Skocz do zawartości
mik_druid

Stuka Puka A Potem Sie Zawiesza

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung 120Gb , po ok 10 godzinach pracy zaczyna powolusku stukac , tykac , puk stuk Wtedy wiem ze za jakies 3 mienuty sie zawiesi ( choc nie zawsze ) wtedy musze resetowac , ale nie wchodzi system tak szybko. Wusze go wyjac z kieszeni ostudzic i dopiero wtedy po 20 min przerwy wszystko wraca do normy. ( na kolejne kilka godzin) i tak co 2 -3 dni . Czy temperatura moze bcy tego przyczyna , dysk siedzi w kieszeni , kieszen ma wentylacje.

Czy powinienem kupic sobie nowa baracudke 7200,9 :D i z niej odpalac system a samsunga uzywac jako pojemnik na reszte , czy da sei to jakos naprawic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba tez tak zrobie , wlasnie go wyciagnolem i byl cieplejszy niz kaloryfer

btw te programy monitorujace to cos zle pokazuja temerature

Moze lepsza kieszen powinienem sobie sprawic , boje sie ze nowy dysk tez sie bedzie grzal

aha a temperatura odczytana ze speedfana waha sie od 24!!! do 35!!

Edytowane przez mik_druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 -35C to nie tak dużo, ja na SpinPoint'cie mam 31C, jak włacze wiatraczek to 16-21.

wiesz, samsungi są naj bradziej chłodne z wszystkich marek, na WD widywałem nawet 56C i dysk chodził bez problemu

"mik_druid"

to stukanie jest metaliczne ?, podaj zrzut ze SMART

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi