hdx Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Witam. Mam komputer o takim konfigu: Procesor: Athlon THUNDERBIRD 1,3GHz MoBo: Shuttle AK12 v3 Karta graficzna: GeForce 2 MX 400 64MB Pamięć: Jakieś "noname" (??) 256MB SDRAM Zasilacz: FSP ATX -300GTF(1) Takie dane wystarczą. Zainstalowałem sobie system operacyjny Ubuntu 5.10, który dostałem w ramach akcji "promowania Ubu". Zauważyłem, że jakby podwiesza się działanie myszki (kurcze nie wykluczam, że myszka jest trachnięta). Postanowiłem sprawić sobie Linuksa z interfejsem graficznym (najlepiej KDE, GNOME i w ostateczności FluxBox). I tutaj mam pytanie. Czy możecie mi powiedzieć jakie distro ma niskie wymagania przy czym pracuje w trybie graficznym, no i ma trochę softu ;). Z góry dziękuję za wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Tutaj możesz poczytać troche na ten temat -> http://jakilinux.org/jaki-linux/starszy-sprzet/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Prawda jest taka, że to WM ma największe "wymagania sprzętowe". Zapomnij o KDE, poczytaj o np. xfce, fluxbox. A wybór distro dostosuj to swoich umiejętności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Właśnie KDE albo GNOME mają najfajniejszy interface. Nie widziałem jeszcze np. fluxboxa na żywo ale muszę się z tym bliżej zapoznać. Czy da się wycisnąć płynną pracę na KDE/GNOME przy moim komputerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 kurde, niezly "stary sprzet" ja na tym mam xorg (nvidia mx400 64M) + WindowMaker + 3DDesktop (GLX) + cienie + przezroczystosc i zzera mi max. 10M RAMu i 5% procestora (FreeBSD) IMHO kwestia kompilacji z dobrymi flagami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 A istnieje takie distro z takimi pakietami, które wskazałeś? Ja dopiero chcę zacząć moją przygodę z Linuksem więc sam póki co nic nie zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Co to znaczy "podwieszanie myszki"? Do pracy z nowym GNOME czy KDE dobrze jest mieć 512MB RAM. Ja mam Durona 1.3GHz z 1GB RAM i nie ma żadnych problemów podczas pracy z KDE czy GNOME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 No tak takie kolosy jak KDE, czy tez GNOME maja wszystko w sobie (no moze procz cisnieniowego zaparzacza do kawy), ale maja tez minus co do zasobozernosci (taka zaleznosc).. Wiec skoro sie pytasz o jakies "lekkie" distro to zainstaluj takie "normalne" (zeby nie bylo, ze pogardzam mandrivami,auroxami czy tez jakimis innymi tego typu). Wrzuc sobie na dysk jakiegos slacka,debiana,gentoo... Wszystko to linuksy, ale te akurat sa "madrzejsze" podczas instalacji, i nie serwuja "na chama" wszystkiego na raz... Budujac system pod slaba maszyne, warto zaczac od instalacji minimalnej (co prawda jest troche trudniejsza,ale nie od razu Rzym zbudowano). Dopiero jak juz bedziesz mial base_system to sobie dorzucisz jakies okna, i inne dodatki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 A gdzie znajdę opis jak podmienić środowisko graficzne? Czy programy które działają na GNOME będą działały na innych interfejsach graficznych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Praktycznie każdy WM ma na swojej stronie FAQ. A co do programów z gnome - będą wymagały obecności części pakietów z gnome, ale oczywicie uruchomisz je pod innymi WM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Kurcze troche jestem zrażony faktem iż nie będzie GNOME czy KDE. W sumie z tego co czytam to ubu ma minimalne wymagania 128MB RAMu do trybu graficznego więc nie widzę problemu. Jedynym mankamentem jest słaba karta graficzna. Najbardziej bym chciał tego ubu z gnomem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 W czym tkwi problem ? Instalujesz ubuntu, gnome jest tam domyślmym WM. Jeżeli po jakimś czasie stwierdzisz, że potrzebujesz czegoś innego to zainstalujesz innego WM i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Problem w tym, że niestety gnome się podcina na moim komputerze, a nie chcę zmieniać WM więc pytam czy się da go jakoś odchudzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Wiesz jak chcesz mieć lekko a ikonki to polecę program rox filer Dzięki niemu możesz mieć ikonki w np. fluxboxie. A odchudzić gnome sie nie da. Edytowane 11 Stycznia 2006 przez mkl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Dobra to w piątek pomęczę kompa i mu podam nowy system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Sprawdź też myszkę. Mój kumpel używa Ubuntu z KDE na duronie 650 i 256 MB. Przez jakiś cas nawet jechał na takim konfigu i distro Live (jak mu HDD padł...). Osobiście odpaliłem Ubuntu 5.04 Live na P2 233 Mhz ze 128 MB RAM i nie było żadnych kłopotów z myszką (owszem, wolniej się wszystko odpalało, ale mysz bez kłopotów). A pod względem użytkowym Ubuntu jest b.dobre, proste w uzyciu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xosrow Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 postawiłem u kolegi opensusa 10 na komputerze wyposażonym w 256 ramu i niedużo silniejszym procesorze - chodzi bez problemu z kde 3.4 (nie na ext3 a na reiser3.6 to ważne) polecałbym jednak slackware lub debiana, może być też gentoo (niestety instalacja i aktualizacja oprogamowania będzie trwała dłuuugo) - odradzam fedorę i auroxa oraz mandrivę i ubuntu z powodu wymagań Warto też spróbować innych *nixów - u mnie solaris 10 z włączonym JDE(taki gnome napisany częściowo w javie) użytkuje około 200MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 postawiłem u kolegi opensusa 10 na komputerze wyposażonym w 256 ramu i niedużo silniejszym procesorze - chodzi bez problemu z kde 3.4 (nie na ext3 a na reiser3.6 to ważne) polecałbym jednak slackware lub debiana, może być też gentoo (niestety instalacja i aktualizacja oprogamowania będzie trwała dłuuugo) - odradzam fedorę i auroxa oraz mandrivę i ubuntu z powodu wymagań Warto też spróbować innych *nixów - u mnie solaris 10 z włączonym JDE(taki gnome napisany częściowo w javie) użytkuje około 200MB WIdzialem gdzies testy gdzie jakis gosciu testowal rozne partycje linuksowe i w sumie szybka i pewna okazala sie ReiserFS (stosunek szybkosc danych i obciazenie procka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Znowu założyłem bezsensowny topic ;) Okazało się jak ktoś wcześniej wspomniał, że myszka szwankuje. Dzisiaj postanowiłęms rpawdzić i okazuje się iż to myszka. Ubuntu troche posiedzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 skompiluj sobie jajco. Na poczatku pracowalem na sciagnietym jajku w paczce pod K7, potem zmienilem na skompilowane przeze mnie. Wydajnosc wzrosla o 50% . Polecam: make mrpropermake menuconfigmake-kpkg kernel-imagedpkg -i nazwa_stworzonej_paczki_przez_poprzednia_komende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Tak myślałem, pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hdx Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 A taka kompilacja jądra co w ogóle daje? Czy to może grozić utratą systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 A taka kompilacja jądra co w ogóle daje? Czy to może grozić utratą systemu? Daje wieksza wydajnosc bo system jest skompilowany pod twoj sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewiatan Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Przepraszam, że się powieszam i w dodatku ta zabawa w archeologa, ale... Posiadam Celeronka 633->713mhz, 288 ramu, Nvidię Vantę 16mb, dysk 6gb - wszystko lata na jakiejs dziwnej płycie głównej. Moj problem polega na tym, ze jestem poczatkujacym linuksiarzem i jeszcze nie wiele umiem. Chcialbym zainstalowac jakies distro, wszsycy mi doradzali mandrive, ale ta okazała się wielką kaszaną przy wieku mojego sprzętu... Używam sprzętu do surfowania po necie, przeglądania(czasami edycji) zdjęć i oglądania filmów. Lubię też pograć w jakieś gry karciane dla zabicia czasu. Trochę boję się instalowac Debiana, gdyż wiem, że jest to dystrybucja o dosc wysokim poziomie skomplikowania. Przede wszystkim zależy mi na szybkości systemu, na Kde było to nie raz wnerwiające... Czy moglibyście mi doradzić, którą wersję wybrać i mniej-więcej pokierować konfiguracją?? Chodzi mi głównie o wybór pakietów, środowiska graficznego, ustawienia internetu... Pozdrawiam, Lewiatan Edytowane 14 Maja 2006 przez Lewiatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Trochę boję się instalowac Debiana, gdyż wiem, że jest to dystrybucja o dosc wysokim poziomie skomplikowania. Przede wszystkim zależy mi na szybkości systemu, na Kde było to nie raz wnerwiające... Wrzuc sobie na dysk jakiegos slacka,debiana,gentoo... Wszystko to linuksy, ale te akurat sa "madrzejsze" podczas instalacji, i nie serwuja "na chama" wszystkiego na raz... skoro boisz się się instalować debiana to slackware i gentoo wywołają u Ciebie nieodwracalne zmiany w psychice :wink: a na serio, debian oparty na pakietach zapewni Ci szybką i bezproblemową instalację, natomiast gentoo pozwoli Ci wycisnąć z kompa dużo więcej ale kompilacja niektórych pakietów trwa długo poczytaj może się skusisz, a naprawdę warto: 1874705[/snapback] Tutaj możesz poczytać troche na ten temat -> http://jakilinux.org/jaki-linux/starszy-sprzet/ jako środowisko graficzne coś lekkiego np. fluxbox, Xfce Edytowane 14 Maja 2006 przez lukas8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 gentoo z handbookiem (dostepny na ich stronie) i nie moze nie wyjsc. Jedyna wada IMO to czasochlonnosc instalacji gentoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...