Skocz do zawartości
zgf1

Dysk Samsung Sp2014n - Trzaski Metaliczne Przy Starcie...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk jak wyzej od czerwca 2005 pracowal bez problemow, dzis zauwazylem, ze przy starcie wydaje glosne trzaski, sa one podczas:

2x Wykrywania napedow

1x Veryfying DPMI Pool Data

Nigdy tego nie bylo, jestem tego pewien na 100%, nagralem dzwieki telefonem, normalnie dzwiek jest jakby bardziej metaliczny...

http://www.megaupload.com/?d=92TT49UD

Zauwazylem, ze od dzis w SMART wartosc: Calibration Retry Count zaczela cos pokazywac, zawsze bylo 0, teraz widzialem 15, 2...

Co to moze oznaczac ?

Backup juz zrobilem...

Firmowy program Samsunga nie wykrywa bledow zadnych...

Podczas normalnej pracy dysk nie strzela...

Zasilacz to Fortron 350W...

PS. Dalem ten temat tez na innym forum, ale nie mam odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dysk jak wyzej od czerwca 2005 pracowal bez problemow, dzis zauwazylem, ze przy starcie wydaje glosne trzaski, sa one podczas:

2x Wykrywania napedow

1x Veryfying DPMI Pool Data

Nigdy tego nie bylo, jestem tego pewien na 100%, nagralem dzwieki telefonem, normalnie dzwiek jest jakby bardziej metaliczny...

http://www.megaupload.com/?d=92TT49UD

Zauwazylem, ze od dzis w SMART wartosc: Calibration Retry Count zaczela cos pokazywac, zawsze bylo 0, teraz widzialem 15, 2...

Co to moze oznaczac ?

Backup juz zrobilem...

Firmowy program Samsunga nie wykrywa bledow zadnych...

Podczas normalnej pracy dysk nie strzela...

Zasilacz to Fortron 350W...

PS. Dalem ten temat tez na innym forum, ale nie mam odpowiedzi...

hmmm zwykle taki dźwięk to efekt zwalniania mechanizmu dokującego ramie z głowicami lub jak takiego brak

dźwięk oznacza uderzenie w zewnętrzny/wewnętrzny ogranicznik

(ograniczniki są dwa jeden nie pozwala żeby głowice uderzyły w pierścień wewnątrz który skręca talerze razem a drugi uniemożliwia spadnięcie głowic z talerz w dyskach z zewnętrznym elementem dokującym głowice uniemożliwia wypadnięcie z niego) ogranicznik jest ulokowany w okolicy silnika liniowego poruszającego ramieniem z głowicami, no dosyć tej anatomii

czasem ramie z głowicami się tak rozpędzi ze zatrzymuje się na którymś z ograniczniku i słychać stuk

może to oznaczać uszkodzenie a co z tym idzie błędy w pozycjonowaniu głowicy ale znam przypadki kiedy taki stuk był zamysłem producenta np dyski IBM niektóre serie WD o nowych samsungach nic nie powiem bo ich nie widuje

ale skoro jest podniesiony parametr Calibration Retry Count to cos jest na rzeczy ale nie koniecznie oznacza to rychłą smierć dysku

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedz.

Na pewno to stukanie nie jest przewidziane przez producenta, nigdy wczesniej nic podobnego z dyskiem sie nie dzialo, zawsze startowal cicho, dzis sie to pojawilo, jest to bardzo wyraznie slyszalne.

W normalnym uzytkowaniu nie widze, zadnych zmian, dysk nie zwalnia, przynajmniej ja tego nie zauwazylem, nie stuka tez.

Tylko przy restarcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi