lgolebio Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Witam Planuję zakup nowego routera (kablowego) bo wczoraj padł mój wierny Asmax. Poprzedni router nie miał wbudowanego switcha więc kupiony został oddzielny. Niedługo dostanę router od znajomego ale juz z wbudowanym switchem. I teraz pytanie czy można bez problemów łączyć Router (z zintegrowanym switchem) z oddzielnym switchem. Do tej pory miałem tak, że router był na parterze a od niego puszczony jeden kabel dochodzący do switcha, któy to z kolei jest na 2 piętrze. Od switcha już normalnie dwa kable do dwóch komputerów. Może pytanie jest trochę laickie ale zależy mi na tym żebym nie musiał ponownie ciągnąc 50 metrowych kabli na nowo (wiąże się to z zerwaniem listw podłogowych pod którymi ukryte są kable itd. itp). Edytowane 11 Stycznia 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) mozna ale to nie jest tak jednoznaczne zalezy co chcesz osiagnac LAN, internet ? no i zalezy od sprzetu dobrze zebys looknal troche po sieci :P np tu : ----->>>http://pl.wikipedia.org/wiki/Prze%C5%82%C4%85cznik a jak chcesz wiecej wiadomosci to tu -->>>>>http://216.239.59.104/search?q=cache:lLnF8PRlSJcJ:www.ck.p.lodz.pl/Layer-2-3-switching.pps+switch+do+switcha+cisco&hl=pl&lr=lang_pl Edytowane 11 Stycznia 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Witam Planuję zakup nowego routera (kablowego) bo wczoraj padł mój wierny Asmax. Poprzedni router nie miał wbudowanego switcha więc kupiony został oddzielny. Niedługo dostanę router od znajomego ale juz z wbudowanym switchem. I teraz pytanie czy można bez problemów łączyć Router (z zintegrowanym switchem) z oddzielnym switchem. Do tej pory miałem tak, że router był na parterze a od niego puszczony jeden kabel dochodzący do switcha, któy to z kolei jest na 2 piętrze. Od switcha już normalnie dwa kable do dwóch komputerów. Może pytanie jest trochę laickie ale zależy mi na tym żebym nie musiał ponownie ciągnąc 50 metrowych kabli na nowo (wiąże się to z zerwaniem listw podłogowych pod którymi ukryte są kable itd. itp). bez problemu mozesz laczyc router z wbudowanym switchem do innego switcha. jesli przynajmniej jedno z urzadzen samo wykrywa kabel mdi/mdix to mozesz laczy kablem prostym lub krosowanym jesli oba urzadzenia beda starsze, i nie wykrywaja mdi/mdix musisz uzyc kabla skrosowanego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...