Skocz do zawartości
Smalec

Czy To Ma Sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w jednym z komputerów nawalił mi zasilacz. (jakiś Codeshit 150W). Komputer to PIII 800MHz, mobo na VIA, jakieś noname 256mb 133MHz i grafika 32mb.... Z tego sprzętu korzystają rodzice (internet, office, itd.) Pytanie : czy jest sens kupowania zasilacza do tego komputera, wartego 3 razy tyle co on ? NIE chodzi mi o kwestie finansowe!!! Moim zdaniem lepiej złożyć coś za jakieś 1000-1500zł, nie uważacie ? w dodatku można by złożyć coś z 9550 to można by było popykać w gry i na tym po sieci...

Może jakieś propozycje ? (bez obudowy, CD, FDD, monitora, myszki itd ;) - only mobo, proc, ram, gpu i zasilka) aha no i oczywiście budżet jest cenowo elastyczny ;)

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro rodzice uzywaja tego kompa to inrnetu i office, to po co kupowac cos nowego. Kup do niego jakiegos Fortrona 250W za jakies 30zl na allegro, albo nawet jeszcze mniej i gra muzyka.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81201001

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80925298

Wybierz sobie, ale do tego sprzetu to nawet ten 235W spokojnie styknie. W koncu to Fortron, klasa :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no jasne to jest jedna strona medalu ale druga jest taka, że nawet office czy acrobat przy ładowaniu się muli, nie mówiąc czasami o photoshopie... można teraz wymienić na coś nowszego jak jest okazja, poza tym jak już mówiłem wtedy możliwe byłoby jeszcze granie przez LAN....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pierwsza rada to:

1.AMD Sempron 2600+ (Socket 754) bulk -263zł

2.Gigabyte GA-K8NE nVidia nForce4 4x -270zł

3.RAM to kość 512mb 400mhz powina starczyć możęsz wybierać spiśród różnych ofert najlepiej kingston albo twinmos - ok. 200zł

4.Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W bulk- 200zł

5.Maxtor DiamondMax 10 120 GB (SATA, 8MB cache, NCQ) - 291zł

6.Arctic Cooling Freezer 64 Pro - 78zł (gdy by jednak ktoś chciał się pobawić w OC :lol: )

7.GeForce 6600 Gainward 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (PCI-E)- 389zł

A więc to śą cenny z benchmarka czyli zawyżone. Ten zestaf możesz modyfikować dowolnie jest to tylko wzór. Niewiem czy nowy dysk też potrzebny więc założyłemżę tak. Całość wyszła niecałe 1700zł a jak udasz się do jakiegoś innego sklepu to mysle że coś ponad 1500 zł wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Radze Ci abyś pisał standardową czcionką, a gainwarda nie brać bo ma pamięci 5ns. Dysk samsunga, a zasilacz fortona 350W.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam polece Seagate'a nigdy sie nie zawiodlem.. GF 6600 bierz od Galaxy chocazby... zasilacz jak wyzej, ew Delta tez pociagnie :) Ramy ?

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...tid=3&grupa=232

I te kingstony dobre jesli nie chcesz krecic za bardzo..

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do HDD to z doświadczenia wezmę samsunga. a jaki wentyl na CPU jezeli nie bede krecic ? taki wmiare cichy... czy chłodzenie tego zasilacza i gpu jest bardzo głośnie ? (przypominam że nie będę podkręcał, ale nei wypada żeby komputer robił duży hałas)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DObra dostosuje się do czcionki nie jestem na trwałe przywiązany :lol: a jeśli o chłodzenie chodzi to może Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC chyba jest w miare ciche jak na swą cennę. Z mobo to można dowolnie zmieniać ale radze coś na nforce 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi