Skocz do zawartości
RaVeN155

Kolejne Nudne Chlodzenie Freonem :p

Rekomendowane odpowiedzi

zrobiony z tego co po podlodze sie walalo (= nowe niepotrzebne czesci), przebudowany ze 2 razy

koncowa specyfikacja:

kompresor: fr6dl

parownik: chilly1 style

zapinka: frezowana na cnc pod wiekszosc platform

XV: 265cm kapilary 0,8mm

skraplacz: 16x16 zaadoptowany do 12cm wentyla

inne: akumulator cieczy na ssaniu

czynnik chlodniczy: r290 choc jak dostane r507 to zarzuce i temp powinny poprawic sie o 5-8C

nie jest to jakis super wydajny system ani super cichy ani super maly ale nie jest tez przeciwienstwem tych cech, ot taki fristajl wieczorny.

photki :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

efekty czyli temperaturki:

temp ukladu luzem bez zadnego obciazenia - -50C

4,2ghz napiecie z biosa 1,6:

load- -3C asus vs -27C CHY 1,62v

idle- -15C asus vs -33C CHY 1,68v

3,2ghz napiecie z biosa 1,45:

load- -13C asus vs -31C CHY 1,45v

idle- -25C asus vs -36C CHY 1,52v

2,53 napieciez biosa auto - 1,375:

load- -20C asus vs -34C CHY 1,41v

idle- -29C asus vs -39C CHY 1,44v

plyta p4p800-x proc celina D 2,53

W piatek uklad frunie do devilka wiec i on sie wypowie po testach jak wypada to fc.

Ja mysle ze mozna je porownac do vapochilla ls jesli chodzi o glosnosc ukladu i jego wydajnosc, wygladem oczywiscie vapo nie przypomina za bardzo ale jakies ochydne tez mysle ze nie jest. Jesli ktos ma troche czasu to nie ma problemu mozna dorobic sobie obudowe. Uklad za jakis czas pojawi sie w dziale sprzedam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że sie na freoni nie znam i nie moge powiedzieć na ten temat nic nowego, to ocenie twoją prace jedynie pod względem wyglądu :) Wyszło bardzo ładnie .. wszystko w jednym kolorze i wiogole gites majonez ... też bym chciał zeby takie rzeczy u mnie sie "walały po podłodze".

A ile to spobie życzysz za takie cuś?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że sie na freoni nie znam i nie moge powiedzieć na ten temat nic nowego, to ocenie twoją prace jedynie pod względem wyglądu :) Wyszło bardzo ładnie .. wszystko w jednym kolorze i wiogole gites majonez ... też bym chciał zeby takie rzeczy u mnie sie "walały po podłodze".

A ile to spobie życzysz za takie cuś?

1k zł :D - troche duzo ...... ale wykonanie miodzio :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest dobrze zrobione czyt markowe to moze chodzic 24/7 bez niczego choc zalecam przy takim wysilku zrobic przerwe z godzinke na tydzien no a pozatym jedyna konserwacja to odkurzanie i czasem przeczyszczenie podstawy parownika jak za czesto sie zdejmuje i zaklada no ale to jak w kazdym kawalku miedzi

update: zywotnosc kompresorow danfosa wynosi ok 20lat z tego co producent podaje, biorac pod uwage ze my nie mamy idealnych warunkow w fc powiedzmy ze z 10lat wytrzyma

Edytowane przez RaVeN155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest dobrze zrobione czyt markowe to moze chodzic 24/7 bez niczego choc zalecam przy takim wysilku zrobic przerwe z godzinke na tydzien no a pozatym jedyna konserwacja to odkurzanie i czasem przeczyszczenie podstawy parownika jak za czesto sie zdejmuje i zaklada no ale to jak w kazdym kawalku miedzi

zywotonosc ukladu jest duza, chyba ze czesci ze złomu to sie moze rozsypac :] - zapomniałes dodac ;)

raven, oj wygadał sie wygadal, tylko mówie :lol:

btw jak wy to zrobiliscie - 3 posty w dwie minuty?!

//edit

i nie dramatyzujesz tylko stwiedzam fakt ze drogi jestes ;] o!

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy zaczyna od tego na co go stać;)

i zainwestowac ok 1k zł w takie coś, bez gw że sprzedasz za ile chcesz to ry(d)zyko :]

ale jak ma kto płacić.. : ]

//

a chłodziarka dla Kyńka skończona?

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem drogi miedzy innymi dla tego ze robie dopracowane uklady na NOWYCH czesciach ktore nie posypia sie szybko jak te niewiadomego pochodzenia czyt ze zlomu ;)

czy to jakas aluzja? ja mysle ze moj uklad sie wcale szybko nie posypie. o! a czesci ze złomu beda z powodow czysto finansowych.

no i drogi jestes dlatego ze Twoje układy sa poprostu fajne ;) ale ta otulinka jest najlepsza z tego układu :] ale jej cena z m powala :unsure:

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie dorwać taką siatkę na ssącą?

ta jest z promy wyciagnieta (bo tam po przerabianiu nie pasowała czy cus) gdzie to nie wiem ale podobno 2,5 ojro za metr przy najmniejszej srednicy

(ja taki mądry, bo to wszsyto na hardtech jest :P )

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bylo zadnej aluzji :P nie twierdze ze zepsuje sie szybko :P twierdze natomiast ze nie wiesz kiedy sie zepsuje bo rownie dobrze moze byc to za 15lat jak i za kilka tyg :)

a siateczka jest dla nas polakow conajmniej egzotyczna po czym mozna wnioskowac ze chec nabycia zmusza do poszukiwan za granica, 2,5 ojro za metr w najcienszej srednicy, jak zalozysz to na gruuba izolacje to z tego metra zostanie ci 30cm

