Skocz do zawartości
Slyter

Pytanie Dla Compmacherów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestm tu nowy.Mam problem z moja zintegorawana karta muyczna na MSI 865PE Neo2

Przy podkręceniu procka Intel Pentium 2.4 Northwood na powyzej 2.700 karta muzyczna ZACZYNA MI SZWANKOWAC

Przy podkręcaniu przez soft zaczyna trzeszczyc ,a przez Bios nie wykrywa później jej w systemie :mur:

Macie jakis pomysł na rozwiazanie problemu??

Wczesniej spokojnie chodził na 2800MHz bez żadnego problemu :cry:

Aaa chłodze Procka Pentagram Freezone

Edytowane przez Slyter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem naprawiony znalazłem ta blokade i działa juz cacy :D

Jaki mi proponujesz zasilac dla lepszego o.c ?

Bo teraz moge jedynie wygrzac 2950 Mhz na tym sprzęcie

Intel Pentium 2.4 HT Northwood

Msi 865Pe Neo 2

2x 512/400 Patriot na radiatorach

Zasilacz 300 W Codegen

Pentagram Freezone

CPU Temp 45 C

SYSTEM Temp 35 C

Chciałem wycisnac około 3,2 :rolleyes:

Edytowane przez Slyter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niema ustawień optymalnych do oc. Wszystko zależy co chcesz uzyskać. Im ostrzejsze (niższe) timingi tym wyższa wydajność ale słaba możliwość pracy na wysokich częstotliwościach. Zato jak dasz luźniejsze timingi to można pociągnąć wyżej po częstotliwości. Wybór zależy od podatności twojego zestawu na OC i możliwych do ustawinia dzielników pamięci (synchro, asynchro). Jak będziesz wiedział na ile max stabilnie chodzi twój proc, to sprawdź jakie możesz do tego dostosować dzielniki pamięci i jakie są najbardziej ostre a zarazem stabilne ustawinia timingów dla tych dzielników. Na koniec pozostaje sprawdzić najwydajniejsze z różnych ustawień , no i jesteśmy w domu :-) . Ustaw na początek luźniejsze. Zawsze możesz jeszcze podnieść napięcie na ramie. U mnie najbardziej wydajne jest asynchro (wyższy ram niż fsb) i najostrzejsze timingi dobrane testowo na podwyższonym napięciu. Pozdrawiam.

Edytowane przez adam16v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron 400W jest chyba najlepszą propozycją pod względem cena/wydajność/cisza ;)

Może przeszkadzam, ale czym szlifować IHS'a?

Jakiego rodzaju papieru ściernego użyć?

Jaki będzie spadek temperatur?

Procek to P4 Northwood 2.6GHz

(Nie moge go wywalić bo znając mnie, odrazu ukrusze rdzeń)

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka też jestem tutaj nowy mam sprzet taki jak w podpisie i jest problem przy podkreceniu procka na 3.2Ghz sprawa wyglada tak wszystko wysmienicie działa ale w pewnym moemencie ( 1 secunda ) i wszystko stoi nic nie moge ani myszka komp w ogole nie reaguje muzyka np jak grala z radia to sobie dalej gra , tak samo jest z winampem leci muzyczka i nagle leci ale nic kompletnie nic nie moge zrobic zwiecha czy cos popaprałem w ustawieniach. Jak czegos nie napisalem to prosze o poprawe z gory sorka.

Dodam jeszcze ze teraz powrocilem do ustawien fabrycznych bo boje sie o procka poniewaz niestety nie mam go na gwarancji mialem poprostu okazje wymienic na P4 z Celerona to chyba dobrze zrobiłem.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka też jestem tutaj nowy mam sprzet taki jak w podpisie i jest problem przy podkreceniu procka na 3.2Ghz sprawa wyglada tak wszystko wysmienicie działa ale w pewnym moemencie ( 1 secunda ) i wszystko stoi nic nie moge ani myszka komp w ogole nie reaguje muzyka np jak grala z radia to sobie dalej gra , tak samo jest z winampem leci muzyczka i nagle leci ale nic kompletnie nic nie moge zrobic zwiecha czy cos popaprałem w ustawieniach. Jak czegos nie napisalem to prosze o poprawe z gory sorka.

Dodam jeszcze ze teraz powrocilem do ustawien fabrycznych bo boje sie o procka poniewaz niestety nie mam go na gwarancji mialem poprostu okazje wymienic na P4 z Celerona to chyba dobrze zrobiłem.

A podnośiłeś vcore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi