Skocz do zawartości
tipel

Jak Wejsc Do Biosu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zwracam sie do znawców o pomoc.Mianowicie, podczas uruchamiania komputera nie ma informacji o komputerze, tzn. ilosc ramu, procesor itd. Nie przeszkadzało mi to do chwili kiedy chciałem wejść do biosa(chce ustawic bootowanie z plytki), I teraz pytanie, jak w takim przypadku dostac sie do biosu? Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdawiam i dziekuje z gory

P.S W wyszukiwarce nie znalazlem pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta głowna to GIGABYTE 8I848PM 800/533/400MHZ HT 3.4GHZ . Procesor Pentium IV 2.8 Ghz . Wyglada wto w ten sposob, ze po wlaczeniu kompa ukazuje sie dopiero pasek ładowania systemu Windows.

DEL musi działać w instrukcji jest jak byk napisane

użyj guzika DEL z klawiatury numerycznej

jak nie widzisz kiedy należy wcisnąć DEL to najlepiej orientować się tak, wciśnij DEL jak na klawiaturze zaświecą się kontrolki, pwciskaj kilka razy w małych odstępach aż pokaże się ekran SETUP, żeby mieć pewność ze BIOS wyłapie wcisnięcie klawisza, czasem producent ustawia bardzo małe okno czasu albo nie ustawia w ogóle

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

innego sposobu nie ma ma

sciagnij instrukcje ze strony producenta i juz bedziesz wiedzial jaki to klawisz

przecież w instrukcji producenta jest napisane DEL (instrukcji do tej płyty) :mur:

"tipel"

może powinieneś włączyć klawiaturę numeryczną guzik "NumLock"

masz może klawiaturę na USB ?

"polaczek"

wciskanie guzika ma sens dopiero jak klawiatura zostanie włączona czyli jak mrugną na niej kontrolki

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zawadaki

NumLock nie ma kompletnie nic do rzeczy, ma tylko wpływ na cyfry, na "Del" i inne nie ma. Co do klawiatury na USB to jest to bardzo prawdopodobna przyczyna, jeśli masz na USB to podłącz przez przelotkę na PS2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zawadaki

NumLock nie ma kompletnie nic do rzeczy, ma tylko wpływ na cyfry, na "Del" i inne nie ma. Co do klawiatury na USB to jest to bardzo prawdopodobna przyczyna, jeśli masz na USB to podłącz przez przelotkę na PS2.

o mądrala się znalazł :blink:

a udowodnisz to: "NumLock nie ma kompletnie nic do rzeczy" ?

przelotka dział jedynie z klawiaturami USB które mogą z nią współpracować a nie wszystkie mogą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z komputerami mam do czynienia huu... przeszło 14 lat i NIGDY numlock nie miał nic do rzeczy jeśli chodzi o przyciski inne niż cyfry.

Co do przelotki to większość potrafi, a jeśli kupił klawiaturę USB to przelotka najczęściej jest dołączona do zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z komputerami mam do czynienia huu... przeszło 14 lat i NIGDY numlock nie miał nic do rzeczy jeśli chodzi o przyciski inne niż cyfry.

Co do przelotki to większość potrafi, a jeśli kupił klawiaturę USB to przelotka najczęściej jest dołączona do zestawu.

Logitech owszem zawsze maja przelotke ale mniej znane firmy raczej przelotek nie dają i czasem maja problem z praca z niektórymi BIOSami a nawet innymi urządzeniami USB, spodkałem się kiedyś z przypadkiem kiedy to po wpięciu pendrive do portu USB system zamierał i pomagał jedynie reset problemem była klawiatura USB, nie dosyć ze nie lubiła niektórych urządzeń USB to BIOS jej nie obsługiwał choć była stosowna opcja włączona to BIOS i tak jaj nie widział

coś do NumLock, posiadana przezemnie nie tak dawno temu klawiatura firmy XPower miała inne zdanie na temat działania klawiatury numerycznej i bez numlock właczonego DEL nie działał

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze bys napisal czy ta klawa jest na usb

sprawdz jeszcze czy mozesz wejsc w opcje wyboru uruchamiania systemu F8

jesli jest na usb to podlacz przez przejsciowke, sporo klawiatur sie mi przez rece przewinelo i nigdy zadna nie miala problemu z przejsciowka

i spokojniej troszke bo nie dosc ze niczego sie nie dowiesz to jeszcze procenty zarobisz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o to, że klawiatury USB nie zawsze chcą współpracować to się w 100% zgadzam, miałem taki przypadek, że kiedy klawiatura była podpięta pod USB, to za każdym uruchomieniem Windows, system wykrywał ją ponownie i instalował. Dopiero po przepięciu na PS/2 zaczęło działać poprawnie.

Co do NumLocka to jakaś dziwna ta klawa :-P, miałem więcej klawiatur niż lat mam komputery i żadna tak nie wydziwiała :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o to, że klawiatury USB nie zawsze chcą współpracować to się w 100% zgadzam, miałem taki przypadek, że kiedy klawiatura była podpięta pod USB, to za każdym uruchomieniem Windows, system wykrywał ją ponownie i instalował. Dopiero po przepięciu na PS/2 zaczęło działać poprawnie.

Co do NumLocka to jakaś dziwna ta klawa :-P, miałem więcej klawiatur niż lat mam komputery i żadna tak nie wydziwiała :lol:

człowiek uczy się przez całe życie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi