Skocz do zawartości
KaT

Czy MJ1000 pociagnie dwa bloki i dwie nagrzewnice??

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie sie zastanawiam nad dolozeniem blokczku na gpu i zakupieniem kolejnej nagrzewnicy. Posiadam wyzej wymieniona pompke (MJ1000-1000l/h) i nie jestem pewnien, czy pociagnela by taki zestaw.

Jak myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie sie zastanawiam nad dolozeniem blokczku na gpu i zakupieniem kolejnej nagrzewnicy. Posiadam wyzej wymieniona pompke (MJ1000-1000l/h) i nie jestem pewnien, czy pociagnela by taki zestaw.

Jak myslicie?

Powinna spox to ociagnac, tylko po co druga chlodnica ?

Pusc rownolegle WB na czipie w tym samym obiegu.

Jaka nasz ta istniejaca chlodnica ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrzewnica mam od forda jakiegos :)

Blok oczywiscie podlaczalbym szeregowo tak samo druga nagrzewnice.

Licze, ze woda sie bardziej chlodzi jak bedzie musiala przejsc przez 2 nagrzewnice, niz przez jedna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licze, ze woda sie bardziej chlodzi jak bedzie musiala przejsc przez 2 nagrzewnice, niz przez jedna ;)

Moze kolega Witchhunter sie przypieprzy do mojego rozumowania :P (no offence) ale wydaje mi sie ze lepiej byloby puscic rownolegle.

Jak duza jest ta twoja chlodnica ? (to ze z forda niewiele mowi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze kolega Witchhunter sie przypieprzy do mojego rozumowania :P (no offence) ale wydaje mi sie ze lepiej byloby puscic rownolegle.

Jak duza jest ta twoja chlodnica ? (to ze z forda niewiele mowi)

Kolega witchhunter nie tylko sie nie przypieprzy, co przyzna zdecydowanie racje. Jezeli chcesz uzyc 2 nagrzewnic, to koniecznie rownolegle, i wowczas bez problemu mozesz ciagnac nawet i 3 bloki w szeregu. Nagrzewnice widzisz pracuja najlepiej, przy malych przeplywach, ale jesli dasz w serii, to przeplyw owszem bedzie mniejszy (i to calkiem sporo, bo nagrzewnice stanowia znaczny opor), ale bedzie mniejszy w calym ukladzie, a wiec sprawnosc bloczkow spadnie znaczaco. Do tego ta druga w kolejce nagrzewnica bedzie dostawala wode juz schlodzana, i znowu jej sprawnosci bedzie przez to mniejsza, bo roznica temperatur miedzy powietrzem omywajacym finy a temp wody bedzie mniejsza. Tak wiec, nagrzewnice zawsze rownolegle (polowe mniejszy przeplyw, polowe mniejsze ograniczenia od czesci wezy i nagrzewnicy, wada to wieksze skomplikowanie ukladu)!

Druga sprawa, nigdy, ale to nigdy nie dawaj rownolegle bloku z blokiem na proceszorze, jezeli zalezy ci na temp na tym drugim a nie masz np. TECa na pierwszy. Jezeli zmniejszysz o polowe (zakladam, ze opory bloku na cpu i gpu sa zblizone) przeplyw, temp skocza w gore i to skocza dosc znacznie (~3-5C). Tak wiec gpu szeregowo z cpu, a jesli nie zalezy ci na zbytnim przeplywie przez gpu, mozesz ten blok dac w dodatkowej linii, czyli:

Przed blokiem dajesz T-zlaczke, tak jakbys mial zrobic odpowietrzenie (czyli jezeli rurka damy w plaszczyznie poziomej, to T wisi na niej "ramionami", zeby jeszcze zobrazowac: -----=''=----- ), tyle ze zamiast odpowietrzenia podlaczasz to do bloku, i laczysz z glowna linia za blokiem. W ten sposob przeplyw przez gpu bedzie mniejszy niz w przypadku szeregowego (i prawdopodobnie rowniez mniejszy, niz w przypadku rownoleglego), bedzie mozna nim sterowac (a przez to takze przeplywem na procesorze) zwiekszajac lub zmniejszajac dlugosc wezy dodatkowego obiegu (dluzsze = mniejszy przplyw na dodatkowej), lub umiejscawiajac T-zlaczke blizej lub dalej od procesora (blizej = mniejszy przeplyw na dodatkowej)...

no to powiedzmy tyle :)

UPDATE:

Zapomnialem... warto dodac 2 nagrzewnice, szczegolnie jesli bedziesz mial sporo ciepla do odprowadzenia, sprawnosc w oddawaniu to jedno, ale wzrosnie ci tez predkosc przeplywu wody (nawet pokusilbym sie o opinie, ze mimo nastepnego bloku bedzie on wiekszy... ale wszystko zalezy od ukladu :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie chyba skumalem, aczkolwiek pare pytan pozostalo. A moze podeslesz mi przykladowy schemat na priva?

Nie wiem czy dobrze to rozumiem - druga nagrzewnice podlaczyc rownolegle, czyli za pompka daje T i polowa wody leci do nagrzewnicy nr 1 i nastepnie z niej na bloczki na cpu i gpu,a druga polowa wody leci do nagrzewnicy nr2 i wraca do zbiorniczka wyrownawczego???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezupelnie. Schemat ponizej ci to wyjasni, sorry za jakosc, nie lubie painta, a nie chce mi sie instalowac tutaj czego innego w tej chwili.

Dołączona grafika

gdzie, czarne to pompka, czerwone to nagrzewnice rownolegle, fiolet to blok na cpu, a niebieskie to blok na gpu.

Zauwaz ustawienie T-zlaczek po obu stronach cpu. Chodzi o to, ze nadwyzka cisnienia, ktora powstaje przed blokiem od cpu jest wykorzystana na przeplyw przez gpu. W ten sposob, na procesorze jest troche mniejszy przeplyw, ale wiekszy, niz w szeregu i zdecydowanie wiekszy niz rownolegle (cpu || gpu). Jednak powtarzam, to ustawieniu daje priorytet dla cpu, a gpu dostanie "to, co zostalo" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki, teraz wszystko kumam :)

Rozumiem, ze takie podlaczenie bloczku gpu sprawdzi sie takze przy zastosowaniu jednej nagrzewnicy?

Sprawdzi sie... to jest tylko jakis pomysl, nie traktuj tego jako panaceum, ale jako cos wartego wyprobowania. Jakkolwiek tak, z jedna nagrzewnica tez mozna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie mam tylko jedna i rozwazam zakup drugiej, a bloczek na gpu by sie przydal.

Nie chcialbym zabierac za duzo przeplywu cpu i skoro takie polaczenie jest jak mowisz mniej obciazajace od szeregu, to tak wlasnie zrobie ;)

Dzieki za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...