Skocz do zawartości
lysy747

Nowy Procek, Płyta I Karta...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moje pytanie jest takie: kilka dni temu sprzedalem procesor, mobo i karte graficzną (to co w podpisie) i zastanawiam sie na co to zmienic...

a64 X2 4400+ albo a64 4000+

DFI Lan Party SLI-D albo Asus A8n deluxe

i dwie karty graficzne 7800GT

mam tez problem z zasilaczem (modecom 550ADP) poniewaz ma on tylko jeden obwód 12V i chyba nie poradzi sobie z dwiema kartami graf. jesli trzeba go zmienic to na jaki??

komp oczywiscie do grania i do lekkiego OC (na procku bedzie Zalman 7000CU) ...co radzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom do takiego sprzętu :blink: Ciekawe jakie to uczucie, gdy pójdzie z dymem ponad 6 - 7 (?) tys. zł... Faktycznie lepiej zmień ten zasilacz :) Chyba, że ten Modecom to jakiś specjalny i ja się nie znam...

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary komp juz mi nie wystarczal (lubie grac w wysokich rozdzielczosciach), a co sądzicie o Asus A8n deluxe....? kumpel ma tego DFI i szczerze mowiąc przeraza mnie ilosc funkcji w biosie i nie wiem czy bedzie dobrze wspolpracowal z moimi pamiątkami,

chce nakręcic tego 4400+ przynajmniej do 2.4-2.6ghz...więc asus powinien starczyc, a co do tego zalmana to chlodzi mojego P4 i radzi sobie nieźle, dlatego narazie nie bede go zmienial ....

-ten modecom dwa/trzy lata temu byl jednym z lepszych zasilaczy na rynku kosztowal mnie 500zł :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co CI 4400 skoro najtanszy z oferty jedno czy dwujajców wykrecisz do podobnych wartosci - a dodatkowy cache 512 w zasadzie zadnej róznicy nie czyni a zdziebko kosztuje

mobo wez ultra-d i w 5min masz sli (chyba ze nie chcesz sie w to pobawic)

zasiłka na dzis bezkonkurecyjna to topower p6 lub seasonic s12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego procka to wez sobie x2 3800 (bez problemu pojdzie jak x2 4800), a płyte główna dfi lp nf4 sli. Grafe to moze od msi a zasilacz seasonic s12 500W albo jesli masz wiecej kasy to 600W chociaz ta 500 bez problemu wystarczy.

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wole sie nie bawic w przerabianie plyty (droop mod'a musial mi robic kumpel bo sam nie wiedzialem jak sie za to zabrac) wiem ze w tym przypadku strace gwar. ...więc wezme SLI-D..ale ten 3800+ ma mniejszy cache i moze nie osiągnąc po OC wydajnosci zblizonej do 4400+(bez specjalnego chlodzenia itd itp), no chyba ze rzeczywiscie sie tak dobrze i latwo kręcą?

i jeszcze pytanie czy moje pamięci napewno beda wspolpracowac z DFI??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wole sie nie bawic w przerabianie plyty (droop mod'a musial mi robic kumpel bo sam nie wiedzialem jak sie za to zabrac) wiem ze w tym przypadku strace gwar. ...więc wezme SLI-D..ale ten 3800+ ma mniejszy cache i moze nie osiągnąc po OC wydajnosci zblizonej do 4400+(bez specjalnego chlodzenia itd itp), no chyba ze rzeczywiscie sie tak dobrze i latwo kręcą?

i jeszcze pytanie czy moje pamięci napewno beda wspolpracowac z DFI??

Płyta DFI do tego sprzętu jest OK.

4400+ lepiej się średnio kręcą niż 3800+ chociaż trudno jest osiągnąć 2800 MHz. Chłodzenie to woda lub Ninja.

Zasilka 580 to jest dobry punkt wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wiesz też o tym, że nowe Ultra-D się nie modują? I że modowanie to zerwanie gwarancji ?

tego nie wiem -ale tez na zadym z forum tego nie przeczytałem-łacznie z xs-jesli dysponujesz taka wiedza daj line

modowanie ołówkiem badz lakierem-zerwanie gwarancji?? a niby w jaki sposób ktos mi moda udowodni??

co do oc x2 - nie masz racji - nie widziałem by ktos nie osiagnął przyjamniej 2.5 -2.6ghz

lysy747

btw-zamiana p4 z ht na jednojajca a64 kompletnie chybiona - szlag Cie trafi przy lagach jednordzeniowego proca jak dłuzej pracowałes na intelu

dlatego powinienes ssac x2

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili nie powiem Ci gdzie o tym czytałem, ale z tego co pamiętam to na tym forum :-), rewizje wyższe niż... i właśnie nie pamiętam w tym momencie (ale zdaje się, że to było w temacie o DFI - tym ogólnym).

Co do gwarancji, to może i fakt, ale zawsze to jakieś ryzyko, które nie każdy chce ponosić.

Jeśli chodzi o OC, to 2.5-2.6GHz to wg mnie "średniawka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz-

zdaje sobie wlasnie z tego sprawe ( na HT pracuje juz od okolo 2-3lat ), ale dalej nie wiem ktory procesor kupic, czy warto doplacac do 4400+ 600zł...w gruncie rzeczy między 3800+ jest róznica tylko 200mhz ale 4400+ ma inny rdzen...czy toledo jest lepszy w OC tego nie wiem ( po za 2x wiekszym cache)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz-

zdaje sobie wlasnie z tego sprawe ( na HT pracuje juz od okolo 2-3lat ), ale dalej nie wiem ktory procesor kupic, czy warto doplacac do 4400+ 600zł...w gruncie rzeczy między 3800+ jest róznica tylko 200mhz ale 4400+ ma inny rdzen...czy toledo jest lepszy w OC tego nie wiem ( po za 2x wiekszym cache)...

jak pracujesz wraz z ht lata to nawet na 1jajca nie spoglądaj

dopłacac 600zł - nie warto moim zdaniem , co do oceny potencjału oc nie ma reguły - z moich obserwacji wynika ze zarówno 3800 jak i 4400 osiagają b. podobne zegary po oc

a dodatkowy cache?? - hmm - wedle uznania ale nie da Ci wiecej jak 3% i to tylko w niektórych aplikacjach (zegar w zegar)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wdł mnie teraz nie pora na zmiane sprzeętu. Lada moment wyjdzie am2, s939 pojdzie znacząco w doł cenowo, podobnie z grafami. Za pare miecho 7800GT bedzie kosztowal 800-900 zł. Za te kase, bedzie mozna kupic o wiele lepszy sprzet.

Po drugie odpalisz 3D marka 2006 na tych dwoch 7800gt i bedziesz mial 10 fps. Kolejny powod do zalamania sie i checi upgrade`u. Lepiej kupic jedna grafe, a silniejsza, najwyzej potem dozucic cos drugiego.

Takie moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi