Skocz do zawartości
netes

Komputer Sam Się Wyłącza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Otóż mam dość nietypowy problem. Sprzęt jak w podpisie, sprawa wygląda tak, że kiedy lekko puknę w obudowę (nieważne czy w metal czy w plastikowy front, może być nawet głośnik stojący na budzie) komputer się wyłącza samoczynnie i nie daje się uruchomić (dopiero po wyłączeniu zasiłki i ponownym włączeniu po jakichś 20 sek. rusza). Zaczyna mnie to solidnie denerwować, ale nie mam pojęcia skąd się to bierze. Gniazdko mam uziemione, buda nie kopie prądem.

Wyjmowałem zasilacz z obudowy i odpalałem poza (ale cały czas był podłączony komp). Klepanie w obudowe nie powodowało wyłączania, ale z kolei mocne (naprawdę mocne) klepnięcie w zasiłkę powodowało jej wyłączenie (co raczej CHYBA jest zjawiskiem normalnym). Pojęcia nie mam co w tej sytuacji zrobić. Może być tak, że to wina napięcia w gniazdku? Zamiast 230V mam 210V (moja wspaniała elektrownia :-P). Wprawdzie mało to ma wspólnego... ale może?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Przy takim oc obstawiam zasiłke, może poprostu nie wyrabia, albo ta elektrownia. Sprawdź też czy wszystko dobrze siedzi w slotach, ramy potestuj memtestem albo goldmemory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki troszeczkę nie do tematu, bo gdyby zasiłka nie wyrabiała to puknięcie w budę nie miałoby nic do rzeczy, przecież mój palec prądu nie pobiera ;-), poza tym bez oc też to występuje.

Komp był rozbierany 2 razy, i za każdym razem to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@4ever_anarchy_soldier

ACPI włączyć.

@Domik

Nie załamuj mnie ;-), nie chcę wysyłać mobo na gwarę :-P. W sumie to tylko przy puknięciu w zasiłkę się wyłącza, jak mam zasilacz poza budą i klepie w budę (bądź też ruszam trochę płytą) nic się nie dzieje.

Edytowane przez netes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@4ever_anarchy_soldier

ACPI włączyć.

@Domik

Nie załamuj mnie ;-), nie chcę wysyłać mobo na gwarę :-P. W sumie to tylko przy puknięciu w zasiłkę się wyłącza, jak mam zasilacz poza budą i klepie w budę (bądź też ruszam trochę płytą) nic się nie dzieje.

juz ktos to mowił, ale to może być zimny lut albo jakas inna przerwa. Bez rozebrania zasiły się nie obejdzie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi