testerossa1648 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Witam, mam dwa kompy (pod WinXP) połaczone crosowym kabelkiem. Do jedengo jest podlaczone lacze internetowe (od operatora kablowki). Na kompie z siecia zainstalowany jest ogniomurek niesystemowy (Kerio). Drugi komp laczy sie z siecia za pomoca pierwszego. Pytanie mam takie: czy na drugim kompie musze miec firewalla, czy tez ten na pierwszym zabezpiecza w zupelnosci drugi komputer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Wróblewski Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Ten an pierwszym powinien wystarczyć. Jeśli dobrze pamiętam, to komputer bezpośrednio łączący się z siecią jest najbardziej narażony na atak, gdyż to przez niego odbywają się połączenia. Pozdrawiam B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 jak najbardziej wlaczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
testerossa1648 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 prosilbym o wyjasnienie dlaczego wlaczac tego firewalla a przy okazji prosze o zajrzenie pod inne moje pytanie o siec i ewentualnie jakies rady albo ethernet albo internet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 a niby dlaczego ma byc bezpieczny? wystarczy ze pociagniesz jakies badziewie na komp drugi i masz juz zalatwione ^^ wlozysz CD od kumpla do kompa 2 i tez moze byc kicha komp 1 jest chroniony zamyka porty ale nic nie ma do drugiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
testerossa1648 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) zainstaluje na nim oczywiscie antywira, chodzilo mi bardziej o to czy jest mozliwosc wlamania sie/dostania robala w trakcie przegladania internetu, czy jak Kerio na pierwszym maskuje (tryb stealth) kompa 1 to takze maskuje 2. Nie znam sie na tym za bardzo, chcialbym tylko wiedziec czy jak cokolwiek jak sie lacze z siecia z kompa 2 (tego bez bezposredniego podlaczena do Internetu) to komunikacja przechodzi przez ogniomurek na kompie 1 czy poza nim. czy porty na kompie 2 sa wogule niedostepne z zewnetrznych sieci (chroniony przez kerio na 1) czy sa wlasnie otwarte na caly swiat? Edytowane 10 Stycznia 2006 przez testerossa1648 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 jesli chodzi o NET to tak zabezpiecza ( przynajmniej czesciowo :P cala siec LAN ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...