Skocz do zawartości
Mikelos

Instalator Windy Nie Widzi Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Moze wgraj mu bios BE6 II BIOS RV - = ] Klik [ = -

Z tego co wyczytalem na stronie Abita :

1. Improves the 133 Mhz option in SoftMenu.

2. Fixes the hard disk detection failure issue when putting the CD ROM drive on IDE 1, and sets the boot sequence as CDROM first.

3. Fixes the incorrect memory capacity issue under Linux.

4. Fixes the HighPoint display problem with AHA-2940A and TNT AGP cards.

5. Fixes the Wake on Ring, Wake on Lan, and Wake on Alarm problems under Windows 98SE.

6. Increases the CPU Warning Temperture funtion to solve Win98SE ShoutDown Problems when OEM CPU temperture is detected as too high.

Odpisz czy cos pomoglo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież na płycie instalacyjnej jest program do robienia tych 4 dyskietek. Poszukaj.

problem w tym ze nie mam 4 dyskietek, wygrzebalem gdzies tylko 2 - dyskietki uzywam jedynie jako startowej

pamieta ktos moze jak sie uruchamialo instalatora z dysku? cos z katalogu i386 chyba ale nie jestem pewien

z biosem sie pobawie troche pozniej - narazie musze wymienic sworznie w wahaczach swojego uniaka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie pamiętam jak uruchamia się instalator w 2K, ale w XP jest: winnt.exe

2. Taśma od HP i ATA66 powinny być identyczne - 80 żył, czerwony kabelek (zero) po tej samej stronie. Kwestię 1 bolca rozwiązałeś dobrze. Nie wiem, dlaczego Ci to nie działa.

3. Zrób tak:

a) podepnij dysk pod kontroler HP (primary master, zworka na master).

b) podepnij napęd pod czarny kontroler (primary/secondary master/slave - tak, aby działał normalnie)

c) upewnij się iż bios widzi wszystko poprawnie, ustaw bootowanie

d) zrób te nieszczęsne 4 dyskietki (pożycz od kumpla itp)

e) podczas bootowania (prawie na samym początku) zobaczysz napis "Naciśnij F6..." i wtedy naciśnij (1 z 4 dyskietek musi byc w stacji)

Można spróbować rozpakować te sterowniki i nagrać na RW, tylko nie pamiętam, czy po naciśnięciu F6, gdy instalator nie znajdzie nic w A:\ można wybrać inną literkę.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kur... teraz nawet z dyskietki startowej nie rusza... tylko sie pochlastac

Tonący brzytwy się łapie... Może oba urządzenia na jednej taśmie, raz na białym gnieździe a raz na czarnym?

na tasmie jest tylko jedna wtyczka wyjscia... Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Argi to do mnie :>? Tu nie tylko chodzi o dysk ale też o start z płyty cd.

Nie do Ciebie :razz: Ten "expert" to kolega właściciela tej padliny, nawet nowe mobo już wtedy kupił na Allegro :)

Do tej pory nie wierzy, że pomógł WDClear. Podejrzewa, że po cichu wymieniłem jednak to mobo :ploom:

BTW: u nmie wtedy także podawało komunikat, że coś nie tak z CD. Dlatego zacząłem od sprawdzenia na 3 różnych napędach.

Sorki za delikatne OT. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wgraj mu bios BE6 II BIOS RV - = ] Klik [ = -

Z tego co wyczytalem na stronie Abita :

Odpisz czy cos pomoglo :wink:

awdflash wywalil mi cos takiego:

The program file's part number does not match with your system

edit:

sprawdzalem tez inne biosy z tej stronki:http://www.abit-usa.com/downloads/bios/bios_revision.php?categories=1&model=118

i wyskakuje dokladnie ten sam komunikat... normalnie juz mnie cos trafia

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeci dzien zmagan ale juz po problemie

przerzucilem instalke windy na dysk d, sformatowalem c spod dosa i zainstalowalem winde z dysku (PRAWIE bez problemow), po zakonczeniu instalacji podpialem cd rom pod ata66/100 przerobiona tasma od hdt 370 (plyta w rewizji 1.2 - 366 bylo w rev 1.0) i o dziwo dziala! a wczesniej nie chcialo

dzieki wszystkim za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi