Skocz do zawartości
mrbounce

Obliczenie Pobieranej Przez Pc Mocy W Celu Doboru Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

witam

kiedys na forum byl link do stronki, na ktorej mozna bylo wyliczyc przyblizonoa moc pobierana przez pc - przeszukalem forum i nie moge znalezc. czy ktos moglby go podrzucic lub jakies inne linki przydatne w tym celu?

Edytowane przez mrbounce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kalkulator jest beznadziejny, bo podaje bardzo nieprawdziwe moce dla procesorów Celeron/Pentium 4 Prescoot i Athlonów 64 w 0,09 mikrona, oraz niektórych zwłaszcza nowszych kart graficznych.

Dokładnie, według tego licznika mój 6800Ultra* pobiera tylko 77W, tyle to on bierze z samego sloty PCI-E, a przecież ma jeszcze dodatkowe zasilanie 6 pin :huh:

Ogólnie nie jest on za bardzo dokładny (ani na czasie - nie ma w nim wielu nowych modeli GPU, w tym ani jednej na PCI-E).

*oczywiście mam PCI-E, dostarcza ono max 80W do karty, a reszta idzie z 6 pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, według tego licznika mój 6800Ultra* pobiera tylko 77W, tyle to on bierze z samego sloty PCI-E, a przecież ma jeszcze dodatkowe zasilanie 6 pin :huh:

Ogólnie nie jest on za bardzo dokładny (ani na czasie - nie ma w nim wielu nowych modeli GPU, w tym ani jednej na PCI-E).

*oczywiście mam PCI-E, dostarcza ono max 80W do karty, a reszta idzie z 6 pin

Slot PCi - express jest w stanie dostarczyć do karty 50 - 55 W, nie więcej.

Wyniki pomiarów labolatoryjnych zużycia energi przez niektóre karty graficzne :

1874842[/snapback]

To ja też dołożę jeden Kalkulator

Ma całkiem fajne funkcje i w miarę dokładny.

Powodzenia w liczeniu watów. :banana:

Edit

miał być w nazwie kalkulator (no w końcu jest :oops:)

W przypadku procesorów jest tak dokładny jak całkowicie ślepy zegarmistrz.

Wyniki pomiarów labolatoryjnych zużycia energi przez procesory :

Różne procki :

Dołączona grafika

Pentium 4 :

Dołączona grafika

Athlonów 64 :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Według danych laboratoryjnych procek P4 670 pobiera przy tej mocy około 116A prądu zegar 3,8GHz.

Licząc powierzchnię radiatora +wentyl z boxa proc dostaje 91* w 11minut (przy temp otoczenia 20*)

Wniosek: Każdy P4 serii 6xx powinien w boxie mieć 4x większy radiator.

Dowód: zobacz w moim sigu działa na orginalnym boxie, idle=39* stres=62* Vcore=1,4V (pomiar termometrem i everestem podobny wynik)

ps.Zadałem sobie trud i zrobiłem pomiar prądu po przetwornicy napięcia dla proca

wyniki: V=1,37-1,39 I=75-78A co daje moc rzędu 105W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps.Zadałem sobie trud i zrobiłem pomiar prądu po przetwornicy napięcia dla proca

wyniki: V=1,37-1,39 I=75-78A co daje moc rzędu 105W.

Ta i mamy wierzyć w twoje wyniki , nie patrząc na wyniki fachowych labolatoriów.

Oni mierząc pobór mocy ingerują w płytę główną ( zasilają procesory z bardzo drogiego zewnętrznego spcjalnego zasilacza który podaje ile pobiera odbiornik )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się co do pomiarów w laboratorium napewno mają odpowiedni sprzęt.

Ja mierzyłem dwiema metodami jedna ingerowała bezpośrednio w mobo a konktetnie w przetwornicę +12V +1,4V zaś proc

druga polegała na pomiarach oscyloskopem i obliczeniach, wyniki z obu pomiarów w odchyłkach 10%

Co do mierników, prowadzę firme elektroniczną i przyrządy pomiarowe są może nie laboratoryjne ale z tolerancjami ok2%

Multimetr Fluke, oscyloskop/analizator Tektronix. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieci nie kłóćcie się

"mrbounce"

problem polega na tym ze dokładne określenie ile dany komputer będzie pobierał prądu bez użycia odpowiedniego miernika nie jest możliwe, a prawda jest taka ze większość zestawów zadowoli się zasilaczem 350-380W jednakże pod warunkiem ze nie ma SLI, dwurdzeniowca i więcej niż 2-3 dyski

korzystanie z rożnej maści wattage calculator-ów ma sens jedynie wtedy gdy nie chodzi o określenie ile w danym momencie bierze nasz składak ale ile hipotetycznie może maksymalnie watów pochłonąć

więc jak chcesz się dowiedzieć ile kosztuje ciebie twój komputer prądu to musisz się postarać o stosowny miernik

"Shark19"

zawyżanie na jednym komponencie kompensuje zaniżanie na innym :wink:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też powyłączać wszystkie sprzęty w domu oprócz komputera i zobaczyć na klatce na liczniku ile nasze mieszkanie ciągnie prądu.

Nie trzeba od razu wyłączać lodówki i bojlera ;) Wystarczy sprawdzić ile idzie prądu przed i po włączeniu komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro trafiają się czasem liczniki pobranej energii ekektrycznej mała wtyczka z wyświetlaczem lcd.

wpina się pod to coś komputer i wiemy ile nam pożarło energii w kWh. B)

ps. Stoen zrobił promocje na stare liczniki (po "neodymowcach") zawsze można kupić i podłączyć. :ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi