Skocz do zawartości
RaVeN155

Kolejne Nudne Chlodzenie Freonem :p

Rekomendowane odpowiedzi

interpoler umroźiłeś procesorowi nóżki :) , a tak powaznie to dlaczego odpadły mu nózki? od wilgoci która się dostała do socketu i zamarzając zniszczyła nóżki czy od samej ujemnej temperatury?

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie jak odpalisz fc z w miare dobra izolacja to bedzie sobie ladnie chodzic 24/7, gorzej jak wylaczysz kompa na godzine bo sie roztopi to wszystko co bylo zamarzniete.

ale sa i na to sposoby typu wazelina techniczna duzo pianki i odrobina fantazji, po kilku zaizolowaniach czlowiek uczy sie na bledach i skroplin coraz mniej.

nie wiem ile mnie to wynioslo bo czesci mialem juz w domu, cos kolo 900zl zapewne, zaraz ludzie mi zaczna wyliczac ze nie bardzo dla tego calkowity kosztorys podam za godzinke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

interpoler umroźiłeś procesorowi nóżki :) , a tak powaznie to dlaczego odpadły mu nózki? od wilgoci która się dostała do socketu i zamarzając zniszczyła nóżki czy od samej ujemnej temperatury?

Prosta sprawa jak powszechnie wiadomo mocowanie dla cpu w przypadku prommie uszczelnia się np dołączonym seal stringiem problem jednak polega na tym że na jego drodze znajdują sie kondensatory w którymś z miejsc SS musiał niedokładnie wejść w szczelinę między jednym a drugim kondensatorem efekt... powietrze dostaje się do środka woda powstaje w co cieplejszych miejscach przy długim użytkowaniu wytwarza się swego rodzaju kamień a potem wystarczy tylko ruch powietrza przy wyjmowaniu cpu ;)

W przypadku innego rodzaju większych nieszczelności lub braku ogrzewania po parunastu godzinach lub dniu komp zacznie się wieszać potem przestanie wogule działać. Zerkniemy na cpu a tam będzie już tylko lód i woda. W tym akurat przypadku główną zaletą jest to że by wszystko działało wystarczy wszystko wysuszyć...

Zgodzę się z Ravenem że można zrobić dobrą izolację w stylu wazelinowania socketu ;) pianki armaflex itp itd tylko gdy przyjdzie dajmy na to wymienić cpu... lub co gorsze oddać mobo na gwarę... pojawi się dość spory problem.

Najgorzej jest właśnie z nózkami Cpu stosowałem wiele metod dodatkowego uszczelniania lecz nie udało mi się w 100% wyeliminować osadzania się wody etc pomiędzy nimi. By dobrze je zabezpieczyć trzeba by zalać czymś cały socket. Inaczej prędzej czy później jedna... dwie... dziesięć... odpadnie.

Edytowane przez Interloper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otoz przedstawie wartosc czesci z jakich zostal zrobiony uklad, to nie jest rev1 tylko rev 3 wiec niektorych zeczy uzylem wiecej typu filtry itp.

450zl kompresor

120zl parownik

65zl 50cm ssacej

80zl skraplacz z wentylem

50zl izolacja

30zl kapilara (suma zuzytej bo wymienialem)

100zl komplet butli do palnika (choc zuzylem wiecej)

30zl filtry zuzyte

70zl 2 butle propanu bernzomatic

30zl olej mineralny litr

5zl sklejka na podstawe

5zl zaworek serwisowy

20zl rurki

=1055zl

Nie mowie ze dalem tyle za te czesci, tak jak mowilem niektore poprostu mialem i postanowilem do czegos wykorzystac. Ja zauwazylem ze czesto zeczywista wartosc wkladow w dane projekty jest bardzo zanizana ze wzgledu na to ze nie liczycie takich malych zeczy jak olej itp. , wychodza pozniej czasem super ceny ale jak sie wezmie pod uwage sume nakladow czasu i srodkow, bledy popelnione podczas tworzenia itd to wcale te ceny rozowo nie wychodza. Ceny wzialem glownie ze sklepu w ktorym sie zaopatruje.

Prosilbym zeby nie komentowac tego w stylu "a ja widzialem tansza czesc" bo to juz po fakcie ;)

co do izolacji to faktycznie, bez zawazelinowania itp ciezkawo 24/7 uzywac ale mnie tam male zalanie mobo po kilkugodzinnym benchingu nie przeszkadza, zawiesi sie ze 2 razy az wkoncu wyschnie i bedzie dzialac dalej ;) oczywiscie moglbym zrobic dobra izolacje bo na gwarze mi nie zalezy ale jestem na to zbyt leniwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, ja sobie podliczam i mi moje pierwsze fwc wyjdzie (razem z narzedziami) grubo ponad 1k, ale zamierzam sprzedać(jak ktoś to przyjmie:| ) za mniej niż połowe-0,4k....

Raven, a jakbyś dodał do tego koszty energi elektrycznej bo pewnie po nocach robiłeś, a wieczory długie, lut(srebro zwłaszcza) , tzw 'amortyzacja' (używanie narzędzi), bilet do sklepu, czy koszt energi włożonnej w dojście [; do tego własny czas.... dobiłbyś do 1,5k ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Masell - Ty to zawsze musisz wszystko wygadać :wink: Ale jak mi się uda jakoś na przejściówkę zamocować to czemu nie :)

A do testów na czymś poważnym to jutro u Demka - parę Prescott-ów, kilka sztuk mobo i jakieś tam ramy.

edit

kazano mi zacenzurowac co mamy :P ale tak jak poprzednik wspomnial dwa pressshooty i kilka mobo wiec moze cos z tego wyjdzie :D

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest dobrze zrobione czyt markowe to moze chodzic 24/7 bez niczego choc zalecam przy takim wysilku zrobic przerwe z godzinke na tydzien no a pozatym jedyna konserwacja to odkurzanie i czasem przeczyszczenie podstawy parownika jak za czesto sie zdejmuje i zaklada no ale to jak w kazdym kawalku miedzi

update: zywotnosc kompresorow danfosa wynosi ok 20lat z tego co producent podaje, biorac pod uwage ze my nie mamy idealnych warunkow w fc powiedzmy ze z 10lat wytrzyma

20 lat, hmm ale danfos przypuszczam nie podaje tego przy pracy 24h/dobe tylko przy cyklach start/stop jak to ma miejsce w lodówkach czyli pare h na dobe... a przy takim FC do pracy na codzien (komp uzywany 24/7) moze wyjsc ze wytrzyma 2 lata :)

Uzywam takich lodówkowych kompresorów do zaprawek lakierniczych i potrafia sie zgrzac po ok 30minutach pracy, jak to jest w FC ?

Oczywiscie nie mam zielonego pojecia o FC wiec nie bijcie mnie jak sklamalem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak, 20 lat pracy ciaglej, przy pracy start stop mniej bo to szkodzi kompresorowi

niech sie grzeja PITer, optymalna temp pracy to 60-75C :)

- ta siatka to oplot ochronny po polskiemu a po zagranicznemu to nawet nie wiem

ciekawe jak pojdzie z tymi preskami bo fc przygotowane jest do 180-200W max raczej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 lat, hmm ale danfos przypuszczam nie podaje tego przy pracy 24h/dobe tylko przy cyklach start/stop jak to ma miejsce w lodówkach czyli pare h na dobe... a przy takim FC do pracy na codzien (komp uzywany 24/7) moze wyjsc ze wytrzyma 2 lata :)

Uzywam takich lodówkowych kompresorów do zaprawek lakierniczych i potrafia sie zgrzac po ok 30minutach pracy, jak to jest w FC ?

Oczywiscie nie mam zielonego pojecia o FC wiec nie bijcie mnie jak sklamalem :D

zalezy od kilku czynnikow, uzytego gazu, poziomu oleju, chlodzenia jego, cisnien.... a co do grzania, moj grzeje sie piekielnie, ciezko na nim reke trzymac, raven ma podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i tak niezle ;) a jaki zasilator mieliscie?

huntey 350 ;) tak wiem, wiem musimy skrecic cos mocniejszego

No i jak temperatury tego "kolejnego nudnego fc" pod obciążeniem :)

przy 5100 mhz podczas liczenia pi 3-5 stopni (+ a nie - ;( ) Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, to chlopaki kombinowac zasilacz i jedziecie dalej bo to wcale niezle temp, mi na p4 tez na fc pokazywalo + tempy, +10 dokladnie a na parowniku bylo grubo ponizej -20 wiec mysle ze dosc troche zapasu jeszcze macie

pozatym jak byscie powiedzieli wczesniej uzyczylbym enermaxa ktoremu tego typu obciazenia nie sprawiaja problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi