7-4X

Chipset VT82C694X

albo co może być przyczyną braku dźwięku z zintegrowanej na tej płycie karty dźwiękowej skoro na Win Me wszystko grało a na Xp niechce

Edytowane przez polaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro na win me dziala, to nie jest to wina biosu! podejrzewam, ze probowales ja odpalic pod win xp na tych samych sterownikach co pod me?? jezeli tak, to musisz zmienic sterowniki! jak nie znajdziesz do xp, to sprobuj od win2000 lub nt4 - powinny byc ze soba zgodne

i tak na wszelki wypadek - sprawdz jeszcze, czy przypadkiem w biosie nie jest wylaczona ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się prubowałem wymieny biosu na nowszy za pomocą @BIOS Live Update (jak to się skończyło to nie pisze ale wyjęcie bateri z płyty przywróciło stan poprzedni:))

Sterowniki mam wszystkie na XP (do grafiki- Radeon, płyty głównej i karty dzwiękowej) tylko do tuneru - Aver Media TV go FM mam od Windows 2k

a dzwięk bez zmiany tylko słychać ciche trzeszczenie poza dzwiękiem podczas oglądania TV z tuneru który coś tam słychać ale też trzeszczy nie miłosiernie

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PnP/PCI Configuration Setup (albo jakos tak podobnie) - jezeli funkcja PnP OS Instaled nie bedzie ustawiona na YES, wtedy BIOS niepotrzebnie bedzie przydzielal przerwania sprzetowe a te niekoniecznie musza sie pokrywac z tymi, ktore nastepnie przydzieli system - i tu moze byc pies pogrzebany

o ile dobrze pamietam poprzednim wersjom okienek to nie przeszkadzalo, natomiast pod XP roznie bywa i czasami powoduje problemy

jezeli to nie pomoze, to wyciagnij karte TV z kompa i zobacz, czy dzwiek nie ruszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Biosie jest taka opcja Plug and Play Awere OS i ustawiłem ją na Yes - bez zmian teraz sprubuje wymontować tuner dam znać z jakim skutkiem

odnośnie sterowników tuneru to przeszukałem całą stronę Aver Media i ie znalazłem wersji do AverTV GO Series/FM Model 102 prubowałem z sterownikam od seri 007 ale niepasowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie karty z poziomu system jak i jej fizyczny demontaż nic nie zmieniły :sad:

A i jeszcze pojawił się bląd sterowników VIA bus master IDE drivers i Windowsowy instalator nie chce znaleźć do tego sterowników na płytce od matherboard

Edytowane przez polaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi