Skocz do zawartości
mavus

Sandra Glupieje

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz SiSoftware Sandra mi glupieje i na zmiane pokazuje losowo rozne czestotliwosci FSB. Plytajest od Siemens Scenic L D1218, procek PIII 933. Dostaje tez informacje: SMBIOS/DMI information may be inaccurate. Dodam tez, ze probowalem w Everest i to samo: FSB sobie skacze od 87x do 96x. W biosie niby pokazuje PIII 933/133, choc dawniej tez zdazylo mu sie cos przeklamac (pokazywal 922, 920). Bios aktualizowalem na najnowszy jaki byl. O co z tym chodzi bo nie kumam??

dodam ze plyta sama ustala fsb i czestotliwosc procka.

Edytowane przez mavus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie to tylko błąd softu i nic poważnego się nie dzieje.

Sprawdź jeszcze CPU-Z - chyba najwłaściwszy do tego celu.

U mnie na takim configu jak niżej Everest kiedyś pokazał 750/150 :wink:

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMBIOS/DMI information may be inaccurate.

Ten komunikat znaczy dokładnie tyle, że podane przez Sandrę informacje na temat biosu i DMI mogą nie być dokładne. Takie błędy odczytu tych danych są raczej powszechne i nie ma powodów do zmartwień. Z twoim kompem nie dzieje się nic poważnego - po prostu te programy nie mogą odczytać informacji z czujników plyty głównej i/lub te czujniki nie są dokładne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest moze w takim razie jakis programik co by sie bootowal i pokazywal fsb i inne tego typu rzeczy? Probowalem Tuffest (boot'owalny) i pokazuje ze niby procek jest na 928 ~ czyli raczej ok. Próbowalem tez Intel Processor FrequencyID (tez sie bootuje) ten z kolei wywala 905/129. :?

EDIT

sprawa rozwiazana, jakims sposobem przestawilo mi sie pewne ustawienie dotyczace pamieci i pod winda tak wszystko glupialo, a w dosie fsb bylo stale tyle ze zanizone. Teraz jest OK - 933/133 i normalne male oscylacje rzedu 0,02 mhz fsb.

Edytowane przez mavus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...