Skocz do zawartości
Revol

Najstabilniejszy Dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaki dysk 160 GB jest najmniej awaryjny, jest najmniejsze prawdopodobienstwo padnięcia i jest najstabilniejszy. Poprostu zamierzam przechowywac duze ilosci danych na dysku i nie chce starcic tego i chce miec pewnosc ze dysk mi nie padnie.

Ten co mam w starym kompie 13 GB jak narazie sprawuje sie dobrze od 6 lat. Nie bylo najmniejszych problemow z nim i chcialbym zeby moj nowy dysk tez dziala bezproblemowo.

Co polecacie?

PS Czy to prawda że wszystkie dyski 120 GB są lipne?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jaki dysk 160 GB jest najmniej awaryjny, jest najmniejsze prawdopodobienstwo padnięcia i jest najstabilniejszy. Poprostu zamierzam przechowywac duze ilosci danych na dysku i nie chce starcic tego i chce miec pewnosc ze dysk mi nie padnie.

Ten co mam w starym kompie 13 GB jak narazie sprawuje sie dobrze od 6 lat. Nie bylo najmniejszych problemow z nim i chcialbym zeby moj nowy dysk tez dziala bezproblemowo.

Co polecacie?

Polecamy dowolny dysk 160 GB bo nikt nie da Ci 100% gwarancji ze dysk nie zostanie uszkodzony w transporcie, albo ze nie trafisz na "trefny" egzemplarz. To sie po prostu zdarza.

PS Czy to prawda że wszystkie dyski 120 GB są lipne?

100% bzdura. Moj WD1200JB chodzi od 2 lat (przepracowane ponad 6500 godzin) bez zadnych zgrzytow, a czesto przewalaja sie przez niego pliki po 10 GB i wieksze.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo cos poprostu slyszalem ze te dyski 120 sa robione na dwoch plytach(?) i to nie jest dobre?

Ale chyba jednak tak nie jest?

CHodzi o talerze. Są na 2 i na jednym ( gęstość ma znaczenie ). Generalnie 2 talerze to jeszcze jest ok. Dużo talerzy to jest 3-4 rzadko 5.

Ja miałem Seagate 13,6 GB na 2 talerzach i nie miał ani jednego badblocka po ponad 5 latach.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jesli kupie dysk Samsunga 160 GB to wytrzyma on tak samo dlugo jak moj obecny 13 Gb - prawie 6 lat bez usterki jakiejkolwiek?

Jak nie trafisz na trefny egzemplarz, nie spalisz elektroniki np przepieciem elektrycznym, nie przegrzejesz, nie uszkodzisz mechanicznie wywracajac sie na schodach w drodze do domu to pewnie bedzie chodzil :) (abstraciach!ac od pożarów, powodzi, wybuchów gazu w budynkach, rodzeństwa, zwierząt domowych i broni nuklearnej oraz innych zdarzeń losowych)

Zastanow sie nad swoim pytaniem i powiedz mi, czy mozna zawrzec wiecej pewnosci w odpowieni niż "istnieje wysokie prawdopodobieństwo że bedzie chodzil ale z jakis powodow producent daje n lat gwarancji".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz miec pewnosc i zabezpieczyc sie przed utrata danych, to musisz kupic dwa identyczne dyski, podlaczyc je pod kontroler raid i macierz ustawic na mirroring

to daje prawie 100% bezpieczenstwa

przy jednym dysku, to zawsze jest loteria - nie znasz dnia ani godziny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz miec pewnosc i zabezpieczyc sie przed utrata danych, to musisz kupic dwa identyczne dyski, podlaczyc je pod kontroler raid i macierz ustawic na mirroring

to daje prawie 100% bezpieczenstwa

przy jednym dysku, to zawsze jest loteria - nie znasz dnia ani godziny ;)

no chyba ze zlodziej cie odwiedzi w domu albo zasilacz spali te 2 dyski w RAID :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi