Skocz do zawartości
Tiko35

Baza Danych W C++

Rekomendowane odpowiedzi

mam napisac baze danych w c++;

stworzyłem takie pliki:

bibl.h:

#define ROZMIAR 100static int licznik;class CBibl{	private:		char tytul[15];		char autor[10];		bool stan;	public:		CBibl *szukaj(char *);		int dodaj(char * );		int usun(char *);		CBibl(int r);		CBibl();	   void drukuj();			};	static CBibl tab[ROZMIAR];

bibl.cpp:

#include<iostream>#include "bibl.h"using namespace std;CBibl :: CBibl(){	//nr_telefonu = 0;  }void CBibl::drukuj(){	for (licznik =0;licznik<2;licznik++)	{printf( "%s", tab[licznik].autor); std::cout<<std::endl;}}int CBibl :: dodaj(char * aut){	if (licznik < ROZMIAR)	{		strcpy(tab[licznik].autor,aut);		cout<<"dodalem: "<<tab[licznik].autor<<endl;		return 1;	}	cout<<"Tablica pełna";	return 0;		} CBibl * CBibl :: szukaj(char * aut){	for(int i = 0; i < licznik; i++)	if (stricmp(tab[i].autor,aut) == 0) 	return & tab[i];	else cout<<"Nie znalazlem osoby"; 	return NULL;			   }  int CBibl :: usun(char * aut){	CBibl *op = szukaj(aut);	if (op==NULL) 	{		cout<<"Nie znalazlem autora wiec co mam usuwac?";		return 0;	}		else	{		int i;		for(i = op - tab; i < licznik -1; i++)		tab[i] = tab[i+1];		i--;		cout<<"usunalem";		return 1;	}	}

main.cpp:

#include<iostream>#include<conio.h>#include "bibl.h"using namespace std;int main(){		CBibl autor;	cout<<"\t\tBAZA DANYCH PWSZ"<<endl;	cout<<"Menu:\n";	cout<<"1 - dodaj osobe"<<endl<<"2 - usun osobe"<<endl<<"3 - szukaj osoby\n";	cout<<"4 - wyswietl osobe"<<endl<<"5 - ilosc osob w bazie\n\n\n\n\n";	cout<<"Wybierz jedna z powyzszych mozliwosci";	char wybor;	 cin>>wybor;	    /* switch(wybor)	{		case '1': cout<<"Podaj nazwisko";				char nazw[10];				cin>>nazw;			autor.dodaj(nazw);			break;		case '2': autor.usun(nazw);		break;	}   }while(1); */	getch();}

I nie wiem jak mam zrobic w programie głownym(main.cpp) tablice która zapamieta dane osób bym nastepnie mógł je wyswietlic..moze ma ktos jakis pomysł? poprostu nie wiem jak zrobic tablice która zapamietywała by te dane a później byłaby mozliwosc ich wyswietlenia, posortowania za pomocą funkcji napisanych w module "bibl.cpp"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze się orientuje to zbiory (klasa std::set) jest implementowana za pomocą drzew czerwono-czarnych.

Kurcze a mi kazali impelemtnowac AVL i czerwono-czarne, szkoda że nie wiedziałem ze jest implementacja chociaż bym potestował jak się ma wydajnośc moich do standardowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi