bober777 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Witam! Mam problem z pamięciami Ram. Na początku napisze jakie posiadam pamięci: -Blitz 2x256 ddr 400mhz najprawdopodobniej CL3 -Kingmax 512 ddr 400mhz CL 2,5 Moje wyniki w 3d marku 2001 na kazdej konfiguracji pamięci nie róznią sie zbytnio jakieś 200-300pkt. Najlepszy wynik osiągam na singlu pamięci 512ddr Zaznaczam , że moja płyta posiada Dual Chanell. A teraz moje pytania: 1)Czy CL 2,5 i CL3 mogą sie w jakiś sposób ze sobą "gryżć"? 2)Czym testować wydajnosc nowej pamięci? 3)Dlaczego wyniki w 3d marku tak małą się od siebie róznią? 4)Czy jeżeli włoże 2x256 + 512 czy te 2x256 będą pracowały w singlu czy w dualu? 5)Za ile mógłbym sprzedać moje 2x256ddr? Z góry dziękuje za odpowiedzi!pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 podaj swoj konfig... ad5)za ok 100 - 120 pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 3)Dlaczego wyniki w 3d marku tak małą się od siebie róznią? Wyniki w 3d marku zależą głównie od karty grafiki ! Jeśli chcesz testować inne komponenty to np . SiSoftware Sandra Lite 2005 lub PCMark2002 - tam możesz testować wydajność procesora, pamięci, grafiki itd. A samą pamięć to najlepiej w Everest. Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 akurat smark01 byl najbardziej podatny na roznice w czasie dostepu i przepustownosci pamieci. Ale i tak nie powinien byc benchmarkiem pamieci :wink: testuj chocby w everescie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 jesli chodzi o timingi to jak masz pobieranie auto czyli z kosci to ustawia obie na najwolniejsza mozesz recznie ustawic na 2 troszke jesc (prad ) i powinno pojsc jesli chodzi o dual i single to musi obslugiwac chipset i trzeba je odpowiednio wlozyc ( patrz manual do plyty ) zazwyczaj na dualu musza byc te same ( i nie tylko pojemnosci --ten sam typ ) masz 3 sztuki a wiec odualu zapomnij ale dual daje od zera do 10% wzrostu wydajnosci ( czesciej zero niz 10 % ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...