Skocz do zawartości
ghostek

Holophonic Sounds

Rekomendowane odpowiedzi

Juz dawno temu wprowadzili Aureal potrafi to doskonale na 4 głosnikach.

Już na słuchwkach w grze wiesz kiedy przeciwnik jest za toba... a zreszta dema aurela sa w podobnym stylu.

A szkoda ze firmy juz nie ma ..... przejał ja Creative i Wcielił do SB. Dzieki czemu SB ma A3D 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szkoda ze firmy juz nie ma ..... przejał ja Creative i Wcielił do SB. Dzieki czemu SB ma A3D 2.0

Ale pod nazwa CMSS 3D. Przejcie Aureala mialo na celu zabicie tego sytemu, bo inaczej wygladalby swiat kart dzwiekowych dzis gdyby Aureal zostal samodzielnym podmiotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczecze... panienka szepcąca panienka robi, zapałki schrzanione. pudełko przesuwało sie z ponad mnie do za mnie, i to tez robilo plasko, jakby po jednej płaszczyznie sie przesuwając.

nie powiedzialbym "3d w słuchawkach", predziej - "pełne wykorzystanie słuchawek stereo".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy mówicie zę w grach tego nie ma? Mam w domu kartę yamaha z systemem sensaura (coś a'la aureal vortex) , niestety pod XP nie działało, pod win98 pamietam jak grałem w Unreala to mie dzwięk zmiażdzył.. jak było słychac przelatujące obiekty w słuchawkach...

teraz na SB5.1 digital ustawiam wyjscie na słuchawki włączam Unreal Tournament... i także słychać dzwięk dookólny na słuchawkach.. Nie powiem, jest troszeczkę gorszej jakości.. ale spokojnie słychac z której strony ktoś biegnie, nawet czy z dołu czy z góry... Toteż można karte uzywać jako prosty radar :D bo słychac gdzie sie ktoś błąka po mapie :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No np. w cod2 pieknie slychac jak biegaja i mozna zaskoczyc niezle kogos ;]

Ale nie jest to AZ tak realistyczne, z tymi zapalkami to bylo (i z tym intrem) ultra realne. Takie cos do horroru wrzucic to masakra (tzn do gry "horrorowej" ;])

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem na maila [wp.pl] demo dzwieku 3d jaki oferuje nowa karta cretive:

http://pl.europe.creative.com/products/pro...8&product=14066

za niedługo bedze to jzu chyba standard, chyba sie przesiede z mojego Sb live na tego X-Fi

sprawdzie próbki...

http://www.soundblaster.com/products/x%2Dfi/demo/

Edytowane przez k2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem czemu ale mam czuje cos dziwnego w momecie gdy to sie porusza z gory na dol. nie potrafie tego opisac. to jest cos jak by mi zawortosc ucha sie obrocila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie powiedziałbym... sedno tego efektu polega na odpowiedniej filtracji dzwięków docierających do obu uszów... ale z osobna.. Słyszymy dzwięk z tyłu, ponieważ inaczej on sie odbija w naszej małżowinie usznej... zatem jak puścisz to na głosnikach to fala dzwiękowa która powinna dotrzeć do lewego ucha dociera chcąc niechąc do prawego...

no i zawsze zależy co masz na mysli mówić kiepskie słuchawki :D, bo w ekstremalnych sytuacjach może i dzwięk z kolumn byc lepszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie powiedziałbym... sedno tego efektu polega na odpowiedniej filtracji dzwięków docierających do obu uszów... ale z osobna.. Słyszymy dzwięk z tyłu, ponieważ inaczej on sie odbija w naszej małżowinie usznej... zatem jak puścisz to na głosnikach to fala dzwiękowa która powinna dotrzeć do lewego ucha dociera chcąc niechąc do prawego...

no i zawsze zależy co masz na mysli mówić kiepskie słuchawki :D, bo w ekstremalnych sytuacjach może i dzwięk z kolumn byc lepszy :)

porownywalem sobie dzisiaj....

odpalilem to na kolumnach dobrze ustawionych i na sluchawkach....

jakos lepsza scene miały kolumny a nie sluchawki

kwestia tylko dobrego ustawiania kolumn i glowy sluchacza:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan @ może i masz rację, ale co kto lubi, mnie na słuchawkach fajniej brzmiało, zwlaszcza na takich izolujących od otoczenia, a kolumn nie mam jak dobrze ustawić - za mały pokój... No i zależy jakie masz słuchawki...

Edytowane przez Luk@s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w porządku genghiskhan.. a obróć głowę o 30 stopni w lewo :).. i co dale masz ten sam ciekawy efekt? :) Wiem jak to jest z kolumnami bo dziesiatki godzin testowałem swoje 2 dekodery dolby surround DIY.. to jakieś tam pojęcie mam o rozchdzeniu się dzwięku w powietrzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genghiskhan Twoja wypowiedz czysto snobistyczna:P, zapewniam Cię ze na moich Shure E500-napewno się orientujesz jakiej klasy to sprzet, skoro oceniasz wysoko jako dobrej klasy sprzet swoje kolumny porownujac z moimi creativami ep-630 oraz kolegi sennheiserach mx 400 efekt wypadl tak samo choc roznice cenowe i klasy sa zupelnie rozne dwa pierwsze to plugi a trzecie pchelki, i nie pisze prosze Cie ze na dwoch kolumnach osiagniesz efekt taki jak na sluchawkach, bo nawet gdybys mial nie wiem jakie kolumny to i tak sluchawki zawsze to wygraja nawet takie pierdki za 10 zł!!!

Edytowane przez karsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe no fajne, do pelni szczescia najlepiej zamknac oczy. ;]

Jak ktos chce wiecej to 1992759[/snapback]

Wlasnie odkrylem ze na stronie holophonic.ch mozna znalez wiecej plikow do odsluchania. Wklejajac do przegladarki hxxp://www.holophonic.ch/archivio/ mozna przegladac katalogi i znalezc mase innych efektow, piosenek itp.

No to odkryles. ;]

Kiedys kumpel mial jakas karte firmy yamaha i byly na cd takie prezentacje mozliwosci karty, brzmialo podobnie, podobne efekty. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taką kartę.. tzn maięłm bo zamieniłem za SB5.1... niestety steowniki pod XP już uniemożliwiały jej pracę w tym trybie.... pod win98 i winME jeszcze działało.. pamiętam grę w Unreala 1 to było cudo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi