ilubek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Witam Jak wyglądałby plik wsadowy dla takiego triku na przeładowanie rejestru w Win XP Menadżer zadań: [Alt] + [Control] + [Delete] zakładka "Procesy" ->"explorer.exe" zakończ menu „Plik" -> "Nowe zadanie" -> wpisz explorer.exe Polecenie Start to wystartowanie programu, a jakie polecenie jest na zakończenie progsa? I czy w ogóle da się to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Jesli brakuje ci do szczescia tego typu polecen to polecam System utilities for Windows spora ilosc freeware'owych programikow w tym obsluga procesow (chocby pskill ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Jesli brakuje ci do szczescia tego typu polecen to polecam System utilities for Windows spora ilosc freeware'owych programikow w tym obsluga procesow (chocby pskill ;)) Niestety Jestem z pokolenia uczącego się języka naszych byłych przyjaciół ze wschodu? Angielskiego ni w ząb Edytowane 11 Stycznia 2006 przez ilubek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Nie napisales jaki windows, ale jesli XP lub nowszy to: taskkill /? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 U mnie taskkill miał problemy z ubiciem explorera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Nie napisales jaki windows, ale jesli XP lub nowszy to: taskkill /? Wypróbuję PS! Napisałem: "przeładowanie rejestru Win XP" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Witam Nie wiem chyba coś źle robię polecenie taskkill / nie kończy żadnego programu / procesu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Ogólnie jest jakieś poleconko wewnętrzne systemu wywoływane przez RUNDLL32. Można jednak utworzyć w menu/na pulpicie (gdzie chcesz) plik "restart.bat" o takiej zawartości: taskkill /f /im explorer.exeexplorerPotem tylko uruchomić - programik piekielnie szybki :) PS. Nie polecam dopisywać parametru "/T", bo wyłączy wszystkie podprocesy (łącznie z wykonywanym plikiem bat - o ile zdąży). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) Ogólnie jest jakieś poleconko wewnętrzne systemu wywoływane przez RUNDLL32. Można jednak utworzyć w menu/na pulpicie (gdzie chcesz) plik "restart.bat" o takiej zawartości: taskkill /f /im explorer.exeexplorerPotem tylko uruchomić - programik piekielnie szybki :) PS. Nie polecam dopisywać parametru "/T", bo wyłączy wszystkie podprocesy (łącznie z wykonywanym plikiem bat - o ile zdąży). A wiesz może jak utworzyć polecenie restartu kompa i drugie wyłączenie kompa??? Podejrzewam, że bardzo podobnie tylko zamiast explorer.exe inne procesy...ale proszę o odpowiedz bo może się mylę. Edytowane 15 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 A odpal sobie coś takiego w wierszu poleceń... shutdown /? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) Restart: shutdown -r -t 0 Wyłączenie: shutdown -s -t 0 Edytowane 15 Stycznia 2006 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) A odpal sobie coś takiego w wierszu poleceń... shutdown /? Chodzi mi o to żeby sobie takie coś zrobić i mieć w formie ikonki na pulpicie...bo nieraz ogłądając film już zasypiam i musze się nachylać i nacisnąć alt+F4 i w a tak klik klik i już :wink: Restart: shutdown -r -t 0 Wyłączenie: shutdown -s -t 0 Dzięki wielkie, rozumiem że to mają być pliki .bat!?? Edytowane 15 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Wystarczy ww. polecenia wklepać do plików bat. Jak chcesz mieć własne ikonki zamiast systemowej, to zapisz wszystkie te pliki bat np na dysku D (lub gdzieś, gdzie będą bezpieczne) a na pulpicie stwórz do nich skróty i ustaw ikonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Wystarczy ww. polecenia wklepać do plików bat. Jak chcesz mieć własne ikonki zamiast systemowej, to zapisz wszystkie te pliki bat np na dysku D (lub gdzieś, gdzie będą bezpieczne) a na pulpicie stwórz do nich skróty i ustaw ikonki. Hehe wiem że ikonki można zmienić tylko w skrótach :wink: dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) nie koniecznie.. mozesz zrobić sobie skrót.. i wkleić tam to poelcenie.. shutdown jest to zwykły program znajdujacy sie w windows/system32... tworzysz nowy skrót... i w polu element docelowy wpisujesz C:\windows\system32\shutdown -s -t 0 , być moze trzeba dodać " ", nie jestem pewien.. a ikonkę to już sobei mozesz dać dowolna.. wybrac nawet z systemowych plików z ikonkami... np w windows\system32\shell32.dll jak zrobisz bata to bedzie Ci odpalał konsole jeszcze w momencie uruchamiania.. Edytowane 16 Stycznia 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) nie koniecznie.. mozesz zrobić sobie skrót.. i wkleić tam to poelcenie.. shutdown jest to zwykły program znajdujacy sie w windows/system32... tworzysz nowy skrót... i w polu element docelowy wpisujesz C:\windows\system32\shutdown -s -t 0 , być moze trzeba dodać " ", nie jestem pewien.. a ikonkę to już sobei mozesz dać dowolna.. wybrac nawet z systemowych plików z ikonkami... np w windows\system32\shell32.dll Dzięki, to zadziało bo z tymatym sposobem (w notatniku) coś skopałem i niestety... jak zrobisz bata to bedzie Ci odpalał konsole jeszcze w momencie uruchamiania..Jak w momencie uruchamania??? Aha i taka mała dygresja, kiedy klikam na ten skrót.exe pojawia się na ułamek sekundy cmd czy tak musi być nie można jakoś tak zrobić żeby on jednak nie wyskakiwał??? (troche mnie to drażni :mad: ) Edytowane 16 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Ustaw sobie we właściwosciach zeby był zminimalizowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Ogólnie jest jakieś poleconko wewnętrzne systemu wywoływane przez RUNDLL32. Można jednak utworzyć w menu/na pulpicie (gdzie chcesz) plik "restart.bat" o takiej zawartości: taskkill /f /im explorer.exeexplorerPotem tylko uruchomić - programik piekielnie szybki :) PS. Nie polecam dopisywać parametru "/T", bo wyłączy wszystkie podprocesy (łącznie z wykonywanym plikiem bat - o ile zdąży). Witam Sprawdzę. Przeładowuję Rejestr plikiem wsadowym bat, ale wymaga on dodatkowego programiku. Jeszcze jedno pytanie Jak podłączyć plik wsadowy pod plik exe? Konkretnie zrobiłem plik wsadowy do kasowania folderu historii, temp, cookies w IE i chciałbym go podłączyć pod program tak aby czyścił mi ten folder podczas urychamiania programu bądź zamykania (jest to obojętne). Jak to zrobić? Edytowane 18 Stycznia 2006 przez ilubek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Ja też bym chciał sobie coś podobnego zrobić tylko nie mam pojęcia jak, mianowicie chciałbym zrobić sobie plik wsadowy i podłączyć jakoś do niego (jeżeli to konieczne) plik .exe który by czyścil historię, folder recent (moje bieżące dokumenty), temp <- w ustawieniach lokalnych, i usuwał dwa foldery (cache4 i cacheOp) z katalogu: C:\Documents and Settings\w\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile. Wie ktoś jak to zrobić??? :blink: Edytowane 17 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Nie bardzo rozumiem, co wy właściwie chcecie. Samego pliku BAT nie da się "podłączyć" do EXE. Da się ewentualnie wywoływać EXE z pliku BAT - np: c:\Program files\Opera\Opera.exeJak nie będzie chciało działać z powodu ścieże, to można: c:\progra~1\opera\opera.exe Plik BAT do czyszczenia można sobie dodać do autostartu lub uruchamiać z menu/pulpitu ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Nie bardzo rozumiem, co wy właściwie chcecie. Samego pliku BAT nie da się "podłączyć" do EXE. Da się ewentualnie wywoływać EXE z pliku BAT - np: c:\Program files\Opera\Opera.exeJak nie będzie chciało działać z powodu ścieże, to można: c:\progra~1\opera\opera.exePlik BAT do czyszczenia można sobie dodać do autostartu lub uruchamiać z menu/pulpitu ręcznie.Ale jakbyś mógł napisać pokolei jak to wszystko zrobić bo ja nawet pliku .bat jeszcze nie mam, poprostu chce mieć na pulpicie ikonke po naciśnięciu której to wszystko w/w się wyczyści a w przypadku folderów opery - mają się usunąć... :rolleyes: Edytowane 17 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 ULLISSES nie wiesz czy ci się nie chce napisać?! :) Jeżeli ktoś wie prosze o odpowiedz, będę bardzo wdzięczny! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 del c:\.....\jakis_folder\*.* I podobnie folder, gdy jest juz pusty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 del c:\.....\jakis_folder\*.