tOmki Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) w najblizszym czasie mam zamiar wymienic Maxtory na ktorych mam macierz raid 0 (troszke juz wysluzone, raport SMART moglby byc lepszy :D) znalzlem takie modele na komputroniku, jedna z zalet jest czas bezawaryjnej pracy (1.000.000 godz.- czyli 2x wiecej niz normalne dyski) oraz przyzwoite parametry pracy. jesli ma ktos taki model to prosze o opinie zgory dzieki Edytowane 9 Stycznia 2006 przez tOmki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) w najblizszym czasie mam zamiar wymienic Maxtory na ktorych mam macierz raid 0 (troszke juz wysluzone, raport SMART moglby byc lepszy :D) znalzlem takie modele na komputroniku, jedna z zalet jest czas bezawaryjnej pracy (1.000.000 godz.- czyli 2x wiecej niz normalne dyski) oraz przyzwoite parametry pracy. jesli ma ktos taki model to prosze o opinie zgory dzieki a co znaczy przyzwoite parametry pracy ? wersja RE to taki sam WD jak wersja SE tylko dają na nie większy MTBF zmienili oprogramowanie po to żeby dysk szybciej prowadził odzysk z uszkodzonego sektora/podejmował decyzje o jego odliczeniu tak aby kontroler RAID tego nie uznał za trwałe uszkodzenie dysku i go nie odłączył czyli technologia Time-Limited Error Recovery (TLER) oraz kilka zmian w zarzadzaniu cache tak aby lepiej sie spisywał w RAID machanika ta sama Edytowane 9 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 przyzwoite - czytaj standardowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 W sieci jest sporo pozytywnych opinii o tych dyskach, a zadnych negatywnych nie udalo mi sie znalezc, wiec chyba dobrze sie spisuja. Na forum jest podobnie, liczba postow o problemach z dyskami WD jest znikoma w porownaniu do Seagate, Samsung czy Maxtor... albo malo ludzi uzywa tych dysko albo "cos w tym jest". Ja mam w kompie 2 Caviary SE (podobno to to samo co RE) i narzekam jedynie na halas, pozostale parametry bez zarzutu. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 moje dwa grosze: dziś dokupiłem drugi WD 1600JS SE i mam zamiar zrobic raid0. Jakiej wielkości klaster mam wybrać przy formatowaniu ? Na co jeszcze musze zwrócić uwagę bo robię to pierwszy raz. (poza backupowaniem danych i F6 przy reinstalce ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) moje dwa grosze: dziś dokupiłem drugi WD 1600JS SE i mam zamiar zrobic raid0. Jakiej wielkości klaster mam wybrać przy formatowaniu ? Na co jeszcze musze zwrócić uwagę bo robię to pierwszy raz. (poza backupowaniem danych i F6 przy reinstalce ;) najlepiej 64K albo jak zależy tobie na optymalnym gospodarowaniu miejscem to 32K to jesli chodzi o wielkosc paska a wielkosc klastra wybierz co system proponuje czyli domyslnie "scazi" RE jest mało bo mało ludzi wie o co w nich dokładnie chodzi a po co przepłacać skoro się nie wie za co :wink: Edytowane 9 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 "scazi" RE jest mało bo mało ludzi wie o co w nich dokładnie chodzi a po co przepłacać skoro się nie wie za co :wink: Chodzilo mi nie tylko o RE, ale i o SE. W porownaniu do Seagate itd. postow na temat dyskow WD praktycznie nie ma na forum. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) załamka, już pare godzin walcze z tym raidem. Ustawiłem w biosie SATA 1 & 2 RAID, pózniej F10 i mirror z tych dwóch dysków, w Windows wgrałem stery NV i niby wszystko jest ok. Ale nie formatuje ! Czy może to byc wina ciut innych oznaczeń na dyskach ? Jeśli tak to będe się starał jeden wymienić. czasami uda się zformatować małą partycje ale przy próbie dostępu nv raid menager wywala jeden z dysków jako błąd i po ponownym restarcie trzeba od nowa wszystko konfigurować Edytowane 10 Stycznia 2006 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) update: dziś po powrocie z pracy spróbuje postawić na nich system, może instalacja wszystkiego od nowa da jakiś efekt. Jak macie jakieś uwagi to proszę bo lekko jestem załamany. coś mnie olśniło: chyba w pierwszych dysku zworką ustawiłem SATA I a na drugim zapomniałem z tego podjarania ;) update: nic nie dało :( Edytowane 10 Stycznia 2006 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...