ilubek Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Nie bardzo rozumiem, co wy właściwie chcecie. Samego pliku BAT nie da się "podłączyć" do EXE. Da się ewentualnie wywoływać EXE z pliku BAT - np: c:\Program files\Opera\Opera.exeJak nie będzie chciało działać z powodu ścieże, to można: c:\progra~1\opera\opera.exe Plik BAT do czyszczenia można sobie dodać do autostartu lub uruchamiać z menu/pulpitu ręcznie. Witam Chodziło mi o to by podczas zamykania (odpalania) przeglądarki IE. uruchamiał się skrypt czyszczący katalogii tymczasowe, historii, cookies, (żeby nie trzeba było robić tego ręcznie i przede wszystkim pamiętać o konieczności wyczyszczenia tych katalogów). Ale jak się nie da no to trudno. Dzięki Edytowane 18 Stycznia 2006 przez ilubek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Historie ustaw na 0 dni, zapisywanie plikow tymczasowych mozna wyłączyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Historie ustaw na 0 dni, zapisywanie plikow tymczasowych mozna wyłączyc. He he Nie o to pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 jeśli to komuś pomoże.. to w firefoxie 1.5 jest taka opcja wbudowana... można czyścic dowolną rzecz związaną z browsowaniem netu, czy to przy uruchamianiu, wyłaczaniu progmrau, czy pod skóem klawiaturowym... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Da się tak zrobić, a dokładnie to odwrotnie (jak już pisałem wcześniej) czyli podpiąć EXE do BAT. Po prostu zrób sobie plik bat, który będzie usuwał te śmieci, a potem uruchamiał IE. Ikonkę można sobie ustawić dowolną - jeśli chcesz ikonkę IE, to daj "Zmień ikonę", znajdź plik iexplore.exe i w nim jest ikona. Sam plik bat będzie wyglądał tak: RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "%userprofile%\Cookies"iexplore.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Mozna zainstalowac Maxthon'a, ktory jest nakladka na IE i posiada taka funkcjonalnosc (i wiele innych zreszta) czyszczenia roznych rzeczy podczas zamykania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Witam, zrobiłem tak jak mówiłeś ale coś nie ten tego, NIE WYCZYŚCIŁO NIC...zrobiłem tak: @echo Sprzatanie w systemie:RD /s /q "%w%\Ustawienia lokalne\Temp"MD "%w%\Ustawienia lokalne\Temp"RD /s /q "%w%\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files"RD /s /q "%w%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temp"MD "C:\WINDOWS\Temp"RD /s /q "C:\WINDOWS\System32\dllcache"RD /s /q "%w%\Recent"@echo Ostatnio otwierane w Wordzie:RD /s /q "%w%\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny"@echo Cache dla Opery:RD /s /q "%w%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4"[b]<----nie był usunięty[/b]RD /s /q "%w%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp"[b]<----nie był usunięty[/b]@echo Cache (reklamy) w Gadu-Gadu:RD /s /q "%w%\Gadu-Gadu\_cache"Moje ścieżki na dysku (pokolej jak w kodzie): C:\Documents and Settings\w\Ustawienia lokalne\Temp C:\Documents and Settings\w\Temporary Internet Files C:\WINDOWS\Temporary Internet Files C:\Documents and Settings\w\Ustawienia lokalne\Historia C:\WINDOWS\Temp C:\WINDOWS\System32\dllcache C:\Documents and Settings\w\Recent<----ten usunęło wogóle... C:\Documents and Settings\w\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny C:\Documents and Settings\w\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4 C:\Documents and Settings\w\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp C:\Documents and Settings\w\Gadu-Gadu\_cache PROSZĘ O POPRAWKI! Edytowane 18 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) a masz takie zmienne globalne w systemie jak W? napisał Ci ze masz wstawić %userprofile% - to powinno samo zwrócić w to meijsce nazwę aktywnego profilu w XP. Pomiedzy znaczkami %% wstawia się nazwe zmiennej globalnej, np echo %COMPUTERNAME% powinno wypisać na ekrnanei nazwe Twojego komputera.. (o ile dobzre napsiałem). Jesli juz chcesz zmieniać to msuszi wpisać pełne scieżki do katalogów... Edytowane 18 Stycznia 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 a masz takie zmienne globalne w systemie jak W? napisał Ci ze masz wstawić %userprofile% - to powinno samo zwrócić w to meijsce nazwę aktywnego profilu w XP. Pomiedzy znaczkami %% wstawia się nazwe zmiennej globalnej, np echo %COMPUTERNAME% powinno wypisać na ekrnanei nazwe Twojego komputera.. (o ile dobzre napsiałem). Jesli juz chcesz zmieniać to msuszi wpisać pełne scieżki do katalogów...Dobra to może ty mi pomożesz, w końcu poprawiłem i mam teraz tak: @echo Sprzatanie w systemie:RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"MD "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Temp"RD /s /q "%userprofile%\Ustawienia lokalne\Historia"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temp"MD "C:\WINDOWS\Temp"RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files"RD /s /q "%userprofile%\Recent"MD "%userprofile%\Recent"@echo Ostatnio otwierane w Wordzie:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny"@echo Cache dla Opery:RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4"RD /s /q "%userprofile%\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cacheOp"@echo Cache (reklamy) w Gadu-Gadu:RD /s /q "%userprofile%\Gadu-Gadu\_cache"Z TYM, ŻE FOLDERY "Recent", "_cache" i "Niedawny" są USUWANE a miały być tylko CZYSZCZONE (recent zrobiłem w końcu że się tworzy na nowo ale po co takie kombinacje to tylko wydłuża wszystko) natomiast HISTORIA NIE JEST CZYSZCZONA W OGÓLE! JEŻELI MOŻESZ TO PROSZĘ O POPRAWKI! :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Boże! Ta dzisiejsza młodzież... zero prawdziwej wiedzy. 1. Przecież tam pisze jak byk RD czyli remove directory. To usuwa katalogi. Aby one zostały, trzeba je na nowo utworzyć tak, jak w przypadku Temp w katalogu Windows. 2. Katalog "Recent" jest przywracany!! Aby reszta była przywracana, to je sobie utwórz. MD "%userprofile%\Recent" 3. Na cholerę Ci te katalogi. Jak program/system będzie ich potrzebował, to sobie utworzy. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Boże! Ta dzisiejsza młodzież... zero prawdziwej wiedzy. 1. Przecież tam pisze jak byk RD czyli remove directory. To usuwa katalogi. Aby one zostały, trzeba je na nowo utworzyć tak, jak w przypadku Temp w katalogu Windows. 2. Katalog "Recent" jest przywracany!! Aby reszta była przywracana, to je sobie utwórz. MD "%userprofile%\Recent" 3. Na cholerę Ci te katalogi. Jak program/system będzie ich potrzebował, to sobie utworzy. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :P :lol2: Dziękuje za komplement, wszystko ok ale powtarzam, że Historia się nie czyści...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Jeśli IE wtedy jest wyłączony, to chyba powinno czyścić. Jeśli tak nie jest, to najwidoczniej nie da się tego tak robić. Pozostaje tylko sposób ręczny.. lub zmiana przeglądarki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 (edytowane) Jeśli IE wtedy jest wyłączony, to chyba powinno czyścić. Jeśli tak nie jest, to najwidoczniej nie da się tego tak robić. Pozostaje tylko sposób ręczny.. lub zmiana przeglądarki :)Przecież nie mam IE...mam opere i jest wyłączona podczas czyszczenia, chyba że to nie do mnie... :wink: Problem jest już inny, mianowicie C:\WINDOWS\Temporary Internet Files czyści się ale tworzy jakiś folder: Content.IE5 tylko że ja mam nawet wszystkie procesy wyłączone od IE... :blink: dlatego dodałem RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files\Content.IE5" żeby się zaraz usuwał ale nie da rady bo coś go używa, dopiero przy następnym uruchomieniu kompa "znika". Próbowałem jeszcze polecenia: DEL /f /q /s "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files ale też nic nie daje...stąd moje pytanie jak ten katalog wyczyścić żeby nie tworzył żadnego "Content.IE5"??? CZYŻBY SIĘ NIE DAŁO WYCZYŚCIĆ "Temporary Internet Files"??? Ahh jeszcze jedno, w tym "Content.IE5" tworzy się plik "index.dat"... Pozdrawiam. Edytowane 20 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 1. DEL jest do plików! 2. Katalog "Content.IE5" można usuwać poleceniem: RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files", pod warunkiem, iż wyłączony jest InternetExplorer (iexplore.exe), Explorer (explorer.exe) oraz wszelkie inne programy mogące używać obiektu klasy "InternetExplorer" - chociażby Gadu-Gadu (miejsce, gdzie wyświetla reklamy to nic innego, jak IE. 3. Nie wiem, gdzie Opera trzyma historię (nie bardzo też chce mi się szukać, bo gra nie jest warta zachodu - za mało bajtów do odzyskania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Witam Nie było mnie przez parę dni Dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) Witam! Potrzebuje znowu Twojej pomocy, kombinowałem jak tylko się dało, poczytałem trochę ale nadal mam 2 problemy: 1) RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files" niestety nie działa, nie czyści się a raczej nie usuwa bo to jest folder systemowy, a tworzy się j.w. Content.IE5, kiedy dodałem RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files\Content.IE5" też nic nie dało z wiadomych przyczyn, natomiast po restarcie kompa Content.IE5 znika i znowu pojawiają się tymczasowe internetowe... Moje pytanie brzmi: czy jest jakieś inne polecenie, które CZYŚCI (coś w rodzaju clean lub clear) dany folder a nie USUWA (remove directory)??? Lub jeżeli nie to wpadłem na coś innego tylko nie wiem czy da rade, mianowicie czy można by utworzyć w Temporary Internet Files jakiś folder i żeby w nim się zapisywały internetowe pliki tymczasowe (wówczas ten zastępczy na pewno dało by się usunąć...)??? 2) taskkill /F /IM vsmon.exe /IM zlclient.exe chciałem żeby zamykał firewalla (zonealarm) ale wywala BRAK DOSTĘPU, można coś na to poradzić??? Pozdrawiam! Edytowane 26 Stycznia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) 1. Nie ma czegoś takiego, jak CLEAR. Można by ewentualnie poszukać w sieci/dowiedzieć się w jakiś inny sposób, jak kwestię sprzątania rozwiązuje Internet Explorer. Na 99% jest to cos w stylu: rundll32 browser.dll,ClearCache Można by też napisać program, który wywołuje sprzątanie przez kliknięcie na "Usuń pliki" w IE, ale to dużo wyższa szkoła jazdy. Można utworzyć inny folder na te pliki.. z poziomu IE. 2. Skoro jest brak dostępu, to oznacza iż tak chciał producent programu. Przez Menedżer Zadań też zapewne nie uda Ci się go zamknąć. Jest to tylko troska o Twoje bezpieczeństwo. Inaczej każdy trojan/wirus mógłby taki firewall wyłączyć. Edit: Widzę, iż Wasze problemy wynikają z braku wiedzy na temat poleceń dos. Linia: RD /s /q "C:\WINDOWS\Temporary Internet Files"to nie żadne polecenie do czyszczenia. Jest to zwykłe dosowe polecenie usunięcia katalogu, gdzie: RD - ang. Remove Directory (usuń katalog) [polecenie]/s - ang. Subdirectory (podkatalog) - usuwa także podkatalogi [parametr 1]/q - ang. Question (pytanie) - pomija pytanie "czy na pewno usunąć?" [parametr 2]"C:\WINDOWS\Temporary Internet Files" - ścieżka do katalogu [parametr 3] Edit2: Jak pisałem wcześniej, katalog ten można usunąć po wyłączeniu wszelkich aplikacji używających obiektu klasy Internet Explorer, takich jak Explorer.exe, Iexplore.exe, gg.exe. Edit3: Do "czyszczenia" katalogu można użyć polecenia: del /q /s /f *.*Ale dotyczy ono tylko plików. Poza tym nie czepi się ono plików ukrytych i systemowych. Edytowane 31 Stycznia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_buniek Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 witam... ja mam pytanie do tego polecenia taskkill... mianowicie... jak zrobic zeby dany program wylaczyl sie powiedzmy po 30 sek od uruchomienia pliku wsadowego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Sciagnij/napisz program, ktory "zasypia" na dany czas.. wtedy w pliku wsadowym wywolujesz go najpierw, zeby dzialal przez 30 sekund a jak sie skonczy wykonywac to wtedy taskkill. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...