*Ale to mam wpisać normalnie w notatniku i zrobić go z rozszerzeniem .bat??? I podobnie folder, gdy jest juz pusty.Tego w ogole nie rozumiem :blink: USUWANE mają być tylko foldery "cache4" i "cacheop" a recent, historia i temporary internet files oraz temp mają być CZYSZCZONE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Przykład del c:\test\*.* kasuje wszystkie pliki w katalogu test del c:\test kasuje katalog test(musi być pusty) ------ Tak, w notatnika i jako bat lub cmd. Długie sciezki, gdzie foldery mają w nazwach spacje lub duzo znaków powinny byc zapisane w formacie 8 znakowym, lub w " " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 del c:\test kasuje katalog test(musi być pusty) DZIĘKI BARDZO zaraz sobie to sprawdze ale: ->jeżeli nie jest pusty? Bo te katalogi które ma usuwać to są katalogi pamięci podręcznej Opery i tam po przeglądaniu neta zawsze coś jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Jezeli nie jest pusty to najpierw kasujesz zawartosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) @echo Sprzatanie w systemie:RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"MD "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "%userprofile%\Cookies"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temp"MD "C:\WINDOWS\Temp"RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"@echo Ostatnio otwierane w Wordzie:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny"@echo Cache dla Firefoxa (kazdy ma inny identyfikator):RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\6p66g57g.default\Cache"@echo Cache dla Opery:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4"RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp"@echo Cache (reklamy) w Gadu-Gadu:RD /s /q "%userprofile%\Gadu-Gadu\_cache"Zapisz to jako plik BAT i uruchom. EDIT: Dodałem małe zmiany, teraz powinno śmigać u wszystkich bez większych zmian - jedynie ścieżka do firefoxa (ta pogrubiona część) może być inna. Edit 1.5: Pogrubienie nie działa. Chodzi mi konkretnie o ten kawałek: RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\6p66g57g.default\Cache" Edit 2: Można by jeszcze dopisać: RD /s /q "%userprofile%\Recent" Linia RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"kasuje "cache" ochorny systemu. Stąd bierze system pliki, gdy przypadkowo usuniemy/zmienimy jakiś w dobrze działającym systemie. Jeśli często zdarza Ci się złapać trojana/wirusa lub często zmieniasz sterowniki/konfigurację komputera, to lepiej nie usuwaj tego katalogu. Zysk jest jednak kusząco bo nawet po 350MB w niektórych konfiguracjach. Edytowane 17 Stycznia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 @echo Sprzatanie w systemie:RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"MD "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "%userprofile%\Cookies"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temp"MD "C:\WINDOWS\Temp"RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"@echo Ostatnio otwierane w Wordzie:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny"@echo Cache dla Firefoxa (kazdy ma inny identyfikator):RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\[b]6p66g57g[/b].default\Cache"@echo Cache dla Opery:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4"RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp"@echo Cache (reklamy) w Gadu-Gadu:RD /s /q "%userprofile%\Gadu-Gadu\_cache"Zapisz to jako plik BAT i uruchom. EDIT: Dodałem małe zmiany, teraz powinno śmigać u wszystkich bez większych zmian - jedynie ścieżka do firefoxa (ta pogrubiona część) może być inna. WOWOWOWOWOWOWOW!!! :blink: DZIĘKI!!! Ale jeżeli nie mam firefoxa to oczywiście to wyrzucić!? Aha i to wszystko jak np. @echo coś tam też musi być??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 1. Jak nie masz Foxa, to możesz wyrzucić. 2. To @echo dodałem jako komentarz do pliku - gdy ktoś go znajdzie za pół roku, to aby wiedział, co on robi zanim go uruchomi. Jeśli Ci przeszkadzają komentarze, to je usuń. 3. Dodatkowo dodanie na początku pliku czegoś takiego: @echo offspodowuje, iż system nie będzie wyświetlał tego, co robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...