Skocz do zawartości
Mariusz Wróblewski

Celeron 2.4 I Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam procka Celeron 2.4GHz na standardowym chłodzeniu (nie D) i płyte Gigabyte GA-8IPE1000-G i nie mogę wycisnąć z procka więcej niż 100MHz. Potem już czarny ekran i tylko reset biosu pomaga.

Pozdrawiam B)

PS: Mojemu kumplowi taki sam Celeron poszedł na 3GHz z groszami na standard cooling :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem do 2.7GHz, nspięcia zwiększyłem o 0.10v. Na tych ustawieniach w spoczynku mam 31 stopni, w stresie 40-42 stopnie (SuperPI) Jeżeli zwiększam ustawienia do 2.*GHz, to już komp sie resetuje. Moje ustawienia to:

RAM: 300, 2.60v (Mam kość PC400 i PC266, dlatego mam zaniżone taktowanie)

AGP: 73MHz, 1.50v

PCi: 37MHz

Pozdrawiam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem do 2.7GHz, nspięcia zwiększyłem o 0.10v. Na tych ustawieniach w spoczynku mam 31 stopni, w stresie 40-42 stopnie (SuperPI) Jeżeli zwiększam ustawienia do 2.*GHz, to już komp sie resetuje. Moje ustawienia to:

RAM: 300, 2.60v (Mam kość PC400 i PC266, dlatego mam zaniżone taktowanie)

AGP: 73MHz, 1.50v

PCi: 37MHz

Pozdrawiam B)

dlaczego twierdzisz ze masz ustawioną blokadę FSB:AGP/PCI

AGP: 73 to nie jest poprawna wartość ?

PCI: podobnie

ta kość 266 jakiego producenta jest bo coś mi się wydaje ze ona przede wszystkim nie wyrabia ?

obniż timeing pamięci do 3.4.4.8 jak tego nie zrobiłeś

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem PCI/AGP na 66/33.

Może zwiekszyć napiecie RAM'u o 0.1v??

Pozdrawiam B)

hmmm masz dwie kości tego samego producenta ale różniące się częstotliwością taktowania tak ?

no to jak dodasz prądu to ta 400 dostanie za dużo a ta 266 może mieć wciąż za mało, do stabilnej pracy tak się nie robi, wymień na obie identyczne bo nie dosyć ze jedna nie uzyska stabilności to druga może ja stracić !

PS. o 0.1V możesz podnieść będzie bezpiecznie ale staraj się nie przekraczać 2.75V

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi