andrek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Otóż kolega zmienia platformę z celka s.478 na s64 s.754, kupił procesor i płytę główną [ Gigabyte K8NS ] która posiada wejście na wtyczkę ATX z 20 pinami. Zasilacz - Fortron 350W - ma wtyczkę 24 pin, jednak te 4 piny nie są rozłączane :/ Próbował, wtyczka wchodzi ale 4 'zbędne' piny wystają poza wejście. [ osobiście tego nie widziałem, ale kolega tak tłumaczy ]. Czy taka opcja zasilania jest bezpieczna? edit: na dodatek kolega zauważył jeszcze jedną ważną rzecz - w tej wtyczce 24 pinowej [ wychodzącej od zasilacza ] mniejwięcej na środku brakuje jednego kabelka [ tak jakby wtyczka ta miała teraz 23 piny ], nie ma żadnego 'wolnego' kabelka, który mógłby 'wypaść' z wtyczki. edit2: w FAQu coś na ten temat pisze, wydaje mi się, że chodzi tu o tego jednego zagubionego kabelka :) Edytowane 11 Stycznia 2006 przez andrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Skoro wystaja i o nic nie zachaczaja i nic, to czemu nie? Bylo tu juz o tym cos takiego. Chyba nawet w jakims FAQu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Cytuję z FAQa 'w sytuacji odwrotnej czyli zasilacz ATX 24pin a płyta 20pin, może być problem, wtyczka nie wejdzie, ale naszczęście producęci wczas się skapowali i jest możliwość odłączanie dodatkowych 4pinów'. W moim wypadku nie można odpiąć 4 pinów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Czyli teraz o cos zawadza czy nie?Jesli weszlo i siedzi to dobrze, jesli nie, to wtedy trzeba sie zastanowic...przejsciowke kupic lub...odciac te 4 piny (nie radze...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Wiesz co, za jakieś 2 godziny zjawię sie u niego i zobacze o co w tym chodzi. Teraz się tak zastanawiam jak mogła mu wejść wtyczka 24-pinowa w gniazdo 20-pinowe, gdy we wtyczce 4-piny nie są odpinane :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 witam właśnie sprzedałem moja starą płytę na ATX20pin a gość twierdzi że jego zasilacz nie posiada wtyczki 20 pin tylko jakoś chyba 12pin :blink: istnieją takie zasilacze? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Tak to stary typ AT -ma dwie wtyki 6 pinowe na zasilanie mobo. Skąd go ma, to już okaz muzealny. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Tak to stary typ AT -ma dwie wtyki 6 pinowe na zasilanie mobo. Skąd go ma, to już okaz muzealny. :-P to był stary komp który służył im tylko w clubie, chodził tylko pod winampem :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Mam podobny problem co kolega autora tego tematu ! Również K8NS i Fortron 350-60MDN z 24pin. Wtyczka wchodzi bez problemów, tak że pozostałe piny wystają poza wtyke (pomiędzy tymi wystającymi a płytą gł. jest pusta przestrzeń). Czy można w ten sposób używać zasilacza? Nie stanie się nic jeśli bym włączył zasilanie? Na allegro widziałem wtyczki 20pin zasilacz->24 pin pł.główna lecz nic 24zasilacz->20pł gł. Pomóżcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) Nie wszystkie płyty pozwalają na takie założenie wtyczki atx ale jak siedzi dobrze to ok. Pozostałe 4 piny to dodatkowe napięcia dodane w celu zwiększenia poboru prądu przez mobo. ps.Napewno nic się złego nie stanie bądz spokojny. B) Edit. Co do zabytkowych zasiłek niestety kolejny wydatek nowa zasiłka. :-P Edytowane 12 Stycznia 2006 przez Arekservice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 chyba ten brakujący pin nie jestem pewnien ale normanie jest tam chyba zasilanie 3,3v (poprawcie mnie jeśli sie myle) wiec jeżeli proc lub coś tam nie korzysta z 3,3v to bedzie chodzić normalnie a jak bedą restarty kompa to wina tej wtyczki osbiście mam przejściówke z 24 na 20 pin i działa normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 chyba ten brakujący pin nie jestem pewnien ale normanie jest tam chyba zasilanie 3,3v (poprawcie mnie jeśli sie myle) wiec jeżeli proc lub coś tam nie korzysta z 3,3v to bedzie chodzić normalnie a jak bedą restarty kompa to wina tej wtyczki osbiście mam przejściówke z 24 na 20 pin i działa normalnie niestety mylisz się ten brakujący pin to napięcie "-5VDC" kolor przewodu (biały) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 niestety mylisz się ten brakujący pin to napięcie "-5VDC" kolor przewodu (biały) :wink: To w końcu podpiąć czy nie? Stanie się coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 To w końcu podpiąć czy nie? Stanie się coś? a co ma sie niby stać przecierz w zasilaczach z rozłączalną wtyczką 24pin te 4 piny są nie potrzebne, to nic sie nie stanie jak będą z boku (tylko żeby przypadkiem niczego tam nie dotykały :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 pedzel2345 tylko że ja nie mam rozłącznej wtyczki na osobne 4pin i dlatego moje obawy. Akurat z tym zasilaniem jestem zielony jak trawa na wiosne i dlatego wolę się zapytać kilka razy niż później żałować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) pedzel2345 tylko że ja nie mam rozłącznej wtyczki na osobne 4pin i dlatego moje obawy. Akurat z tym zasilaniem jestem zielony jak trawa na wiosne i dlatego wolę się zapytać kilka razy niż później żałować. nie będziesz niczego żałował jeśli te wystające poza wtyk 4piny niczego nie będą dotykać Edytowane 12 Stycznia 2006 przez pedzel2345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 To rozwieje wasze wątpliwości. B) Wtyczki zasilaczy piny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 nie będziesz niczego żałował jeśli te wystające poza wtyk 4piny niczego nie będą dotykaćNiczego nie dotykają. Pomiędzy nimi a płytą jest troche pustej przestrzeni. Jak poskręcam kompa to sprawdzę ten sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Niczego nie dotykają. Pomiędzy nimi a płytą jest troche pustej przestrzeni. Jak poskręcam kompa to sprawdzę ten sposób. w takim razie odpalaj bryke B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Dzięki wszystkim za pomoc. Faktycznie komp działa bez problemów. Piszę tego posta już z nowego kompa zasilanego właśnie fortronem 24pin... Dzięki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...