Skocz do zawartości
Areo

Dysk Zwolnił :| Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! Mam mega probel tzn mój kumpel ma chodzi o to ze sprzedałem mu mój stary dysk Seagate Baracuda ATA 7.7200 8MB 120GB st3120026a u mnie on nomrlanie chodził byłem z niego zadowolony w 100% zmieniłem go tylko ze względu na to ze potrzbeowałem czegoś o większej pojemności.Kolega mieszka w innym mieście więc dysk wysłąłęm paczką ubezpieczoną gdy doszedł do niego zainstalował na niego Windowsa (bez serwice packa 2 moze tu tkwi przyczyna) i grało gdy podłaczył on swój stary zeby zgrać pliki wtedy zaczęło sie podobno kopać :/ poszedł do sklepu po fajki;p przychodzi i komp zawieszony dioda od pracy dysku sie świeciła cały czas zrobił reset i chodzi ale podobno bardzo wolno działa 800mb z partycji na druga podobno 7min zgrywał:| co to moze byc?? jak sprawdzic czy to wina dysku??? PSZE POMOCY!!!!

Jego cfg :

AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+

ASRock K7S8X v3 bios z 10/07/2003

ATI Radeon 9250 (RV280)

512mb ramu

Edytowane przez Areo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Wyczytaem na innym forum z tym trybem pracy PIO to podobno spowalnia prace dysku co zrobić zeby pracował w trybie DMA?? bios? jego wersja jest z przed 3 lat takze wiecie..

Edytowane przez Areo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol dzięki scazi teraz juz wiem smart jest OK ale doszliśmy wczoraj jednak o co chodzi

" tak tak, to chlopaki w microsofcie wpadli na taki genialny pomysl w XP (nie wiem jak w innych wersjach) - jezeli w napedzie bodajze 5 razy wystapi blad odczytu czy czegos tam to system automatycznie odcina DMA i trzeba wlasnie recznie odinstalowac kanal IDE. Inaczej tego nie mozna przywrocic. i oczywiscie po kolejnych bledach znowu bedzie brak DMA - i tak od nowa...Odinstalowałem Podrzędny kanał IDE i zrestartowałem kompa

Kanał na nowo sie zainstalowam razem z nagrywarkami i co widze UDMA :]"

To dla tych co by mieli podobny problem :] Pozdro Dzieki scazi za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi