szwabek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Witam, zacznę od tego ze mój sprzęt to: Barton Mobile 2800+ Abit AN7 DDR 3200 512MB Geil cl2.5 i chodził (powiedzmy wczoraj) 190*12,5 dokonałem zmiany... zmieniłem zasilacz na Huntkey 350AP, grafike R9550 Gigabyte, radiator Zalmana na NB oraz zresetowałem ustawienia biosu do domyslnych... dzis komp mi chodzi max 175*13 i ani grama wiecej... co zmienić? co mogło mi sie przestwić? czy coś w biosie? np. CPU interface (mam teraz disable)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 A my mamy zapewne zgadnac co bylo wczesniej (zasilka i grafa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwabek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 to chyba mało ważne... zasilacz z kompletu z obudową, czyt. słaba 300 grafa riva tnt2 32mb a nie dodałem jeszcze ze naniosłem paste termoprzewodząca pod pentagrama na procku (Arctic Silver 5), tzn zdejmowałem tego kolosa.. ale chyba wszystko ok i nic nie nabroiłem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 no być może coś sknociłeś przy zakładaniu coolera ;] jak tam temperaturki? czemu nie jedziesz na mnożniku 12.5 tak jak wczoraj? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwabek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 no myslałem o tym coolerku ale nie przypominam sobie zebym cos zrobił "złego" a mnożnik.. czy to ważne jaki mam teraz... chodzi mi o to że nie moge zmienic fsb na wiecej niz 175.. a nawet na 175 nie sprawdzałem czy działa stabilnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 daj mnoznik na taki jaki masz max stabilny z tego wynika ze 12,5 i krec fsb....nie lepiej by bylo ustawic sobie poprostu 12*200 albo 200+? krecenie fsb daje lepsze rezultaty "ale czy wo ważne...." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 kolega Kvaz! dobrze mówi - spróbuj zmniejszyć mnożnik i kręcić FSB, wydajność podskoczy bo pamięci równiez pójdą w górę. Chyba że jesteś bardzo uparty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwabek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 jak już pisałem jak tylko coś zmienie tzn mnoznik albo fsb to się tnie!!! nie zmieniając fsb tylko mnożnik na wiecej sie tnie! zmieniajac fsb a nie mnożnik sie tnie! pomocy... co jest grane?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) pierw piszesz że nie możesz osiągnąć więcej niż 175*13 [standard mnożnik 12.5] a teraz że jeśli zmienisz cokolwiek [fsb/mnożnik] to się "tnie"? teraz już nie rozumiem całkowicie. Edytowane 11 Stycznia 2006 przez arczi- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwabek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Więc jeszcze raz!!! Zmieniam fsb na powyzej 175 to się TNIE! Wiem o tym dobrze żeby podręcać zmianą fsb a nie mnoznika ale nie moge zmienic fsb... zresztą jak podnosze mnoznik to tez jest źle... Czy juz sprawa jasna?? Nie daje sie podkręcic... a co z tym cpu interface? eneblowac go? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 moze zamale napiecie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwabek Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) Zmiany: bios wgrałem zmodowany i wyciagnąłem karte tv Teraz sytuacja jest następująca: stabilny 11*200 przy temp. 36-40st. (vcore 1,75, pamięci 'by spd' - czyli wychodzi ze i tak ma 'optimal' wartości nastawione:P) nie mogę zmienic mnożnika na 11,5 czy mam ciagnąć fsb wyżej? wolałbym zostawić 200 i mnożnik dac 12... ale nie da rady... próbowałem 11,5*200 vcore 1,813 - winda nie wstaje próbowałem cpu interface enable - winda nie wstaje (niezależnie od nastawionego fsb i mnoznika) próbowałem napięcie na ramch zwiekszyc z 2,55 na 2,6 - nic nie daje co się dzieje? przeciez wczęsniej proc mi hulał ponad 2350mhz, teraz nie daje rady... Update Sprawdziłem inna grafe (jakas stara nawet nie wiem co to było) i przy takich samych ustawieniach(11*200), a nawet 190*11 windows sie zawieszał.. (w momencie gdy odnajdywał sprzęt, więcej testów z ta grafa nie robiłem znowu jade na moim radku) I apropos niego, niepokoi mnie to, że gdy wchodze do windowsa to czasem a moze nawet czesto mam taki pionowy lub poziomy pas, który mrugnie na ułamek sekundy i znika... jest on koloru różowego... dzieje sie tak tylko przy starcie windy a potem juz wszystko OK działa! pomóżcie chce więcej wycisnąć z tego kompa!! Edytowane 13 Stycznia 2006 przez szwabek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...