Skocz do zawartości
zimn

Wymiary Uządzen W Normie Atx

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiedziałem gdzie to wcisnąć wiec sory jeżeli nie pasuje ale mam zamiar sam sklecic sobie bude z drewna i potrzebuje wymiarów uządzeń. chodzi mi o maksumalne wymiary jaki może miec naped optyczny dysk twardy płyta głoówna zasilacz itp. w normie ATX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już pisałem chce sobie zrobi obudowe od zera i chciał bym wiedziec jakie moga byc maksymalnie duże urzadzenia żeby nie było potem tak że dokupie coś nowego i mi sie nie zmieści

Edytowane przez zimn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie urządzenia nie różnią sie wielkością... dyski mają być 3/5 cala, optyczne 5/25 cala.. jak by były inne i zalezne od producenta to jak by do obudów pasowały ? Pomyśleć logicznie nalezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie robi bude od zera to raczej na miare, a nie uniwersalna. Patrz raczej pod katem tego co masz i ew co mozesz miec w najblizszej przyszlosci.

Robienie budy takiej jak w sklepie to troche bez sensu, lepiej juz zmodyfikowac cos seryjnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co? powinnismy chyba przyznawac cos w rodzaju Złotego Drutu Kolczastego albo podobna nagrode. Za NAJGLUPSZY temat roku.

No zeby nie pomyslec ze 3.5 cala to jest tyle a tyle, to rozumiem, chociaz kilka minut w gogle i wiadomo ile ma cal dokladnie (ja na chwile obecna nie wiem i nie robie z tego problemu). Ale zeby nie wpasc na pomysl zeby wyjac zafajdanego HDD i go najzwyklejsza linijka zmierzyc? albo cdromana, czy innego zasilatora? to juz trzeba byc #$@^@%& do potegi n-tej.

Zimn powiedz mi w zyciu tez wymagasz prowadzania za raczke? Wykaz sie odrobina samodzielnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlos ja nie jestem upośledzony wiem, jakie wymiary ma CD i HDD w wzwyż i w szerz, ale długość jest zmienna. ja mam spalare LG i BenQ i one różnią się o 8cm mam starego seagatea i nowego WD i one tez się trochę różnią zasilacze też nie są tej samej wielkości i to już we wszystkich kierunkach (ja mam jakiś no name i mode coma) o płytach głównych już nie wspomnę miałem 3 i wszystkie były inne. Dla tego się pytam: Czy ktoś wie, jakie są maksymalne wymiary sprzętu w normie ATX, a nie ile ma cal PRZECZYTAJ ZANIM COŚ NAPISZESZ

Edytowane przez zimn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa najlepiej by było jak by sie Ci wszystkie dostępne dyski,płyty, zasilacze itp napisało od A do Z... i ich wymiary... A co wogóle masz zamiar co chwile kompa zmieniać że aż takie to wazne dla Ciebie ?? Popatrz ile mają obudowy (czyt. wymiary ich) i bedziesz wiedzieć..imho temat bez sensu..

EDIT

Porównałem mojego Samsunga z sygnatury do Seagate 8,4Gb i wiesz co.. wymiary identyko tylko kształt sie różnił... wiec nie gadaj głupot że dyski są róznej wielkości bo sie ludzie z Ciebie śmiać bedą...

A co do napędów optycznych to stare napędy były dluższe od nowych... nowe (np wypalarki DVD) sa tej samej długości

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlos ja nie jestem upośledzony wiem, jakie wymiary ma CD i HDD w wzwyż i w szerz, ale długość jest zmienna

BUAHAHAHAHAHA...to znaczy ze co, robisz szczelne pudelka na napedy zamkniete z kazdej strony? dlugosc moze sie zmienic, owszem, ale tylko i wylacznie w przypadku napedow optycznych. ALE TYLKO I WYLACZNIE DLUGOSC i to tylko w przypadku napedow optycznych. A to chyba nie ma znaczenia? Szerokosc jest zawsze ale to ZAWSZE ta sama. To sie nazywa standaryzowany rozmiar i wynosi odpowiedni dla naprdow HDD 3.5 cala, a dla napedor opt. 5.25 cala.

Mnie sie wydaje, ze po prostu nie chcialo sie ruszyc czterech liter i poszukac w goglach, ewentualnie zlapac linijki i pomierzyc.

SAMODZIELNOSC Panie Kolego, samodzielnosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlos nie czaje co twoja wypowiedź wniosła do tematu jak nie wiesz jakie wymiary są przewidziane dla płyt głównych ,zasilaczy, uządzeń 3,5" i 5,25"

w normie ATX to sie nie odzywaj a jak wiesz to podaj liczby, a co do wypowiedzi drozda- po to mi wymiary zawarte w standardzie żeby nie zbierac wymiarów wszystkich urządzeń

Edytowane przez zimn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu mnie zatkało.

Kolego zastanów się co piszesz. Robisz z siebie tylko pośmiewisko, bo zamiast wziąć jak sugerowałem linijkę i pomierzyć, to ciągle wypisujesz bzdury. Urządzenia 3.5 i 5.25 cala to nie jest nazwa tylko WŁAŚNIE ROZMIAR. Tobie się wydaje, że jak kupisz sobie nowy dysk to może mieć np: większą szerokość? W tej materii nic się nie zmienia. A to co podałeś dla mobo, to jest [ciach!]o warte, ponieważ to jest tylko jeden z wielu rozmiarów, i chyba jeszcze nikt nie określił maksymalnego. Dla mATX, ATX, są one diametralnie różne. Ważne są bardziej otwory mocujące. W KAŻDEJ PŁYCIE SĄ W TYM SAMYM MIEJSCU. Np płyty TYAN sa mało tego że w dziwnych rozmiarach to i kształtach, a to nadal jest standard ATX, który pasuje do każdej obudowy...

Moze czas ktory marnujesz i sobie i nam, poświęć na naukę? Języka polskiego na ten przykład? I ogólnej wiedzy w zakresie budowy komputerów od strony sprzętowej?

Jak dla mnie jestes kandydatem nr 2 w walce o Złoty Drut Kolczasty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...