Radze szukac po forach i w goglach, ja nie powiem gdzie bo nie chce zeby powstawaly fc z uzywanymi czesciami ktore sa fajne, wtedy moje nie beda fajne a tak nie moze byc :lol: choc podpowiedz moge dac, w znanym internetowym sklepie elektronicznym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bylo zadnej aluzji :P nie twierdze ze zepsuje sie szybko :P twierdze natomiast ze nie wiesz kiedy sie zepsuje bo rownie dobrze moze byc to za 15lat jak i za kilka tyg :)

a siateczka jest dla nas polakow conajmniej egzotyczna po czym mozna wnioskowac ze chec nabycia zmusza do poszukiwan za granica, 2,5 ojro za metr w najcienszej srednicy, jak zalozysz to na gruuba izolacje to z tego metra zostanie ci 30cm

Radze szukac po forach i w goglach, ja nie powiem gdzie bo nie chce zeby powstawaly fc z uzywanymi czesciami ktore sa fajne, wtedy moje nie beda fajne a tak nie moze byc :lol: choc podpowiedz moge dac, w znanym internetowym sklepie elektronicznym

no!

30? nie no chyba troche przesadziłes...?

elektronicznym? hmmmmm... pozostawie szukanie innym, ale jak znajdziecie to dajcie znac (tylko po kij mi to jak moje fc to bedzie złom... ;) )

btw tez chciałbym zrobic cos z niepotrzebnych czescie walajacych sie po podłodze i dostac za to 1k zł, wogole to miec takie czesci niepotrzebne! az sie boje pomyslec co raven masz potrrzebnego z takich fajnych zabaweczek :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke pszesadzilem bo 33cm dokladnie, niestety taki jest przelicznik ze dlugosc przy max szerokosci (a taka bede potrzebowal do kaskady) maleje 3x. takze zuzyje jakies 5 metrow na sama kaskade :(

co do zabawek jest kilka fajnych typu 2x sc21cl ale przeciez i tak wszystko zobaczycie predzej czy pozniej wiec wystarczy tylko poczekac :), kaskada bedzie jak sie uda po feriach czyli 15 lutego.

owe danfosy i motyw walania sie po podlodze::

Dołączona grafika

Edytowane przez RaVeN155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke pszesadzilem bo 33cm dokladnie, niestety taki jest przelicznik ze dlugosc przy max szerokosci (a taka bede potrzebowal do kaskady) maleje 3x. takze zuzyje jakies 5 metrow na sama kaskade :(

co do zabawek jest kilka fajnych typu 2x sc21cl ale przeciez i tak wszystko zobaczycie predzej czy pozniej wiec wystarczy tylko poczekac :), kaskada bedzie jak sie uda po feriach czyli 15 lutego.

owe danfosy i motyw walania sie po podlodze::

http://gorajec.net/raven/smiecie/danfossmadness.jpg[/img]

33.....eeaeaeacha

tę fotke to ja juz widziałem :P stara jakas :P ile tam jest $$$ pos kurczak :D

o fajna fotka z tymi kompresorami , tylko teraz uważaj na szajke :) FCwłamywaczy :) :)

kiedy robimy skok ? :lol: ja biore dwa danfossy pod pache ;)

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kszonek > ja bym wzią 2 pod pache 1 do plecaka 2 do reklamówek i 1 do reklamówki niesionej w zębach :) :wink: a i tak by jeszcze zostało , toż to danfossowe eldorado :)

a poza tym pogratulować kolejnego fajnego układzika ravenowi , oby mi wyszło fc choć w połowie tak" przystojne" :)

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie raven to uklad malo wydajny i brzydal :lol: joke of corz, ale raczej dla normalnych ludzi to taki uklad z szrotowych czesci za 600 w zupelnosci by wystarczyl

no czekamy na kaskade, to bedzie raczej monstrum B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie raven to uklad malo wydajny i brzydal :lol: joke of corz, ale raczej dla normalnych ludzi to taki uklad z szrotowych czesci za 600 w zupelnosci by wystarczyl

no czekamy na kaskade, to bedzie raczej monstrum B)

no wiadomo, ale jakby taki układ przestał działac --> to nie było by dobre dla reputacji ravena :D

no czekamy czekamy :D na jakicha gazach bedzie ten potwór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie Fajnie tylko ciekaw jestem kto używałby tego FC 24/7. Bez dodatkowych grzałek i stworzenia solidnego mocowania całkowicie eliminującego kondensację po 2 tygodniach użytkowania wyjmiemy procesor pozbawiony połowy nóżek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie Fajnie tylko ciekaw jestem kto używałby tego FC 24/7. Bez dodatkowych grzałek i stworzenia solidnego mocowania całkowicie eliminującego kondensację po 2 tygodniach użytkowania wyjmiemy procesor pozbawiony połowy nóżek.

ja :D gdyby tylko a64 nie mialo CB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj przykład którego doświadczyłem na własnej skórze. Procesor używany pod FC bez przerwy niemal 3 tygodnie z brakiem.... wiadomo czego teraz będzie to model pod S889 heh... A przyczyną była nieszczelność o wielkości główki od szpilki. Ale najlepsze jest to że i tak jest nie do zdarcia i działa dalej :lol: Więc niech to posłuży jako swego rodzaju wyobrażenie tego co może się stać dla tych wszystkich których kusi zabawa w FC i wydaje im się że wszystko jest tak niezwykle proste. Nie muszę już nawet wspominać że mobo też zostało wykastrowane z paru elementów...

Dołączona grafika

Edytowane przez Interloper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi