Skocz do zawartości
Szymon

Agregat z lodowki jako pompka

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio uslyszlalem ciekawa teorie :-) otoz obieg w lodowce jest "popychany" przez sam agregat. To znaczy ma w sobie jakas tam popmke. Czy myslal ktos o zastosowaniu takiego agregatu (tej czescie pompujacej) zamiast pompki akwariowej, naturalnie do tego dochodzi chlodnica gdzes jeszcze w obiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pomysl jest poroniony...Agregat jest skonstruowany do sprezania konkretnego gazu a nie tloczenia czieczy (z tego co sie orientuje to nawet uzycie nieodpowiedniego gazu jest zabojcze dla takiego agregatu)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest sprezarka- pomiajac fakt ze by bylo zwarcie i niedajboze dotykalbys jednoczesnie czegos uziemnionego (fajnie bys zaswiecil) to nawet gdyby zadzialala to by w 1-5s sie zepsula (zlamalby sie korbowod od tloczka, sam wal korbowy by sie pogiol i zawor wylotowy by sie zniszczyl)

szczerze odradzam pomyslu, zniszczysz sprawna sprezarke z ktorej jak kolega wyzej powiedzial mozna zrobic chlodzenie freonem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pomysl jest poroniony...Agregat jest skonstruowany do sprezania konkretnego gazu a nie tloczenia czieczy (z tego co sie orientuje to nawet uzycie nieodpowiedniego gazu jest zabojcze dla takiego agregatu)

Pozdrawiam

no wlasnie o to chodzi ze nie rozmawialem z czlowiekiem ktroy wie cos na ten temat :) zajmuje sie tym fachowo.....bo ogolnie obieg lodowki jest duzy (proporcjonalny do wielkosci lodofy) ale mnie chodzi tylko o to urzadzenie ktore pompuje i podobno jest to realne...kwestia tego czy ktos to stosowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratulacje z pomysłów ... :-) freon wybucha ( no chyba że gość myślał o propanie to mu wybaczam ) strężarka jako pompa ?? to jeszcze brakuje ogniwa peltiera i komentarza czemu mam 60C na procku :-)

MIchał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak freon niszczy ozon?

Freon, którego używamy na przykład w lodówkach albo aerozolach ma ogólny wzór CnHxFyClz. Pod wpływem promieniowania UV następuje fotodysocjacja i od cząsteczki freonu odłącza się atom chloru. Następują reakcje:

Cl + O3 ---> ClO + O2

ClO + O3 ---> Cl + 2O2

Znowu zamiast O3 mamy O2 zaś wolny atom chloru może siać dalsze zniszczenie.

gowno z tego rozumiem :-) ale TAKIE SA FAKTY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Jak się ma agregat to się FC robi :lol:

nie wiem ja tam twierdze ze freonem to sie mozna w powietrze wysadzic :-). POWIEKSZACIE DZIURE OZONOWA!!! :-)

jakby tak było to jużby dawno jakyś po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i zieloni sądzili Asteka czy inne firmy robiące seryjnie obudowy z FC a jakby miało wylecieć w powietrze to by nie zostało dopuszczone do uzytku. Ty sie nie boj ten swiat jest tak jebniety na wszytsko musisz miec pozwolenie z które fundujesz wache do Lanci jakiegoś osła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to moze faktycznie pomysle nad wykorzystaniem tego z freonem :-). Zaraz o tym poczytam :-). Z tego co wiem to lodowa stara i uklad mial dziurki a freon s<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil :-) , ale sam agregat jest sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak freon niszczy ozon?

Freon, którego używamy na przykład w lodówkach albo aerozolach ma ogólny wzór CnHxFyClz. Pod wpływem promieniowania UV następuje fotodysocjacja i od cząsteczki freonu odłącza się atom chloru. Następują reakcje:

Cl + O3 ---> ClO + O2

ClO + O3 ---> Cl + 2O2

Znowu zamiast O3 mamy O2 zaś wolny atom chloru może siać dalsze zniszczenie.

gowno z tego rozumiem :-) ale TAKIE SA FAKTY!

człowieku takiego freonu dawno zabronili uzywać ... znajdziech go chyba tylko w 30 letnich lodówkach ... teraz stosuje sie inne gazy

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA HA ha :twisted:

ps. wyluzuj kurde spytalem, nie orientuje sie we freonie i agregatach lodowkowych - wybaczysz?

wiesz jest na tym forum taki topic 'chlodzenie freonem' ma kilkadziesiat stron....rozne pomysly itp ....sprobuj go znalezc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie :-)...nie chodzi o lenistwo czy niechec do szukania. Takiego pytania nie bylo...a watek o freonie rozwinal sie samoistnie hehe ;-) nie wazne. Topic zamkniety...a ja mimo wszystko jescze popytam jutro o ta lodowe :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz jest na tym forum taki topic 'chlodzenie freonem' ma kilkadziesiat stron....rozne pomysly itp ....sprobuj go znalezc ;]

no wlasnie wiem...czytalem i stwierdizlem ze dam sobie spokoj, bo grozi mi to trwalym kalectwem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...