coldfire Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Witam! Zakupiłem niedawno radka Sapphire X700Pro i gdy tylko go podłączyłem i zapuściłem 3DMarki załamałem się... W 03 - 5500, w 05 - 1200(!!!!) :cry: , w 01 - 11000... Uruchomiłem Demo FarCry(research level) i klatkuje gdy patrze na całą wyspe (ok 10fps) :mur: Zrobiłem już chyba wszystko co mogłem: sformatowalem dysk, zainstalowałem sterowniki omegi, nawet wymieniłem zasiłke :D i... żadnej zmiany. Mój komp: Athlon XP 1800+ (1500Mhz)@Coś koło 2300+ (1900Mhz) Jetway V400DA DIMM1: SpecTek (256 MB PC2700 DDR SDRAM) 2.5-3-3-7 DIMM2: Nanya M1U51264DS8HC1G-5T 3.0-3-3-8 Sapphire Radeon X700PRO Chieftec 350W Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 A stery do plyty glownej zainstalowales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 X700Pro ustepuje 6600GT ktory ma ~8000ptk w mark 03 Ale kolo 7k w 03 powinien miec. Sprawdz czy nie masz jakiegos vira/trojana w menedzrze Windows(jakis proces zajmuje duzo % CPU), zainstaluj nojnowsze stery do mobo. Albo mozliwe ze karta albo plyta glowna sie popsula. Zaluz inna karte(od kumpla) i sprawdz, czy u Ciebie ma podobne wyniki co u niego. Jesli na innej karcie bedzie ok, to stawiam na motherboard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Wez karte do kumpla i zobacz ile będzie miał pkt, byc może kupiłes okrojną wersje tego radka o ile dobrze pamietam to wersje z pasywnym miały nizsze taktowania niż wersje z aktywnym chłodzeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 xan->> Pisałem, że zreinstalowałem windowsy więc trojan lub vir to to być raczej nie może... fredus->> Na radku X700/X700Pro są tylko aktywne chłodzenia(na corze), a na pamięciach (tylko w wersji Pro i chyba XT) są małe radiatorki. Taktowania się zgadzają bo sprawdzałem ATIToolem. A co do sterów na Motherboardzie to jeszcze nie próbowałem... Dzieki i pozdro będe jeszcze pisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wikktor Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 A pocek nie za słaby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 W 3d marku 03 procek nie odgrywa duzej roli więc nawet gdyby miał procka 1,5 ghz to wynik powienien byc wyższy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 a jakie masz takty w tym pro bo ostatnio widzialem sapphire 400/700 sprzedawany jako pro , a aa i af wylaczyles bo domyslnnie jest wlaczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 core - 424Mhz, pamięć - 435Mhz. AA i AF są na ustawieniach "zależne od aplikacji". Zastanawia mnie natomiast jedna żecz na zdjęciu... Dlaczego jest na "off"?? jakby komuś sie nie chciało pobierać zdjęcia, wyjaśniam" chodzi o ustawienia szybkości AGP... jest na "off"... Smartgart.bmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Włącz w Bios AGP, przestaw na 8x. Albo zaktualizuj go, bo coś jest nie tak. Kumpel miał podobnie na fx 5200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Jeżeli masz AGP off to bardzo brzydko....ustaw w biosie AGP 4x/8x i będzie OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Tez kiedys tak mialem. Jak zainstalowalem stery od nf4 na platwormie nf2. Ale na czym jest Twoja plyta to nie wiem. Ale szukalbym rozwiazania problemu w sterownikach od mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) Stery od mobo! Jak radzil sucker ,tylko jego wypowiedz zginela w gaszczu tych "trafnych" :lol: pozdrawiam BTW. http://www.viaarena.com/default.aspx?PageI...ID=1&CatID=1070 :) Edytowane 15 Stycznia 2006 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zainstalowałem sterowniki z tego linka. Jednak Windowsy nie chciały się odpalić. Zmniejszyłem taktowanie procka do domyślnych. Wlazł do win. jednak po uruchomieniu 3dmark05 zrobił się od razu czarny ekran a potem... szachownica <_< Ja już kurde nie wiem co z tym zrobić. Może zreinstaluje stery do karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Po zreinstalowaniu sterów nic się nie zminiło. Ustawiłem więc AGP na 4x... i było ok. I na dodatek miałem już 2200pkt. w 3dmarku05 :-P Postanowiłem więc wrócić do poprzedniego taktowania procka (w międzyczasie zmniejszyłem taktowanie) - z 1500Mhz na 1900Mhz. I tu następny problem: 3dmark chodził, jednak w 3 teście zaczęły się pojawiać artefakty!. FarCry - to samo. O dziwo FEAR takowych nie pokazywał... Zwiększyłem napięcie z 1.5 do 1.6v. Po 3min - czarny ekran... Kurde czy to oznacza, że nie będe mógł kręcić ani procka, ani karty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Tylko nie bijcie ale odważe sie powiedziec że zasiłka nie wyrabia :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Chwila, Chieftec takich numerów robić nie powinien... Pozatym byłoby to bez sensu - przed zainstalowaniem sterów do płyty gł. wszystko ok, a po - taka lipa? W każdym razie wielkie dzięki sucker, chemiczny fredus i wogóle wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Wiesz...Chiftec Chiftecem ale może mu sie zdarzyc taki numer... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 No ale gdyby zabrakło mu wacików restartowałby się a nie artefakty pokazywał... :mur: Zainstaluje oryginalne stery ATI. Zobaczymy może pomoże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) No ale gdyby zabrakło mu wacików restartowałby się a nie artefakty pokazywał... Mało było przypadków że przez zasilacz karty artefaktami sypały....?? <_< ale w twoim wypadku to raczej nie przez zasilacz :blink: Edytowane 15 Stycznia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Namieszales cos w sterownikach. Jesli nie chce ci sie robic reinstalki windy to musisz pozbyc sie starych sterow nie tylko poprzez uninstal z panela sterowania ale takze wywalajac wpisy w rejestrze i wyrzucajac pliki z kat. windowsa. Mozesz tez sobie ulatwic sciagajac Driver Cleaner i w trbie awaryjnym wyczyscic nim system. Po tej operacji wgraj na nowo sterowniki do plyty glownej(chemiczny dla linka skad mozesz je sciagnac), reboot, wgraj stery do karty graficznej, reboot. Sprawdz w steronikach czy w ustawieniach kart grafa ma wl. AGP. Jesli nie to bedzei trzeba zrobic reinstall windy. I dobrze jakby posiadala SP(SP2 jesli to winXP sp4 jesli to win2000). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fikoł Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Ty a podłaczyłeś zasileanie do grafy ?? hihi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Ty a podłaczyłeś zasileanie do grafy ?? hihi fakt no własnie czekam na odp ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fikoł Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Ja właśnie też kupiłe(odkupiłem) X700Pro 128MB 128bit i wynik w 3dmarku 01 miałem 12000pkt a w 03 - 6500pkt po podkręceniu grafy 03 - 7051pkt 479/513 to i tak nie jest dobry wynik :( próbuje inne stery ! Ale w grach wsio git ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Pewnie, że podłączyłem. sucker->> Mam oczyścić system ze sterów do katry czy płyty? Czy może z obu?:) Fikoł->> To są dobre wyniki, takie powinny być. A jakiego masz procka i płyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 hehe Fredus - pisałeś, że 3dmark03 nie wykożystuje tak bardzo procka - 4800pkt. na standardowym taktowaniu procka. Ciekawe, bo 3dmark05 przyspieszczył, a 03 zwolnił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) hehe Fredus - pisałeś, że 3dmark03 nie wykożystuje tak bardzo procka - 4800pkt. na standardowym taktowaniu procka. Ciekawe, bo 3dmark05 przyspieszczył, a 03 zwolnił... Troche dziwne to u ciebie.... :blink: owszem te 3d marki tez w jakims stopniu reagują na procka ale nie w tak duzym jak np. 3d mark 01,z kolei 3d mark 03 i 05 są najbardziej uzależnione od karty graficznej Edytowane 17 Stycznia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 sucker->> Mam oczyścić system ze sterów do katry czy płyty? Czy może z obu?:) Oczywiscie ze z obu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 sucker - dzięki wielkie, powalcze jeszcze z tą kartą, ale na razie nie mam czasu. fredus - prawda, że dziwne? Generalnie w 3dmarku05 był taki niski wynik z powodu testu 2 z tym światełkiem. Klatkował tak, że wyglądało to jakbym screeny oglądał...:) Teraz jest 7 - 10 fps. Natomiast reszta testów chodzi tak o 2 - 3 klatki wolniej. W 3dmarku03 nic nie rzyspieszyło, natomiast wszystko zwolniło o 2 - 3 klatki. Może po prostu karta graf. jest uszkodzona? No nic, zrobie jak napisał sucker i jeśli to nic nie pomoże pisze maila do sklepu z pytaniem co o tym chłopaki myślą:) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldfire Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Fredus - zwracam honor. Gdy bawiłem się omegami włączyłem filtrowanie... I zapomniałem wyłączyć przed testem:)) Jednak 5500pkt (tak jak przed zainstalowaniem sterów do płyty gł.) to zdecydowanie za nisko:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...