Skocz do zawartości
DRC!

Amatorska Przeróbka Gf4 Ti (please Help)

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH NA WSTĘPIE ;-) panowie mam nie lada problem jestem posiadaczem karty GF4TI 4200 z pamieciami ELIXIR (128mb) na CORE znajduje sie aluminiowy radiator kierujacy strumienie powietrza na kosci ram wszystko gra ostatnio postanowilem podkrecic karte ;-) wymajsterkowałem taki motyw mialem stary coolerek od p200 czysciutki nowiutki ustawilem go na nózkach z zapalek :-) i polozylem na tylnej czesci karty na nieosłonietym CORE karta zrobila sie chłodna co jeszcze bardziej mnie zmotywowało dorwałem starego zepsutego GAINWARD GF3TI 200 z radiatorami na pamieciach (niestety tylko 4 po 1 na 2 kosci) oraz zdjalem z niej WIATRAK taki okrągły z czerwoną obwódka wykombinowałem zeby przymocować te radiatory od gainwarda na spód karty i zamienic moje standardowe chłodzenie na ten coolerek od gainwarda pytanie tylko brzmi czy te podzespoly z GF3 beda sie nadawać na GF4 (chodzi mi o to czy GF4 sie znacznie bardziej nie grzeje czy cos w tym stylu) na górnej czesci karty chcialem amatorsko przymocować stare wysokie radiatory pociete przez mojego kumpla w robocie na 4 równe czesci maja wysokosc około 2 cm i wystaja za kosci pamieci gdzies o 0.5 cm co o tym myślicie mam z gratów jeszcze nowiutki radiator tez z zeberkami do strumienia powietrza firmy ASUS od modelu karty GF4 TI 4800SE dostalem to od kumpla radiatorek jest bardzo leciutki (pytanie czy lepszy od tego z GAINWARDA) chciałbym dodać ze moj komp to praktycznie złom :

ECS K7S5A + ac97audio na płycie (wylaczone kupilem SBLIVE 5.1)

Athlon 1.7 512DDR (266mhz)

Dysk ATA 133 (na plycie kontroler ATA 100) :/

sciagnalem powerstrip i z fabrycznych 250 rdzeń 405 pamieć udalo mi sie dojsc do wartosci 275 i 440 benchmarkiem było Half Life 2 odczułem niespodziewany przyrost przy ustwieniach grafy 1024x760 medium shader high cienie high +antyaliasing X2)quincinux jakis ktory daje jakosc razy 4 przy wydajnosci razy 2) ostatnio zmieniłem muzyczke o czym wyzej wiec moze to tez daje jakies FPS'y dunno! grałem w HL2 okolo 25 min i nie było tragedii (otwarta obudowa co chwila sprawdzalem temperature kosci i radiatora paluchami :) pozniej troszke sie nagrzały wiec postanowilem zaprzestać gry dopóki nie zmajstruje porzadnego chłodzenia)

TU JEST ZDJECIE MOJEJ KARTY ---> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80649239 <--

dokladnie taka ale sprawna ;) ma okolo 3 lat nigdy wczesniej nie byla krecona

Chłopaki bardzo prosze o pomoc

Edytowane przez DRC!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam rozstaw otworów mocujących na Ti200 jest inny niż na ti4200 (tymbardziej od gainwarda- niereferencyjna pcb). Jeśli się nie mylę i faktycznie tak jest bez kombinacji nie zamontujesz tego coolera.

Zresztą ten okrągły cooler jest mały (jeśli to ten o którym myślę)- ledwie co zakrywa gpu- IMO będzie gorszy niż standardowy ti4200.

"...stary coolerek od p200 czysciutki nowiutki ustawilem go na nózkach z zapalek icon_smile2.gif i polozylem na tylnej czesci karty na nieosłonietym CORE..."

:blink:

Znaczy co? Radiator leży na "podkładkach" z zapałek nad spodem GPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam rozstaw otworów mocujących na Ti200 jest inny niż na ti4200 (tymbardziej od gainwarda- niereferencyjna pcb). Jeśli się nie mylę i faktycznie tak jest bez kombinacji nie zamontujesz tego coolera.

Zresztą ten okrągły cooler jest mały (jeśli to ten o którym myślę)- ledwie co zakrywa gpu- IMO będzie gorszy niż standardowy ti4200.

"...stary coolerek od p200 czysciutki nowiutki ustawilem go na nózkach z zapalek icon_smile2.gif i polozylem na tylnej czesci karty na nieosłonietym CORE..."

:blink:

Znaczy co? Radiator leży na "podkładkach" z zapałek nad spodem GPU?

He he nie nie :-) juz prostuje sprawe na nieosłonietym core jest wiatraczek na nózkach z zapalek króciutkich zeby nie przylegał wisi z 4mm nad core :) nawet niezle daje co do tego coolerka Gainwarda i zamiany stocka to miales racje odpada nie pasuja mocowania a pozatym jest chyba za mały mysle nad przymocowaniem tego od asusa co myslisz postaram sie zamiescic jakies zdjecia sprzetu którym mam do wykorzystania na ta chwile zbieram tez kaske na ta pastę z klejem do mocowania radiatorów moze mógłbyś mi cos polecic będe bardzo wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może masz jakiś duży radiator od CPU- wystarczy powiercić otwory, ewentualnie nagwintować (zależy jak będzie montowany) i przymocować do karty- w zupełności wystarczy do nawet dużego o/c (a i wiatrak nań dmuchający nie musi wyć na max speedzie).

Zobacz tutaj jak ludki modują swoje grafy (w tym i ja):

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=17566

A tutaj masz jak ja rozwiązałem problem chłodzenia spodniej strony GPU (jest też o szlifie GPU):

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=33468

Jeśli zaś chodzi o montowanie radiatorów na kostkach pamięci- jeden z kilku sposobów- po jednej kropelce np superglue w każdym rogu kostki (ewentualnie wystarczą dwa- po przekątnej), na środek pasta termoprzewodząca (jeśli ze srebrem- ostrożnie- możliwa zwara)- przykładasz kostkę i mocno dociskasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi