Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Ostatnio uslyszlalem ciekawa teorie :-) otoz obieg w lodowce jest "popychany" przez sam agregat. To znaczy ma w sobie jakas tam popmke. Czy myslal ktos o zastosowaniu takiego agregatu (tej czescie pompujacej) zamiast pompki akwariowej, naturalnie do tego dochodzi chlodnica gdzes jeszcze w obiegu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sz4r4k Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Moim zdaniem pomysl jest poroniony...Agregat jest skonstruowany do sprezania konkretnego gazu a nie tloczenia czieczy (z tego co sie orientuje to nawet uzycie nieodpowiedniego gazu jest zabojcze dla takiego agregatu) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 :lol: Jak się ma agregat to się FC robi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 to jest sprezarka- pomiajac fakt ze by bylo zwarcie i niedajboze dotykalbys jednoczesnie czegos uziemnionego (fajnie bys zaswiecil) to nawet gdyby zadzialala to by w 1-5s sie zepsula (zlamalby sie korbowod od tloczka, sam wal korbowy by sie pogiol i zawor wylotowy by sie zniszczyl) szczerze odradzam pomyslu, zniszczysz sprawna sprezarke z ktorej jak kolega wyzej powiedzial mozna zrobic chlodzenie freonem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Moim zdaniem pomysl jest poroniony...Agregat jest skonstruowany do sprezania konkretnego gazu a nie tloczenia czieczy (z tego co sie orientuje to nawet uzycie nieodpowiedniego gazu jest zabojcze dla takiego agregatu) Pozdrawiam no wlasnie o to chodzi ze nie rozmawialem z czlowiekiem ktroy wie cos na ten temat :) zajmuje sie tym fachowo.....bo ogolnie obieg lodowki jest duzy (proporcjonalny do wielkosci lodofy) ale mnie chodzi tylko o to urzadzenie ktore pompuje i podobno jest to realne...kwestia tego czy ktos to stosowal? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 :lol: Jak się ma agregat to się FC robi :lol: nie wiem ja tam twierdze ze freonem to sie mozna w powietrze wysadzic :-). POWIEKSZACIE DZIURE OZONOWA!!! :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 gratulacje z pomysłów ... :-) freon wybucha ( no chyba że gość myślał o propanie to mu wybaczam ) strężarka jako pompa ?? to jeszcze brakuje ogniwa peltiera i komentarza czemu mam 60C na procku :-) MIchał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 hehe freon to gaz :-) gaz kojazy mi sie z bomba :-)...po za tym ogolnie jest niebepieczny (zdanie ekologow ;-). I faktycznie moze to nie jest najlepszy pomysl :lol:...jutro sie dopytam dokladnie...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 uważaj bo oddychasz gazem ;-) Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Jak freon niszczy ozon? Freon, którego używamy na przykład w lodówkach albo aerozolach ma ogólny wzór CnHxFyClz. Pod wpływem promieniowania UV następuje fotodysocjacja i od cząsteczki freonu odłącza się atom chloru. Następują reakcje: Cl + O3 ---> ClO + O2 ClO + O3 ---> Cl + 2O2 Znowu zamiast O3 mamy O2 zaś wolny atom chloru może siać dalsze zniszczenie. gowno z tego rozumiem :-) ale TAKIE SA FAKTY! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 :lol: Jak się ma agregat to się FC robi :lol: nie wiem ja tam twierdze ze freonem to sie mozna w powietrze wysadzic :-). POWIEKSZACIE DZIURE OZONOWA!!! :-) jakby tak było to jużby dawno jakyś po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i zieloni sądzili Asteka czy inne firmy robiące seryjnie obudowy z FC a jakby miało wylecieć w powietrze to by nie zostało dopuszczone do uzytku. Ty sie nie boj ten swiat jest tak jebniety na wszytsko musisz miec pozwolenie z które fundujesz wache do Lanci jakiegoś osła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 no to moze faktycznie pomysle nad wykorzystaniem tego z freonem :-). Zaraz o tym poczytam :-). Z tego co wiem to lodowa stara i uklad mial dziurki a freon s<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil :-) , ale sam agregat jest sprawny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Jak freon niszczy ozon? Freon, którego używamy na przykład w lodówkach albo aerozolach ma ogólny wzór CnHxFyClz. Pod wpływem promieniowania UV następuje fotodysocjacja i od cząsteczki freonu odłącza się atom chloru. Następują reakcje: Cl + O3 ---> ClO + O2 ClO + O3 ---> Cl + 2O2 Znowu zamiast O3 mamy O2 zaś wolny atom chloru może siać dalsze zniszczenie. gowno z tego rozumiem :-) ale TAKIE SA FAKTY! człowieku takiego freonu dawno zabronili uzywać ... znajdziech go chyba tylko w 30 letnich lodówkach ... teraz stosuje sie inne gazy Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 bueehheehh, jak ten watek czytam to prawie popuszczam w majtki ze smiechu :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 yhyh no i wszystko jasne...przeczytalem wlasnie post o freonie berkuta...i raczej dam se sposkoj :-) bo z cala pewnoscia jakims cudem wylce w powietrze :-) nie dla mnie raczej. Wole wodne ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 mam łopate i grabie złoży mi ktoś z tego WC do kompa :-) Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 HA HA ha :twisted: ps. wyluzuj kurde spytalem, nie orientuje sie we freonie i agregatach lodowkowych - wybaczysz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 HA HA ha :twisted: ps. wyluzuj kurde spytalem, nie orientuje sie we freonie i agregatach lodowkowych - wybaczysz? Nie! Na tweak'u się za takie coś linczuje :lol: :)))))))))))))))))). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 wybacze ... :-) ale tak trudno sie czyta i szuka ?? czemu połowa ludzi liczy na gotowe hi hi ... sam taki jestem ale to z lenistwa i braku czasu na lenistwo .....:-) Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 HA HA ha :twisted: ps. wyluzuj kurde spytalem, nie orientuje sie we freonie i agregatach lodowkowych - wybaczysz? wiesz jest na tym forum taki topic 'chlodzenie freonem' ma kilkadziesiat stron....rozne pomysly itp ....sprobuj go znalezc ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 nie nie nie :-)...nie chodzi o lenistwo czy niechec do szukania. Takiego pytania nie bylo...a watek o freonie rozwinal sie samoistnie hehe ;-) nie wazne. Topic zamkniety...a ja mimo wszystko jescze popytam jutro o ta lodowe :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 wiesz jest na tym forum taki topic 'chlodzenie freonem' ma kilkadziesiat stron....rozne pomysly itp ....sprobuj go znalezc ;] no wlasnie wiem...czytalem i stwierdizlem ze dam sobie spokoj, bo grozi mi to trwalym kalectwem :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...