Skocz do zawartości
Miazga82

Dziwieki Z Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może temat troche nietypowy ale tłumacze o co chodzi.

Jako że mam kompa chłodzonego wodą i bardzo cichy zasilacz, zaczął mnie troche denerwować monitor. Jest to najzwyczajniejszy CRT 17' Fujitsu. Kompa mam na tyle cichego, że słysze działający monitor, jest to taki jednostajny dzwiek, który trudno opisac ... piszczące terkotanie ... trykanie. Kurcze nie wiem.

Czy nie da sie tego jakoś mechanicznie wyeliminować ... tak jak to sie robi z piszczącymi cewkami na grafach i płytach głównych, poprostu zalewając cefke silikonem, klejem albo żywicą. Czy tam może też jest coś takiego co może wydawać nieporządane dzwieki? Nigdy nie zaglądałem do wnęTrza monitora wiec nie wiem co tam jest.

Z góry thx 4 help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Z reguły piszczą wszelkiego rodzaju cewki indukcyjne i transformatory. W monitorze jest tego trochę.

Są modele które da się wyciszyć klejąc cewki i rdzenie silikonem po dotykaniu ich patyczkiem (dzwięk zanika).

Jak jest to strasznie upierdliwe możesz zanieść monit do serwisu i powiedzieć o co chodzi -zrobią bez problemów.

A jak masz trochę wolnego czasu i pojęcie o elektronice zrobisz to sam, tylko uważaj tam w niektórych

miejscach jest 25kV i może zdrowo "kopnąć". A swoją drogą demontaż monita to piekło (metalowe ekrany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi