Daniel Wieszczycki Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Witam! Kombinuje własnie sobie dość wypasiony zestaw. Przyznam, że znacznie już przekroczyłem budżet, ale co tam, raz się żyje :) Chciałbym jednak najpierw poradzić się obiektywnych, zewnętrzych konsultantów :) A więc: - Athlon 64 X2 4200+ BOX (Socket 939) (bo OEM jakos nie ma) - Scythe Ninja + GlacialTech SilentBlade - Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 - GeForce 7800 GTX Asus 256MB ViVO & DVI (PCI-E) - PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 - Samsung SpinPoint 80 GB (8MB cache, Serial ATA II) - Samsung SpinPoint 250 GB (8MB cache, Serial ATA II) - Chieftec BA-02B-B-B - TOPOWER TOP-628 P6 EZ 520W Aż mi ślinka cieknie, jak już to złożę :) i zamienie mojego Athlona 2000 z Radeonem 9100 na tą maszynkę... Ale powiedzcie, czy to razem będzie działać (powinno, bo niby dlaczego nie). Najwięcej wątpliwości mam co do pamięci... I zależy mi troche na czasie, więc musze patrzeć na te komponenty, które akurat są dostępne (Komputronik, Sirius itp) Pozdrawiam, DW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Płyte zmień na DFI, a procka możesz kupić X2 3800+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 1.dfi lanparty ultr-d (mobo) 500zł 2.radeon x1800xt (bije gtxa na głowe + Avivo) 2100zł 3. dyski baracud 7200.9 160gb po 350zł (moze taniej) sata II puszczasz w raid 0 4.zasilka +buda dobre 5.ram może a-data/corsair lepsze od patriotow najlepiej cos na samsungach uccc w miare tanie i dobre 2x1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) Zasiłka niezła, ale nielepiej jakiegoś Tagana? :idea: np. TG480-U22 :idea: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18869 Edytowane 13 Stycznia 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 1.dfi lanparty ultr-d (mobo) 500zł 2.radeon x1800xt (bije gtxa na głowe + Avivo) 2100zł 3. dyski baracud 7200.9 160gb po 350zł (moze taniej) sata II puszczasz w raid 0 4.zasilka +buda dobre 5.ram może a-data/corsair lepsze od patriotow najlepiej cos na samsungach uccc w miare tanie i dobre 2x1gb Popiera ale zasilacz to wez ten co @AragornPL proponuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Poczekaj na GF 7900, powinien być o wiele lepszy od 7800 GTX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1xxx_xxx1 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) AMD Athlon64 X2 3800+ DFI LanParty nF4 Ultra-D PDP Patriot 2x1GB LLK Sapphire x1800XT 512MB 2x Samsung 160GB SATAII&NCQ Obudowa - wedle gustu Tagan 480W Przy takiej konfiguracji proponuję zastosować chłodzenie wodne: CPU: Prison ProV2 GPU: Cube Pro CHŁODNICA:2xFreezer WENTYLATORY: 2xFander 120mm POMPKA: Hydor L30 Edytowane 13 Stycznia 2006 przez 1xxx_xxx1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Płyte zmień na DFI, a procka możesz kupić X2 3800+ Ten Asus mnie korci, bo ten model ma True Dual X16 SLI. W przyszłości będę się pewnie bawił w SLI więc by sie przydało... No i jakos mam zaufanie do Asusa... Z dawnych czasów, no i ostatnio kupiłem cztery Ausuowe barebony (Pundity i Spresso) i śmigają aż miło :) Co do procka, to juz druga taka sugestia, więc pewnie będzie to 3800. 1.dfi lanparty ultr-d (mobo) 500zł 2.radeon x1800xt (bije gtxa na głowe + Avivo) 2100zł 3. dyski baracud 7200.9 160gb po 350zł (moze taniej) sata II puszczasz w raid 0 4.zasilka +buda dobre 5.ram może a-data/corsair lepsze od patriotow najlepiej cos na samsungach uccc w miare tanie i dobre 2x1gb Wszyscy wolą DFI? Dlaczego? Jeżeli chodzi o grafikę - to macie gdzies linka do porównania x1800xt i 7800GTX? Byle nie po niemiecku :) A dyski - na systemowy chciałbym jednotalerzowy - cichszy i mniej zawodny. Dlatego ta 80-tka się znalazła w konfiguracji. No i moim zdaniem Samsungi sa znacznie cichsze, zwłaszcza na NIDECach. Zasiłka niezła, ale nielepiej jakiegoś Tagana? :idea: np. TG480-U22 :idea: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18869 To był mój drugi typ. Tylko, że U22 nie ma odłączanych kabli. U15 chyba ma. Sugerowałem się testem z http://www.mod-planet.com/index.php?module...page&pageid=326 - tam TOPOWERy z seri P6 były zdecydowanie rekomendowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Daniel Wieszczycki: mi osobiście przypadła do gustu propozycja 1xxx_xxx1, zwłaszcza to chłodzenie wodne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) Proc: Athlon x2 3800 Mobo: DFI LP Ultra-d RAM: 2x1GB PDP Patriot albo Geil Grafa: poczekaj aż wejdzie 7900 i x1900 te stanieja i w zaleznosci jesli bedziesz miał na tyle kasy wezmiesz ktoras z ww. albo x1800xt (powinnien staniec) Zasilacz: Tagan U22 480W Dysk: 2x160GB seagate 7200.9 sata2 ncq (dyski jedno talerzowe o gestosci zapisu 160gb) No i jakies chłodzenie wodne np. to co podał 1xxxxxxxxxxxxx...... Edytowane 13 Stycznia 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Dysk: 2x160GB seagate 7200.9 sata2 ncq (dyski jedno talerzowe o gestosci zapisu 160gb) Nie bierz dysków od Seagate !!!!!!!! Obecne modele to straszny szit. Twierdzę tak, ponieważ miałem 3 sztuki o pojemności 160GB. Są bardzo ciepłe, wydają z siebie dziwne chrupoty, cały czas coś doczytują. Zmieniłem na Samsunga i uważam, że te dyski są o niebo lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) mi osobiście przypadła do gustu propozycja 1xxx_xxx1, zwłaszcza to chłodzenie wodne :wink: Heh, jakoś nie lubię wody przy elektronice :) Taki staromodny jestem. Woda to do akwarium, które zresztą mam :) I jeszcze na te freezery miejsce bym musiał znaleźć, a nie chcę kupować budy Tai-Chi... No bez przesady. Na zewnętrzne chłodnice też raczej nie mam miejsca. A na 7900 do marca nie mogę czekać. Musze wszystko wliczyć w koszty w styczniu :) Ma ktoś to porównanie ATI I NVidii? DW Edytowane 13 Stycznia 2006 przez Daniel Wieszczycki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Wszyscy wolą DFI? Dlaczego? Dlaczego DFI? Ponieważ to DFI LanParty! :) To tak jak bys spytał: dlaczego wszyscy wolą Forda GT(40) od Forda Mondeo, przeciez to FORD GT!!! Jeżeli chodzi o grafikę - to macie gdzies linka do porównania x1800xt i 7800GTX? Byle nie po niemiecku :) Na googlach sporo tego jest. Test/porównanie: http://pcarena.pl/art-398,0.html http://www.gamepc.com/labs/view_content.as...=h2k5512&page=1 Dyskusja: http://forum.infopc.pl/index.php?showtopic=636 Z tego co widziałem to wykręcony X1800XT mimo mniejszej liczby potoków daje radę dogonić wykręconego 7800GTX dzięki nowszej technoloogi i wyższym taktowaniom rdzenia. Za ATI przemawia również niższa cena, ale skoro masz zamiar bawić się w SLI to zostaje Ci GF - na wydajności napewno się nie zawiedziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wieszczycki Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 No więc kupiłem :) - Athlon 64 X2 4200+ BOX (Socket 939) - Scythe Ninja + GlacialTech SilentBlade - Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 - GeForce 7800 GTX Gainward Golden Sample 256MB (nieco podwyższone taktowanie) - PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 - Samsung SpinPoint 80 GB (8MB cache, Serial ATA II) - Samsung SpinPoint 250 GB (8MB cache, Serial ATA II) - Chieftec BA-02B-B-B - TAGAN U15 530W - PLEXTOR 716 slot-in - do tego panel sterujący wiatrakami Jak na razie jestem wniebowzięty - Everquest II działa dośc płynnie na najwyższych możliwych ustawieniach grafiki, chociaż zalecane są od 512 Mb pamięci graficznej. Jedyny problem jaki miałem to oczywiście miliony kabelków do popodłączania - bałem się cholernie, że coś zwalę, szczególnie że np. do panelu USB odchodzą 4 kable od gniazda, zamiast normalnego złącza. Ale wszystko gra i buczy... No właśnie - trochę buczy. Obudowa mi w jakieś dziwne wibracje wchodzi od jakiegos wentyla - muszę ustalic od którego - bo oprócz tego to cisza błoga. Stary komp idzie na ssacza. Znaczy bedzie sobie stał linuxik z emulkiem i ssał :) Dzięku za rady - i tak jak widac postawiłem na swoim, Topowera akurat nie było, więc Tagan też super. Pozdr. DW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...