Skocz do zawartości
boss

'Odplywajacy' kursor - co z tym fantem poczac?

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio zmienilem moja wysluzona mysz kulkowa PS2 na optycznego Logitecha MX500 wpinanego na USB. :)

Zauwazylem jednak, ze kursor czasem ma tendencje do 'uciekania' - efekt jest tego typu, ze chcac ruszyc kursorem w ktoras strone wystepuje jakby pewien 'opor' i wskaznik jakby chcial uciekac w druga strone.

Efekt pojawia sie od czasu do czasu, bez jakichs wyraznych korelacji. Co wiecej - przewaznie dotyczy ruchow po liniach prostych (gora/dol, prawo/lewo)

Bylbym wdzieczny za odzew, jesli ktos juz sie kiedys z czyms podobnym spotkal. Zastanawia mnie, czy to sprawa hardwaerowa czy raczej softu, a jesli softu, to sterow od myszy czy grafy (konfig w podpisie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. ja mam podobny problem.. moja myszka Logitech MouseMan Dual Optical ... czasami bez konkretnej przyczyny preskakuje w dowolny punkt na ekranie.. wtf?!

No wlasnie, u mnie efekt jest podobny, choc te przeskoki nie sa az tak drastyczne. Szczerze powiedziawszy, wyglada to na sprawe bardziej softwarowa - kiedys mialem klopoty z moja stara mysza - obszar 'widziany' przez kursor myszy nieraz przeskakiwal o calych kilkanascie pikseli w pionie, takze kursor wcale nie wskazywal na to, nad czym aktualnie sie znajdowal. Pomogly nowe stery na grafe... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze warto zobaczyc na jakim przerwaniu jest usb z ktorego kozystasz (czy nie dzieli zasobow z np grafa, dzwiek, itp.) ps zazwyczaj ma 12 i zniczym go nie dzieli (na marginesie wole rs'owe myszki bo nie zajmuja zadnego przerwania, ale optyczna chodzic nie bedzie bo w rs nie ma zasilania do mych, tzn dalo by sie to pogodzic ale troche rzezbienia by bylo ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi