alexndr Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Witam Mam problem - potrzebuję korzystać ze programu nadzorującego pracę specjalistycznego sprzętu, który mam niestety mam tylko w wersji rosyjskiej (zresztą w innej wersji jeszcze nie powstał). Język rosyjski to dla mnie nie problem - problem w tym że jak go zainstaluję w WinXP (Prof., SP2) to całe menu i wszystkie opcje składają sie z samych pytajników np "????????" w miejscu 8 literowej opcji. Zaznaczam, że rosyjskie strony www wyświetlają mi się PRAWIDŁOWO, próbowałem też w opcjach językowych dodać obługę oraz klawiaturę rosyjską - niestety, w przypadku APLIKACJI to nie działa :( Co mogę jeszcze zrobić? Nie będę przecież w Polsce instalował rosyjskiego windowsa z powodu jednego programu (zresztą pewnie miałbym wtedy problem z całą resztą programów) Pozdrawiam Olek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Doinstaluj rosyjskie czcionki może? Lub po prostu opcję cyrylicy ze składników windows. Program ma wpisane, że ma używać takiego i takiego Fontu - i ten font z odpowiednią stroną kodową musi być w systemie. Na stronach microsoftu jest dużo na ten temat. Jeśli program nie jest wymagający może warto go uruchomić na wirtualnym komputerze z XP/98 rosyjskim (VMWare lub VirtualPC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexndr Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) Doinstaluj rosyjskie czcionki może? Lub po prostu opcję cyrylicy ze składników windows. Program ma wpisane, że ma używać takiego i takiego Fontu - i ten font z odpowiednią stroną kodową musi być w systemie. Na stronach microsoftu jest dużo na ten temat. Jeśli program nie jest wymagający może warto go uruchomić na wirtualnym komputerze z XP/98 rosyjskim (VMWare lub VirtualPC). No nie wiem - może źle szukałem. Rosyjskie czcionki chyba są jeśli rosyjskie strony www wyświetlają się prawidłowo. W centrum pobierania Microsoftu jak wpiszę jako słowo kluczowe "pakiet językowy" to mam 1 wynik związany z NET.Framework a jak wpiszę tylko słowo "rosyjski" to nie znajduję NIC. Nie wiem też jak dodać cyrylice (szukałem w dodaj/usuń prog -> składniki Windows) - nie widzę nigdzie takiego składnika :( Nie wiem jak z tym wirtualnym komputerem (to dla mnie nowość) ale program musi poprawnie współpracować z COM1 (sprzętowym!!! np z przejściówkami USB->COM już są schody) Pozdrawiam Olek Edytowane 9 Stycznia 2006 przez alexndr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 No nie wiem - może źle szukałem. Rosyjskie czcionki chyba są jeśli rosyjskie strony www wyświetlają się prawidłowo. W centrum pobierania Microsoftu jak wpiszę jako słowo kluczowe "pakiet językowy" to mam 1 wynik związany z NET.Framework a jak wpiszę tylko słowo "rosyjski" to nie znajduję NIC. Nie wiem też jak dodać cyrylice (szukałem w dodaj/usuń prog -> składniki Windows) - nie widzę nigdzie takiego składnika :( Nie wiem jak z tym wirtualnym komputerem (to dla mnie nowość) ale program musi poprawnie współpracować z COM1 (sprzętowym!!! np z przejściówkami USB->COM już są schody) Pozdrawiam Olek Moja propozycja: Start->Panel Sterowania->Opcje Regionalne i Językowe i tam poustawiac. Zwroc uwage ze w zakladce Jezyki po kliknieciu na szczegoly potem zakladka zaawansowane i sprawdz czy nie masz zahaczone "wylacz zaawansowane uslugi tekstowe" to moze byc przyczyna ze nie masz w programach czcionki rosyjskiej. No i oczywiscie doinstalowanie cyrylicy ;) w odpowiednich oknach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Pamietam, ze kiedys w WindowsUpdate byla opcja instalowania menu (chyba do IE??) w innych jezykach. Moze to by pomoglo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexndr Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) Pamietam, ze kiedys w WindowsUpdate byla opcja instalowania menu (chyba do IE??) w innych jezykach. Moze to by pomoglo? Dla zainteresowanych tematem - wystarczy z opcjach regionalnych i jezykowych ustawic: Standardy i formaty - Rosyjski Język dla programów nie obsługujących UNICODE - Rosyjski (w tej samej zakladce zaznaczylem tez tabele konwersji stron kodowych - Cyrylica (rosyjski), jednak zaznaczenie TYLKO TEJ opcji kompletnie nic nie daje) Powyzsze ustawienia powoduja bledy w polskich znakach w niektorych programach (np Outlook) ale coz - trudno. Jak nie korzystam z tego programu to przelaczam obie opcje na "Polski" i jest ok Pozdrawiam Olek Edytowane 15 Stycznia 2006 przez alexndr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...