Skocz do zawartości
pecetomaniak

@@@ Geil 512mb Pc-400 Cl2.5 @@@ Oc !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam pamieć GeIL 512MB PC-400 CL2.5. Chciałbym skrócić standardowe timingi (2.5-6-3-3). Jednakże nie wiem jak to zrobić poprawnie...Moja płyta pozwala podnieść max napięcie pamięci do 2.8 V.

1) Jakie najkrótsze timingi mogę ustawić dla pamięci na swoim sprzęcie?

2) Jakim programem najlepiej przetestować stabilność dziłania PC na danych timingach?

3) Jakieś bonusy związane z moim sprzętem :)???

Co oznacza zakreślony obiekt na zdjęciu???

post-116354-1137098885_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnies napiecie tak jak napisal mkl i moze beda chodzic. Moje chodza przy napieciu 2,7V chociaz spokojnie mozna dac im 2,9V. Poza tym zalezy na jakich kosciach sa. Byc moze trafily Ci sie jakies nie najlepsze kosci i w tym tkwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość zależy od kości jakie ci się trafiły- sporo Geili Valu enie wejdzie stabilnie na timingi 2-x-x-x na fsb200...

Ja, po wymianie gwarancyjnej mam takie co na Vdimm2,8 chodzą 2-2-2-x fsb200-210(podejrzenie winbonów)

Tak więc musisz sam sprawdzić jak max ustawić pamieci.

To co pokazałeś na obrazku to chyba mnożnik procesora- czemu nie machnąłeś całego ekranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te "niebieskie" pamiątki chodzą bez problemu na cl2.5-3-3-5. Przy cl2 są resety kompa :/

większość zależy od kości jakie ci się trafiły- sporo Geili Valu enie wejdzie stabilnie na timingi 2-x-x-x na fsb200...

Ja, po wymianie gwarancyjnej mam takie co na Vdimm2,8 chodzą 2-2-2-x fsb200-210(podejrzenie winbonów)

Tak więc musisz sam sprawdzić jak max ustawić pamieci.

To co pokazałeś na obrazku to chyba mnożnik procesora- czemu nie machnąłeś całego ekranu?

tak to jest mnożnik procka ale przeważnei jest jeden mnożnik a nei dwa? co tzn??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam GeIL Value Dual Channel PC3200 400MHz DDR 2x512 kostki.

Polecam je są dobre i tanie.

Standardowo chodza CL2,5-3-3-6 i spokojnie chodza na 200 FSB.

Spokojnie leca na 245 FSB ale nie pamietam na jakich timingach.

U mnie chodzą na 2,7V CL2-3-3-6 lub CL2-3-3-5 -2,7V. 200 FSB

Pamieci lubia napiecia i nie grzeją się.

CL2-3-3-6 lecaa u mnie jak narazie na 224\230FSB zalezy od biosa a dalej nie pamietam czy szły dalej czy zmieniałem juz timingi na CL2,5. Spokojnie mozesz dawac 2,9V na nie i nic się nie stanie. Narazie pojechałem na nich do 237 FSB na CL2,5-3-3-6 a wiec jest nieźle.

Ludziska czytajcie inne tematy o pamieiach ale powtórzyłem teraz co wczesniej pisałem.

Polecam te pamieci ni ema to jak GEIL

post-118329-1137246782_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te "niebieskie" pamiątki chodzą bez problemu na cl2.5-3-3-5. Przy cl2 są resety kompa :/

tak to jest mnożnik procka ale przeważnei jest jeden mnożnik a nei dwa? co tzn??

Twoja płyta ma 4 bitowe kodowanie mnożnika, więc tabela jest podzielona na 2 części w punkcie mnożnika 12,5.

Liczy się ten mnożnik który znajduje się w tej części z której jest mnożnik domyślny procesora- np Barton 2500+ ma x11 więc będą sie liczyły tylko mnożniki do 12,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi narazie sie udalo tak:

Taktowanie pamięci:

CAS Latency (CL) 2.5T

RAS To CAS Delay (tRCD) 3T

RAS Precharge (tRP) 3T

RAS Active Time (tRAS) 7T

Row Cycle Time (tRC) 7T

Row Refresh Cycle Time (tRFC) 14T

Command Rate (CR) 1T

RAS To RAS Delay (tRRD) 2T

Write Recovery Time (tWR) 3T

Read To Write Delay (tRTW) 3T

Write To Read Delay (tWTR) 2T

Write CAS Latency (tWCL) 1T

DQS Skew Control Wyłączone

DRAM Drive Strength Weak

DRAM Data Drive Strength 2 (30% Reduction)

Max Async Latency 6 ns

Read Preamble Time 5.5 ns

Idle Cycle Limit 16

Dynamic Idle Cycle Counter Włączone

Read/Write Queue Bypass 16

Bypass Max 7

32-byte Granularity Wyłączone

to z EVERESTA . 2X512 GEIL te z niebieskimi radiatorami puszczone na 232 MHz oraz 3V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi