barbaros Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) witam. zmienilem ostatnio plytke na nf7-s i procka na semprona 2400. wczoraj zasilacz na chiefteca i ram na geila 2x512 cl2.5, dzwiekowka to sb live 5.1. wszystko smiga pieknie elegancko, tylko podlaczajac dvd nie wykrywa mi karty dzwiekowej, z odlaczonym dvd wszystko jest ok. wogole po podlaczeniu dvd pojawiaja sie czasem dziwne problemu, typu jakas zwiecha, ew. bsod przy probie instalacji sterow do muzyki. apic wylaczony, konfliktow nie ma, muze 2 slotach sprawdzalem i to samo jest. bios zmieniony na orginalny d27. wszystko jest nowelka, za wyjatkiem starego caviara (ktory w sytuacji podlaczenia dvd lubi sobie stanac w trakcie pracy i tylko reset pomaga). ram testowany, wszystko ok, fsb standardowe. zasilacz nowy i dobry, wiec na pewno to nie on :). ktos sie z tym spotkal? jakies pomysly? jutro chyba bede musial reinstal zrobic, mam nadzieje, ze bedzie ok. EDIT: powiedzmy, ze to cos podobnego, co tu: http://winforum.pl/showthread.php?t=4701 Edytowane 10 Stycznia 2006 przez barbaros Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbaros Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) sory, ze pisze jeszcze raz, ale chce zeby temat podskoczyl. otoz sprawdzilem napiecia i oto wynik: czy to "-5V" nie jest dziwne? Edytowane 10 Stycznia 2006 przez barbaros Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 załączyłem program everest/sisoft sandra/mbm i omało co nie spadłem ze stołka, napięcia wychodzą parenaście procent ponad normę, co robić ? po pierwsze spytaj się mamy czy Cię kocha, a potem weź patelke i walnij się w łep, napięć nie mierzy się programami, tylko miernikiem, właśnie do tego on służy ale ja nie mam miernika szkoda Ci 8zł-15zł na miernik, patem będziesz żałował że połowa kompa poszła z dymem, a koszt znacznie wrośnie a jakie są tolerancje napięć ? dla napięć dodatnich (czyli 3.3V, 5V, 12V) tolerancja - 5% dla napięć ujemnych (czyli -12V, -5V) tolerancja - 10% ojejku, zasilacz mi piszczy/cyka, co robić ? spokojnie to tylko cewki wpadają w rezonans, nie jest to groźne dla zasilacza, można to zneutralizować zaklejając cewkę silikonem sanitarnym co jest ?, we wtyczce ATX brak jest jednego pinu, mianowicie tego od -5V, oszukali mnie ? nie, nowa norma ATX 2.01 nie wymaga lini -5V, ani kompy jej nie wymagają (już), o ile mnie pamięć nie myli to sound blaster live (albo jakiś inny nowszy) potrzebował jej chciałem sprawdzić zasilacz bez podłączania go do prądu, jak to zrobić ? ano trzeba połączyć spinaczem/drucikiem zielony kabel we wtyczce ATX z byle jakim czarnym, puki będzie połączenie puty zasilacz będzie pracował jezu, mam płyte z wtyczką ATX 24pin a zasilacz z wtyczką ATX 20pin, co robić ? nic, dodatkowe 4piny są potrzebne do zasilania prądorzernych kart graficznych na PCI-E (ew. SLI) w sytuacji odwrotnej czyli zasilacz ATX 24pin a płyta 20pin, może być problem, wtyczka nie wejdzie, ale naszczęście producęci wczas się skapowali i jest możliwość odłączanie dodatkowych 4pinów mam zasilacz codegen/tracer/made in china, wszystko mi piknie śmiga, o co wam chodzi, przecież te zasilacze są spoko tak, teraz działa ok, ale za pół roku będzie mały pyk i pół kompa w popiół, chińskie zasilacze mają duży rozrzut jakościowy, jeden może chodzić do usranej śmierci a drugi spali się przy włączaniu, po prostu kiepskie elementy ale jak to mówią: no risk, no fun w takim razie jaki zasilacz kupić ? wystarczy że dla świętego spokoju kupisz chociaż forton'a, dość tani i dobry, dobre są także chieftec, antec, huntkey, tagan itd. zresztą zobacz na zenfist.pl sprzedają tam tylko dobre zasilacze w miedzyczasie będe dodawał nowe Q&A jak ktoś utworzy topic w którym jest odpowiedź na pytanie zamieszczone w tym FAQ, to razem z Benito ;) przyjedziemy do niego i mu to uświadomimy (ręcznie) fajnie by było jakby jakiś mod przykleił ten topic. thx Czy to pierwsze zdanie wystarczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 jeśli masz abita nf7-s to masz zginterowana dzwiękowa SoundStorm i jest duzo lepsza od tego SB live! poniewaz ma małe sygnały szumiace i lepsza wydajnosc. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...