mavus Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) Otoz SiSoftware Sandra mi glupieje i na zmiane pokazuje losowo rozne czestotliwosci FSB. Plytajest od Siemens Scenic L D1218, procek PIII 933. Dostaje tez informacje: SMBIOS/DMI information may be inaccurate. Dodam tez, ze probowalem w Everest i to samo: FSB sobie skacze od 87x do 96x. W biosie niby pokazuje PIII 933/133, choc dawniej tez zdazylo mu sie cos przeklamac (pokazywal 922, 920). Bios aktualizowalem na najnowszy jaki byl. O co z tym chodzi bo nie kumam?? dodam ze plyta sama ustala fsb i czestotliwosc procka. Edytowane 10 Stycznia 2006 przez mavus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Prawdopodobnie to tylko błąd softu i nic poważnego się nie dzieje. Sprawdź jeszcze CPU-Z - chyba najwłaściwszy do tego celu. U mnie na takim configu jak niżej Everest kiedyś pokazał 750/150 :wink: Edytowane 11 Stycznia 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavus Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 CPU-Z tez wywala mi fsb od 128 do czasem nawet 160! chyba cos jest z softem nie tak. moze to chodzi o ten SMBIOS/DMI? - nie kumam tego komunikatu sandry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 SMBIOS/DMI information may be inaccurate. Ten komunikat znaczy dokładnie tyle, że podane przez Sandrę informacje na temat biosu i DMI mogą nie być dokładne. Takie błędy odczytu tych danych są raczej powszechne i nie ma powodów do zmartwień. Z twoim kompem nie dzieje się nic poważnego - po prostu te programy nie mogą odczytać informacji z czujników plyty głównej i/lub te czujniki nie są dokładne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavus Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Jest moze w takim razie jakis programik co by sie bootowal i pokazywal fsb i inne tego typu rzeczy? Probowalem Tuffest (boot'owalny) i pokazuje ze niby procek jest na 928 ~ czyli raczej ok. Próbowalem tez Intel Processor FrequencyID (tez sie bootuje) ten z kolei wywala 905/129. :? EDIT sprawa rozwiazana, jakims sposobem przestawilo mi sie pewne ustawienie dotyczace pamieci i pod winda tak wszystko glupialo, a w dosie fsb bylo stale tyle ze zanizone. Teraz jest OK - 933/133 i normalne male oscylacje rzedu 0,02 mhz fsb. Edytowane 13 Stycznia 2006 przez mavus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...