Skocz do zawartości
szwabek

Wczoraj Podkręcałem, Dziś Nie Moge....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę od tego ze mój sprzęt to:

Barton Mobile 2800+

Abit AN7

DDR 3200 512MB Geil cl2.5

i chodził (powiedzmy wczoraj) 190*12,5

dokonałem zmiany...

zmieniłem zasilacz na Huntkey 350AP, grafike R9550 Gigabyte, radiator Zalmana na NB oraz zresetowałem ustawienia biosu do domyslnych...

dzis komp mi chodzi max 175*13 i ani grama wiecej...

co zmienić? co mogło mi sie przestwić? czy coś w biosie? np. CPU interface (mam teraz disable)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba mało ważne...

zasilacz z kompletu z obudową, czyt. słaba 300

grafa riva tnt2 32mb

a nie dodałem jeszcze ze naniosłem paste termoprzewodząca pod pentagrama na procku (Arctic Silver 5), tzn zdejmowałem tego kolosa.. ale chyba wszystko ok i nic nie nabroiłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no myslałem o tym coolerku ale nie przypominam sobie zebym cos zrobił "złego"

a mnożnik.. czy to ważne jaki mam teraz... chodzi mi o to że nie moge zmienic fsb na wiecej niz 175.. a nawet na 175 nie sprawdzałem czy działa stabilnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierw piszesz że nie możesz osiągnąć więcej niż 175*13 [standard mnożnik 12.5] a teraz że jeśli zmienisz cokolwiek [fsb/mnożnik] to się "tnie"? teraz już nie rozumiem całkowicie.

Edytowane przez arczi-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jeszcze raz!!!

Zmieniam fsb na powyzej 175 to się TNIE!

Wiem o tym dobrze żeby podręcać zmianą fsb a nie mnoznika ale nie moge zmienic fsb... zresztą jak podnosze mnoznik to tez jest źle...

Czy juz sprawa jasna??

Nie daje sie podkręcic...

a co z tym cpu interface? eneblowac go? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany:

bios wgrałem zmodowany i wyciagnąłem karte tv

Teraz sytuacja jest następująca:

stabilny 11*200 przy temp. 36-40st. (vcore 1,75, pamięci 'by spd' - czyli wychodzi ze i tak ma 'optimal' wartości nastawione:P)

nie mogę zmienic mnożnika na 11,5

czy mam ciagnąć fsb wyżej? wolałbym zostawić 200 i mnożnik dac 12...

ale nie da rady...

próbowałem 11,5*200 vcore 1,813 - winda nie wstaje

próbowałem cpu interface enable - winda nie wstaje (niezależnie od nastawionego fsb i mnoznika)

próbowałem napięcie na ramch zwiekszyc z 2,55 na 2,6 - nic nie daje

co się dzieje? przeciez wczęsniej proc mi hulał ponad 2350mhz, teraz nie daje rady...

Update

Sprawdziłem inna grafe (jakas stara nawet nie wiem co to było) i przy takich samych ustawieniach(11*200), a nawet 190*11 windows sie zawieszał.. (w momencie gdy odnajdywał sprzęt, więcej testów z ta grafa nie robiłem znowu jade na moim radku)

I apropos niego, niepokoi mnie to, że gdy wchodze do windowsa to czasem a moze nawet czesto mam taki pionowy lub poziomy pas, który mrugnie na ułamek sekundy i znika... jest on koloru różowego... dzieje sie tak tylko przy starcie windy a potem juz wszystko OK działa!

pomóżcie chce więcej wycisnąć z tego kompa!!

Edytowane przez szwabek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...