KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Wlasnie sie zastanawiam nad dolozeniem blokczku na gpu i zakupieniem kolejnej nagrzewnicy. Posiadam wyzej wymieniona pompke (MJ1000-1000l/h) i nie jestem pewnien, czy pociagnela by taki zestaw. Jak myslicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Myślę że może być problem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Wlasnie sie zastanawiam nad dolozeniem blokczku na gpu i zakupieniem kolejnej nagrzewnicy. Posiadam wyzej wymieniona pompke (MJ1000-1000l/h) i nie jestem pewnien, czy pociagnela by taki zestaw. Jak myslicie? Powinna spox to ociagnac, tylko po co druga chlodnica ? Pusc rownolegle WB na czipie w tym samym obiegu. Jaka nasz ta istniejaca chlodnica ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Nagrzewnica mam od forda jakiegos :) Blok oczywiscie podlaczalbym szeregowo tak samo druga nagrzewnice. Licze, ze woda sie bardziej chlodzi jak bedzie musiala przejsc przez 2 nagrzewnice, niz przez jedna ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Nagrzewnica mam od forda jakiegos :) Blok oczywiscie podlaczalbym szeregowo tak samo druga nagrzewnice. Licze, ze woda sie bardziej chlodzi jak bedzie musiala przejsc przez 2 nagrzewnice, niz przez jedna ;) Moze kolega Witchhunter sie przypieprzy do mojego rozumowania :P (no offence) ale wydaje mi sie ze lepiej byloby puscic rownolegle. Jak duza jest ta twoja chlodnica ? (to ze z forda niewiele mowi) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 30x15x5 cm(l,w,h) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Nagrzewnica mam od forda jakiegos :) Blok oczywiscie podlaczalbym szeregowo tak samo druga nagrzewnice. Licze, ze woda sie bardziej chlodzi jak bedzie musiala przejsc przez 2 nagrzewnice, niz przez jedna ;) Moze kolega Witchhunter sie przypieprzy do mojego rozumowania :P (no offence) ale wydaje mi sie ze lepiej byloby puscic rownolegle. Jak duza jest ta twoja chlodnica ? (to ze z forda niewiele mowi) Kolega witchhunter nie tylko sie nie przypieprzy, co przyzna zdecydowanie racje. Jezeli chcesz uzyc 2 nagrzewnic, to koniecznie rownolegle, i wowczas bez problemu mozesz ciagnac nawet i 3 bloki w szeregu. Nagrzewnice widzisz pracuja najlepiej, przy malych przeplywach, ale jesli dasz w serii, to przeplyw owszem bedzie mniejszy (i to calkiem sporo, bo nagrzewnice stanowia znaczny opor), ale bedzie mniejszy w calym ukladzie, a wiec sprawnosc bloczkow spadnie znaczaco. Do tego ta druga w kolejce nagrzewnica bedzie dostawala wode juz schlodzana, i znowu jej sprawnosci bedzie przez to mniejsza, bo roznica temperatur miedzy powietrzem omywajacym finy a temp wody bedzie mniejsza. Tak wiec, nagrzewnice zawsze rownolegle (polowe mniejszy przeplyw, polowe mniejsze ograniczenia od czesci wezy i nagrzewnicy, wada to wieksze skomplikowanie ukladu)! Druga sprawa, nigdy, ale to nigdy nie dawaj rownolegle bloku z blokiem na proceszorze, jezeli zalezy ci na temp na tym drugim a nie masz np. TECa na pierwszy. Jezeli zmniejszysz o polowe (zakladam, ze opory bloku na cpu i gpu sa zblizone) przeplyw, temp skocza w gore i to skocza dosc znacznie (~3-5C). Tak wiec gpu szeregowo z cpu, a jesli nie zalezy ci na zbytnim przeplywie przez gpu, mozesz ten blok dac w dodatkowej linii, czyli: Przed blokiem dajesz T-zlaczke, tak jakbys mial zrobic odpowietrzenie (czyli jezeli rurka damy w plaszczyznie poziomej, to T wisi na niej "ramionami", zeby jeszcze zobrazowac: -----=''=----- ), tyle ze zamiast odpowietrzenia podlaczasz to do bloku, i laczysz z glowna linia za blokiem. W ten sposob przeplyw przez gpu bedzie mniejszy niz w przypadku szeregowego (i prawdopodobnie rowniez mniejszy, niz w przypadku rownoleglego), bedzie mozna nim sterowac (a przez to takze przeplywem na procesorze) zwiekszajac lub zmniejszajac dlugosc wezy dodatkowego obiegu (dluzsze = mniejszy przplyw na dodatkowej), lub umiejscawiajac T-zlaczke blizej lub dalej od procesora (blizej = mniejszy przeplyw na dodatkowej)... no to powiedzmy tyle :) UPDATE: Zapomnialem... warto dodac 2 nagrzewnice, szczegolnie jesli bedziesz mial sporo ciepla do odprowadzenia, sprawnosc w oddawaniu to jedno, ale wzrosnie ci tez predkosc przeplywu wody (nawet pokusilbym sie o opinie, ze mimo nastepnego bloku bedzie on wiekszy... ale wszystko zalezy od ukladu :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Generalnie chyba skumalem, aczkolwiek pare pytan pozostalo. A moze podeslesz mi przykladowy schemat na priva? Nie wiem czy dobrze to rozumiem - druga nagrzewnice podlaczyc rownolegle, czyli za pompka daje T i polowa wody leci do nagrzewnicy nr 1 i nastepnie z niej na bloczki na cpu i gpu,a druga polowa wody leci do nagrzewnicy nr2 i wraca do zbiorniczka wyrownawczego??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 No niezupelnie. Schemat ponizej ci to wyjasni, sorry za jakosc, nie lubie painta, a nie chce mi sie instalowac tutaj czego innego w tej chwili. gdzie, czarne to pompka, czerwone to nagrzewnice rownolegle, fiolet to blok na cpu, a niebieskie to blok na gpu. Zauwaz ustawienie T-zlaczek po obu stronach cpu. Chodzi o to, ze nadwyzka cisnienia, ktora powstaje przed blokiem od cpu jest wykorzystana na przeplyw przez gpu. W ten sposob, na procesorze jest troche mniejszy przeplyw, ale wiekszy, niz w szeregu i zdecydowanie wiekszy niz rownolegle (cpu || gpu). Jednak powtarzam, to ustawieniu daje priorytet dla cpu, a gpu dostanie "to, co zostalo" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Ok dzieki, teraz wszystko kumam :) Rozumiem, ze takie podlaczenie bloczku gpu sprawdzi sie takze przy zastosowaniu jednej nagrzewnicy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Ok dzieki, teraz wszystko kumam :) Rozumiem, ze takie podlaczenie bloczku gpu sprawdzi sie takze przy zastosowaniu jednej nagrzewnicy? Sprawdzi sie... to jest tylko jakis pomysl, nie traktuj tego jako panaceum, ale jako cos wartego wyprobowania. Jakkolwiek tak, z jedna nagrzewnica tez mozna :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Narazie mam tylko jedna i rozwazam zakup drugiej, a bloczek na gpu by sie przydal. Nie chcialbym zabierac za duzo przeplywu cpu i skoro takie polaczenie jest jak mowisz mniej obciazajace od szeregu, to tak wlasnie zrobie ;) Dzieki za porady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...