Skocz do zawartości
__max

Dobry Podręcznik Do Algorytmiki

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - poszukuję do pewnego czasu dobrej książki wyczerpującej zagadnienia z zakresu algorytmiki, napisanej przystępnym językiem(od strony matematycznej strawnej dla zwykłego człowieka(ucznia 2 kl. liceum)). Jeśli ktoś się zetknął z taką pozycją to bardzo prosiłbym o podanie autora & tytułu, tudzież krótkiego opisu - co w daną książkę czyni godną uwagi.

Z góry dzięki za wszystkie propozycje :).

Edytowane przez __max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie - poszukuję do pewnego czasu dobrej książki wyczerpującej zagadnienia z zakresu algorytmiki, napisanej przystępnym językiem(od strony matematycznej strawnej dla zwykłego człowieka(ucznia 2 kl. liceum)). Jeśli ktoś się zetknął z taką pozycją to bardzo prosiłbym o podanie autora & tytułu, tudzież krótkiego opisu - co w daną książkę czyni godną uwagi.

Z góry dzięki za wszystkie propozycje :).

Książka będące biblia jesli chodzi o algorytmy: "Wprowadzenie do algorytmów" Cormen. Co tam można znaleśc? Hmm wszystko i jeszcze więcej :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książka będące biblia jesli chodzi o algorytmy: "Wprowadzenie do algorytmów" Cormen. Co tam można znaleśc? Hmm wszystko i jeszcze więcej :).

Zgadza się, tej książki nie trzeba reklamować. Jednak jeśli to ma być coś po ludzku, dla licealisty, to może M. Sysło "Algorytmy" (a w/w Cormen w dalszej kolejności). Na googlach można znaleźć opis, nie chcę reklamować księgarń ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem w 1kl. LO i kupiłem nie dawno Cormena, ciężka lektura. Ale trzeba przez to przebrnąć. Najgorsza ta matma. Ale można się czegoś przynajmniej nauczyć:)

Ja jakoś nie przebrnałem przez nią, po kilku stronach zasypiałem :D, choć egzamin obejmujący jej treść zaliczyłem ;). Książke cenie głównie za przykładowe implementacje (w pseudokodzie) różnych złożonoch struktur danych które czasme się przydają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem w 1kl. LO i kupiłem nie dawno Cormena, ciężka lektura. Ale trzeba przez to przebrnąć. Najgorsza ta matma. Ale można się czegoś przynajmniej nauczyć:)

Rzeczywiście takie to zamotane? Kupiłbym tę książkę gdybym tylko wiedział, że naprawdę mi się przyda... mam nadzieję na rozwinięcie swoich zdolności algorytmicznych na przyszłoroczne OI(trzeba jakoś indeks na uczelnię zdobyć żeby matury z matmy bezstresowo podejść ;)), a na razie to z tym średnio jest...

Ostatnio pożyczyłem od kumpla 'Algorytmy + struktury danych = programowanie' N.Wirtha, ale kiedy autor zaczął korzystać z dobrodziejstw analizy matematycznej to jedyne co potrafiłem wywnioskować z zapisu to to, że moja niewiedza w tym zakresie jest głęboka... :|

Jeśli więc ów Cormen znęca się nad czytelnikiem całkami, różniczkami i całą resztą tego tałatajstwa bez słowa wyjaśnienia, to jak na razie szkoda moich pieniędzy (zwłaszcza, że xiążka ma masakryczną cenę...... a może ma ją ktoś na zbyciu?.. ;)) - a jeśli się nie znęca(ze zbytnim okrucieństwem) to trzeba będzie zainwestować trochę grosza...

Piszcie więc czy mogę w końcu liczyć na humanitaryzm Cormena czy też nie ma szans i polegnę w pierwszym rozdziale

Btw - dzięki za zainteresowanie tudzież poświęcony czas ;)

Edytowane przez __max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą to przyłóż się porządnie do matmy ;] Wbrew pozorom jest bardzo przydatna w programowaniu, no i na pewno będzie przydatna na studiach informatycznych na dobrej uczelni. Boleśnie się o tym przekonałem :/

Oczywiście zgadzam się że Cormen to lektura obowiązkowa, tylko nie wiem jak jest z nakładem, bo jak na wiosnę chciałem kupić to nigdzie nie mogłem dostać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą to przyłóż się porządnie do matmy ;] Wbrew pozorom jest bardzo przydatna w programowaniu, no i na pewno będzie przydatna na studiach informatycznych na dobrej uczelni. Boleśnie się o tym przekonałem :/

Oczywiście zgadzam się że Cormen to lektura obowiązkowa, tylko nie wiem jak jest z nakładem, bo jak na wiosnę chciałem kupić to nigdzie nie mogłem dostać...

Heh, wbrew pozorom zdaję sobie sprawę, że matma jest ważna - w końcu po to do mat - fiz-u poszedłem i zadanka teraz dłubię... ale wierz mi - samodzielne opanowanie analizy matematycznej(tudzież kombinatoryki, rachunku prawdopodobieństwa... chociaż z tym to już byłoby łatwiej, no ale jeszcze też coś z topologii by się przydało :|) dysponując wiedzą na poziomie 2 kl LO raczej nie przejdzie... :|

No i teraz pytanie czy bez znajomości wyżej wymienionych działów matmy da radę zrozumieć coś z proponowanych książek

(odnośnie dostępności Cormena - ostatnio wyszło nowe wydanie także z tym raczej nie powinno być przez pewien czas problemów)

No i pytanie o książki jak najbardziej aktualne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz do zrozumienia większośc algrytmów nie potrzeba dużej matematyki, przydaje się ona wtedy gdy rzeczywiście chcesz się przekonać że dany algorytm jest lepszy od innego i że ma taką a nie inną złożoność, do tego zwykle dużo narzędzi matematycznych jest potrzebne (grafy, r.ppb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Mniej więcej wyrobiłem sobie opinię na temat tego co powinienem przyswoić, żeby się poduczyć algorytmów... sporo tego a czasu niewiele... będzie co w wakacje robić...

Gdyby komuś jeszcze przypomniała się dobra książka o algorytmach, ew. podręcznik do matmy, który by się przydał przy rozwijaniu algorytmicznych zdolności(podobno 'Matematyka konkretna' Knutha jest niezła?) to proszę się dopisać...

(Czeka mnie w tym tygodniu niezły rajd po księgarniach/empikach...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi