Bronias Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Witam, We wtorek kupilem nowego notebooka, ASUS A6R-B002 + WinXP. Wszystko pieknie, notebook naprawde prezentuje sie ladnie, odebralem osobiscie z Tremark`u ( Tre.pl ) - ale po uruchomieniu zaskoczyla mnie slaba wydajnosc. No nic, moze to tylko zludzenie - uruchomie benchmarki. No i niestety.... Testy w SiSoft Sandra procesora plasuja go gdzies w okolicach Pentiuma M 600Mhz ( a w notebooku zainstalowany jest Celeron M 380 - 1.6Ghz ). Testy w 3DMarku01 - ok. 1100 pktow, a wiem ze na tej karcie ktora mam ( Ati XPress 200M ) powinno byc to ok. 4500. Test w PCMark04 daje mi rezultat niecalych 1000PCMarkow - a wiem ze powinno byc to ok 2,5tys. Moze uszkodzenie procesora? Test w SiSofSandra pamieci/cache procka plasuje go ponizej Celerona 1GHz.Podlaczone zasilanie, wlaczony tryb Super Performance, procesor dziala ze 100% wydajnoscia, zadnych trybow oszczedzania energii do ustawienia w BIOSie. Niestety, notebooka zwrocic nie moge - jedynie wysylac go do Wroclawia do serwisu autoryzowanego na naprawde w ramach gwarancji. Krew mnie zalewa, bo zbieralem i czekalem na tego notebooka kupe czasu - a pierwsze co musze zrobic po kupnie to wysylka na naprawe.... Czy ktos mial moze podobny przypadek? Moze to jednak wina konfiguracji albo cos... Z gory dziekuje za wszystkie porady, Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 cos masz z softem nie tak. Format, winda, stery najnowsze i testuj. Tylko nie stawiaj systemu z recvery jak miales z niego tak slabe wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnymax Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) cos masz z softem nie tak. Format, winda, stery najnowsze i testuj. Tylko nie stawiaj systemu z recvery jak miales z niego tak slabe wyniki.Dokladnie formacik wszystko rozwiaze i przydaloby sie sciagnac jakies najnowsze stery do grafy Dokladnie formacik wszystko rozwiaze i przydaloby sie sciagnac jakies najnowsze stery do grafyJesli moge Ci doradzici bo rozumiem ze za grafe odpowiada ATI uklad to sciagnij najnowsze omegi z tej strony: http://www.omegadrivers.net/ Dokladnie chodzi o omegi na catalyst5.12 Edytowane 13 Stycznia 2006 przez czarnymax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronias Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Format już robiłem - ale korzystałem właśnie z Recovery CD`s oraz sterowników ATI do karty graficznej. No nic - dziś pomęcze się jeszcze raz, zainstaluje wszystko od początku sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnymax Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Format już robiłem - ale korzystałem właśnie z Recovery CD`s oraz sterowników ATI do karty graficznej. No nic - dziś pomęcze się jeszcze raz, zainstaluje wszystko od początku sam.Zainstaluj Omegi na catalyst 5.12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 mi sie te catalisty wieszaja system jak wchodze w zakladke zaawansowanne - nie czaje co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobert Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 mi sie te catalisty wieszaja system jak wchodze w zakladke zaawansowanne - nie czaje co chodzi Kupilem taki sam model. Procek stale obciazony w okolicach 70%. PM z TechDaty olal sprawe, serwis we Wroclawiu slyszal o innym takim przypadku ale chodzilo o inny model ASUSA. Powiedzieli "Przeinstaluj Pan sterowniki". Tylko tego jest ok 10szt (w sumie jakies 200MB), a sciaganie ze strony asusa idzie ok 5kB/s (moje lacze 1Mb/s). Zawiodlem sie na tej marce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Sprawdz w opcjach zasilania,czy nie masz ustawionych na oszczedzanie energii(jesli tak to zmien na maksymalna wydajnosc...) Podobnie sprawdz w opcjach karty graf. Zobacz czy masz cos takiego(program do zarzadzania energia w Asusach) Power4Gear-ustaw w nim na Super Performance... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...