Skocz do zawartości
fit

materiał na blok ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swoje pierwwsze WC wykonam ze srebra a to dlatego ze mam je za darmo ( jak na razie uzmieralem okolo 200g. ) Mam sporo kolczykow , bransoletek i lancuszkow ...Jak uzbieram odpowiednia ilosc to lece do jubilera aby mi to przetopil na srebrny bloczek ....A pozniej to juz tylko sie cieszyc : SilverBlock by Czyzyk :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie ....wc tylko z CU!!!!!!!!!!!

pablo to nie tak :P srebro jak najbardziej na blok tak tylko ze raczej nie dostaniesz takiej sztabki srebra za cene ktora by byle w miare realna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Id rozumiem ale po co bulic tyle kasy z&a srebro jak z miedzi jest taniej i chyba wydajniej :)

no wlasnie napisalem ze nie oplaca sie ze srebra, ale jest wydajniej na srebrze minimalnie napewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest stop ktory ma lepszą przewodność cieplna od miedzi i srebra to Cusil na www.overclockers.com był opis.

I tak przewodność cieplna:

Aluminium: 220

Miedź: 388

Srebro: 418

Srebro/Miedź (Sucil)515

Widać więc że nie warto kupować srebra jeśli już do ten stop widziałem go gdzieś na śląsku w jakiejś hurtowni z metalami kolorowymi. Jak byś znalazł płaskowniki takie nawet 10mm grubości i szerokości minimum 50mm to daj znać. Może być też, a nawet lepiej, pręt 60mm średnicy.

Pisaliśmy już o tym na forum że nie ma sensu pakować sie w srebro skoro lepsze zaprojektowanie bloku da ci więcej no ale jak już masz srebro to zrób dobry projekt żeby go nie zmarnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy NIepRoŚCiej jEst ZroBiĆ blok Ze staRego rAdiatora? Do tego jedNo opaKowaniE po CD i jeSt ŁadNy przezroczYStY blok a jakBy co tO moŻnA wmonTowaĆ diody i bĘDzie podŚwietlaNy. Sorki Za liTery Ale KlAwiatura mi Pada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest stop ktory ma lepszą przewodność cieplna od miedzi i srebra to Cusil na www.overclockers.com był opis.

I tak przewodność cieplna:

Aluminium:             220

Miedź:                    388

Srebro:                  418

Srebro/Miedź (Sucil)515

Niestety wszystko co piekne trwa bardzo krotko. Tak wiec sprawa z CuSil-em wyjasnila sie juz na overclockers.com, zmierzono jego przewodnosc i wypadla troche gorzej od miedzi :cry:

Ze srebrem nie ma co sie bawic, roznice beda odwrotnie proporcjonalne do ubytku kasy z portwela, slowem niezauwazalne. No i druga sprawa, nie wiem jak z korozja srebra :) ale jezeli podobnie jak z aluminium+miedzi, to nie wiem czy stac kogos bedzie, na chlodnice ze srebra :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... zawsze można galwanicznie pokryć nagrzewnicę od środka srebrem - zastanawiam się czy nie było by to możliwe w przypadku miedzianego bloku i aluminiowej nagrzewnicy ... gdzieś miałem xiążki o galwanotechnice ...

" Galwanotechnika domowa " chyba ... hmmmmm ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... zawsze można galwanicznie pokryć nagrzewnicę od środka srebrem - zastanawiam się czy nie było by to możliwe w przypadku miedzianego bloku i aluminiowej nagrzewnicy ... gdzieś miałem xiążki o galwanotechnice ...

" Galwanotechnika domowa " chyba ... hmmmmm ......

Z galwanizacja nie jest tak latwo, szczegolnie w aspekcie elementu tak zlozonego jak nagrzewnica. Napewno musi byc idealnie czysta, pozbawiona wszelkich sladow zanieczyszczen, slowem zlomy i inne odpadaja w przedbiegach, natomiast nawet nowe wymagalyby drobiazgowej konserwacji. W wiekszosci nagrzewnic wewnatrz kanalikow sa spirale, czasem plastikowe, czasem aluminiowe, czasem miedziane. Tez trzebaby sie zajac, oczyscic i szczelnie pokryc... jak dla mnie jest to niewykonalne, a w obliczu gora 1C mniej na procu (w co i tak watpie) kompletnie bezsensowne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie nagrzewnica o której mówię jest mosiężna i zbudowana jak stare kaloryfery - tj bez rurek jako takich, tylko płaszczyzny stykające się ze sobą w wielu miejscach, tworzące kanały przepływu pomiędzy tymi punkami styku

Widziałem też na szrocie parę naprawdę fajnych aluminiowych - pod względem zarówno wymiarów (solidne ale bez przesady) jak i układu/ilości finów - zbudowanych z cienkiej I(ok 5-6 mm śr) rurki Alu + żeberka - można by się tyż zapytać jak wygląda w środku bo mechanicy wiedzą (już jednego gościa ze szrotu odrobinę pomęczyłem pytaniami)

O pokryciu miedzią nie mówię w aspekcie zyskania wydajności, tylko jako zabezpieczenia prze korozją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O pokryciu miedzią nie mówię w aspekcie zyskania wydajności, tylko jako zabezpieczenia prze korozją

Wiem o tym, pokrycie daloby ci raczej nie wiele, ja wydajnosci mowilem w aspekcie bloku z Ag :)

90% aluminiowych nagrzewnic z twojego opisu maja wewnatrz kanalikow spirale. Ja w 4 takich spotkalem sie z samymi nie-plastikowymi, ale ponoc plastiku tez sie uzywa, dodatkowo wszystkie 4, mimo ze z zew wygladaly nawet nawet, w srodku byly zasyfione niesamowicie. Jedna podzarlo podczas czyszczenia, wiec z innymi dalem sobie spokoj. O galwanizacji nagrzewnic raczej zapomnij, jesli nawet ktos sie tego podejmie, to za niemala kase, a i tak pewnie to nic nie da, bo bedzie niedokladnie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed co jest z twoim znaczkiem byl taki ladny :)

to cos na forum sie kaszani, ja prawie caly czas go widze, zreszta jak klikniesz RMB to tez sie pokazuje, nie wiem o co chodzi jakby 8O :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...