Skocz do zawartości
ilubek

Pliki Wsadowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak wyglądałby plik wsadowy dla takiego triku na przeładowanie rejestru w Win XP

Menadżer zadań: [Alt] + [Control] + [Delete]

zakładka "Procesy" ->"explorer.exe" zakończ

menu „Plik" -> "Nowe zadanie" -> wpisz explorer.exe

Polecenie Start to wystartowanie programu, a jakie polecenie jest na zakończenie progsa?

I czy w ogóle da się to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli brakuje ci do szczescia tego typu polecen to polecam

System utilities for Windows

spora ilosc freeware'owych programikow w tym obsluga procesow (chocby pskill ;))

Niestety

Jestem z pokolenia uczącego się języka naszych byłych przyjaciół ze wschodu?

Angielskiego ni w ząb

Edytowane przez ilubek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jest jakieś poleconko wewnętrzne systemu wywoływane przez RUNDLL32. Można jednak utworzyć w menu/na pulpicie (gdzie chcesz) plik "restart.bat" o takiej zawartości:

taskkill /f /im explorer.exeexplorer
Potem tylko uruchomić - programik piekielnie szybki :)

PS. Nie polecam dopisywać parametru "/T", bo wyłączy wszystkie podprocesy (łącznie z wykonywanym plikiem bat - o ile zdąży).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jest jakieś poleconko wewnętrzne systemu wywoływane przez RUNDLL32. Można jednak utworzyć w menu/na pulpicie (gdzie chcesz) plik "restart.bat" o takiej zawartości:

PS. Nie polecam dopisywać parametru "/T", bo wyłączy wszystkie podprocesy (łącznie z wykonywanym plikiem bat - o ile zdąży).

A wiesz może jak utworzyć polecenie restartu kompa i drugie wyłączenie kompa??? Podejrzewam, że bardzo podobnie tylko zamiast explorer.exe inne procesy...ale proszę o odpowiedz bo może się mylę. Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odpal sobie coś takiego w wierszu poleceń...

shutdown /?

Chodzi mi o to żeby sobie takie coś zrobić i mieć w formie ikonki na pulpicie...bo nieraz ogłądając film już zasypiam i musze się nachylać i nacisnąć alt+F4 i w a tak klik klik i już :wink:

Restart:

shutdown -r -t 0

Wyłączenie:

shutdown -s -t 0
Dzięki wielkie, rozumiem że to mają być pliki .bat!?? Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ww. polecenia wklepać do plików bat.

Jak chcesz mieć własne ikonki zamiast systemowej, to zapisz wszystkie te pliki bat np na dysku D (lub gdzieś, gdzie będą bezpieczne) a na pulpicie stwórz do nich skróty i ustaw ikonki.

Hehe wiem że ikonki można zmienić tylko w skrótach :wink: dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koniecznie.. mozesz zrobić sobie skrót.. i wkleić tam to poelcenie.. shutdown jest to zwykły program znajdujacy sie w windows/system32...

tworzysz nowy skrót... i w polu element docelowy wpisujesz C:\windows\system32\shutdown -s -t 0 , być moze trzeba dodać " ", nie jestem pewien.. a ikonkę to już sobei mozesz dać dowolna.. wybrac nawet z systemowych plików z ikonkami... np w windows\system32\shell32.dll

jak zrobisz bata to bedzie Ci odpalał konsole jeszcze w momencie uruchamiania..

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koniecznie.. mozesz zrobić sobie skrót.. i wkleić tam to poelcenie.. shutdown jest to zwykły program znajdujacy sie w windows/system32...

tworzysz nowy skrót... i w polu element docelowy wpisujesz C:\windows\system32\shutdown -s -t 0 , być moze trzeba dodać " ", nie jestem pewien.. a ikonkę to już sobei mozesz dać dowolna.. wybrac nawet z systemowych plików z ikonkami... np w windows\system32\shell32.dll

Dzięki, to zadziało bo z tymatym sposobem (w notatniku) coś skopałem i niestety...

jak zrobisz bata to bedzie Ci odpalał konsole jeszcze w momencie uruchamiania..

Jak w momencie uruchamania???

Aha i taka mała dygresja, kiedy klikam na ten skrót.exe pojawia się na ułamek sekundy cmd czy tak musi być nie można jakoś tak zrobić żeby on jednak nie wyskakiwał??? (troche mnie to drażni :mad: )

Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawdzę.

Przeładowuję Rejestr plikiem wsadowym bat, ale wymaga on dodatkowego programiku.

Jeszcze jedno pytanie

Jak podłączyć plik wsadowy pod plik exe?

Konkretnie zrobiłem plik wsadowy do kasowania folderu historii, temp, cookies w IE i chciałbym go podłączyć pod program tak aby czyścił mi ten folder podczas urychamiania programu bądź zamykania (jest to obojętne).

Jak to zrobić?

Edytowane przez ilubek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bym chciał sobie coś podobnego zrobić tylko nie mam pojęcia jak, mianowicie chciałbym zrobić sobie plik wsadowy i podłączyć jakoś do niego (jeżeli to konieczne) plik .exe który by czyścil historię, folder recent (moje bieżące dokumenty), temp <- w ustawieniach lokalnych, i usuwał dwa foldery (cache4 i cacheOp) z katalogu: C:\Documents and Settings\w\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile. Wie ktoś jak to zrobić??? :blink:

Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, co wy właściwie chcecie.

Samego pliku BAT nie da się "podłączyć" do EXE. Da się ewentualnie wywoływać EXE z pliku BAT - np:

c:\Program files\Opera\Opera.exe
Jak nie będzie chciało działać z powodu ścieże, to można:

c:\progra~1\opera\opera.exe

Plik BAT do czyszczenia można sobie dodać do autostartu lub uruchamiać z menu/pulpitu ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, co wy właściwie chcecie.

Samego pliku BAT nie da się "podłączyć" do EXE. Da się ewentualnie wywoływać EXE z pliku BAT - np:

c:\Program files\Opera\Opera.exe
Jak nie będzie chciało działać z powodu ścieże, to można:

c:\progra~1\opera\opera.exe
Plik BAT do czyszczenia można sobie dodać do autostartu lub uruchamiać z menu/pulpitu ręcznie.
Ale jakbyś mógł napisać pokolei jak to wszystko zrobić bo ja nawet pliku .bat jeszcze nie mam, poprostu chce mieć na pulpicie ikonke po naciśnięciu której to wszystko w/w się wyczyści a w przypadku folderów opery - mają się usunąć... :rolleyes: Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

del c:\.....\jakis_folder\*.*

Ale to mam wpisać normalnie w notatniku i zrobić go z rozszerzeniem .bat???

I podobnie folder, gdy jest juz pusty.

Tego w ogole nie rozumiem :blink: USUWANE mają być tylko foldery "cache4" i "cacheop" a recent, historia i temporary internet files oraz temp mają być CZYSZCZONE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład

del c:\test\*.*

kasuje wszystkie pliki w katalogu test

del c:\test

kasuje katalog test(musi być pusty)

------

Tak, w notatnika i jako bat lub cmd.

Długie sciezki, gdzie foldery mają w nazwach spacje lub duzo znaków powinny byc zapisane w formacie 8 znakowym, lub w " "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@echo Sprzatanie w systemie:RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"MD "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "%userprofile%\Cookies"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temp"MD "C:\WINDOWS\Temp"RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"@echo Ostatnio otwierane w Wordzie:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny"@echo Cache dla Firefoxa (kazdy ma inny identyfikator):RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\6p66g57g.default\Cache"@echo Cache dla Opery:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4"RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp"@echo Cache (reklamy) w Gadu-Gadu:RD /s /q "%userprofile%\Gadu-Gadu\_cache"
Zapisz to jako plik BAT i uruchom.

EDIT:

Dodałem małe zmiany, teraz powinno śmigać u wszystkich bez większych zmian - jedynie ścieżka do firefoxa (ta pogrubiona część) może być inna.

Edit 1.5:

Pogrubienie nie działa. Chodzi mi konkretnie o ten kawałek:

RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\6p66g57g.default\Cache"

Edit 2:

Można by jeszcze dopisać:

RD /s /q "%userprofile%\Recent"

Linia

RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"
kasuje "cache" ochorny systemu. Stąd bierze system pliki, gdy przypadkowo usuniemy/zmienimy jakiś w dobrze działającym systemie. Jeśli często zdarza Ci się złapać trojana/wirusa lub często zmieniasz sterowniki/konfigurację komputera, to lepiej nie usuwaj tego katalogu. Zysk jest jednak kusząco bo nawet po 350MB w niektórych konfiguracjach. Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@echo Sprzatanie w systemie:RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"MD "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "%userprofile%\Cookies"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temp"MD "C:\WINDOWS\Temp"RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"@echo Ostatnio otwierane w Wordzie:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny"@echo Cache dla Firefoxa (kazdy ma inny identyfikator):RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\[b]6p66g57g[/b].default\Cache"@echo Cache dla Opery:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4"RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp"@echo Cache (reklamy) w Gadu-Gadu:RD /s /q "%userprofile%\Gadu-Gadu\_cache"
Zapisz to jako plik BAT i uruchom.

EDIT:

Dodałem małe zmiany, teraz powinno śmigać u wszystkich bez większych zmian - jedynie ścieżka do firefoxa (ta pogrubiona część) może być inna.

WOWOWOWOWOWOWOW!!! :blink: DZIĘKI!!!

Ale jeżeli nie mam firefoxa to oczywiście to wyrzucić!? Aha i to wszystko jak np. @echo coś tam też musi być???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak nie masz Foxa, to możesz wyrzucić.

2. To @echo dodałem jako komentarz do pliku - gdy ktoś go znajdzie za pół roku, to aby wiedział, co on robi zanim go uruchomi. Jeśli Ci przeszkadzają komentarze, to je usuń.

3. Dodatkowo dodanie na początku pliku czegoś takiego:

@echo off
spodowuje, iż system nie będzie wyświetlał tego, co robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi