Skocz do zawartości
e!Gr00bY

W tym przypadku też nie jest najlepiej (ATi + WIN XP + 60Hz)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiecie NVIDIA z deczka olała swoich klientów i jej sterowniki mają problemy z odświeżaniem pod systemami Windows 2000/XP w Direct3D i OpenGL (w przypadku ATi nie jest bynajmniej lepiej...). Aby rozwiązać problem niskiego odświeżania *60 Hz) musimy stosować programy takie jak Refresh Rate Fix (który chyba nie jest już rozwijany) i wymaga to aktualnie przerabianych sterowników (pisaliśmy o takowych nawet dzisiaj). W sieci pojawiła się jednak aplikacja NVRefreshTool, która może zastąpić Refresh Rate Fix. Jak napisał kolega iNtEnSe help i możliwe że cały program zostanie spolszczony (właśnie przez niego). Na razie zapraszam do pobierania.

Czy ktoś posiadający kartę ATi ma problemy z 60Hz'ami z grach? Bo ja nie.... Lisek - napisz coś o tym więcej, bo z tego co wiem ten problem dot. kart. firmy NV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Czy ktoś posiadający kartę ATi ma problemy z 60Hz'ami z grach? Bo ja nie.... Lisek - napisz coś o tym więcej, bo z tego co wiem ten problem dot. kart. firmy NV.

No Defaultowo jest ustawione 60Hz :) Może po prostu sobie to przestawiłęś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Jak wiecie NVIDIA z deczka olała swoich klientów i jej sterowniki mają problemy z odświeżaniem pod systemami Windows 2000/XP w Direct3D i OpenGL (w przypadku ATi nie jest bynajmniej lepiej...). Aby rozwiązać problem niskiego odświeżania *60 Hz) musimy stosować programy takie jak Refresh Rate Fix (który chyba nie jest już rozwijany) i wymaga to aktualnie przerabianych sterowników (pisaliśmy o takowych nawet dzisiaj). W sieci pojawiła się jednak aplikacja NVRefreshTool, która może zastąpić Refresh Rate Fix. Jak napisał kolega iNtEnSe help i możliwe że cały program zostanie spolszczony (właśnie przez niego). Na razie zapraszam do pobierania.

Czy ktoś posiadający kartę ATi ma problemy z 60Hz'ami z grach? Bo ja nie.... Lisek - napisz coś o tym więcej, bo z tego co wiem ten problem dot. kart. firmy NV.

Jak sie nie umie konfigurowac windowsa XP to potem sa psy na nim wieszane. Ja mam we wszystkich grach ile chce Hz (o ile mi monitor pozwoli).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie umie konfigurowac windowsa XP to potem sa psy na nim wieszane. Ja mam we wszystkich grach ile chce Hz (o ile mi monitor pozwoli).

Taa wiem stary ty jestes mastaha, ale nie piedziel mi ze nie umiem czegos skonfigurowac. Moglem sobie ustawic nawet 160Hz bo tyle mi wyciaga monitor i [gluteus maximus]. W KAZDEJ gierce bylo 60Hz. Nie musialem wlaczac OSD zeby to odczuc na wlasnych oczach.

Teraz mam taka jak sobie ustawie a programik dziala sobie w tle bez zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]A jakiej grze np. Bo może ja też mam ten problem tylko go nie widzę. Na monitorze w OSD pokazuje mi 85Hz.

Jak ja testowałem ATi to we wszystkich aplikacjach tak miałem. Dopiero odpalałem sobie eee jak to sie nazywalo :P Nie pamiętam :) W każdym razie driverki nie mogły tego ustawić i trzeba było używać aplikacji analogicznej do NVIDIA Refresh Rate Fix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa wiem stary ty jestes mastaha, ale nie piedziel mi ze nie umiem czegos skonfigurowac. Moglem sobie ustawic nawet 160Hz bo tyle mi wyciaga monitor i [gluteus maximus]. W KAZDEJ gierce bylo 60Hz. Nie musialem wlaczac OSD zeby to odczuc na wlasnych oczach.

Teraz mam taka jak sobie ustawie a programik dziala sobie w tle bez zadnych problemow.

No jednak bede Cie musial poduczyc. To jest wiadome ze w zakladkach tego nic nie zrobisz zeby Ci gry chodzily wiecej niz 60Hz, jezeli o tym nie wiedziales to jednak jestem przy Tobie mastah. Co do programikow to masz jakis lewy, ze musi dzialac w tle. Znam 2 sposoby aby miec czestotliwosc odswierzania jaka sie chce (oczywiscie monitor musi pozwolic). Mianowicie mowa o directx i refreshfix. Ten pierwszy jest o tyle wygodny, ze nie trzeba go sciagac juz z sieci bo kazdy go ma w winXP w wersji 7.0 (lub wyzszej, nie pamietam bo juz dawno mam 8.1). W ostatniej zakladce jest czestotliwosc w grach d3d. Minusem jest brak wyzszych czestotliwosci odswierzania w grach opengl (vide q3) i minusem jest tez brak wyboru czestotliwosci dla poszczegolnych rozdzielczosci.

Natomiast inaczej sprawa ma sie przy uzyciu programu nvidia refreshfix. Za pomoca niego mozna sobie ustawic najwieksza mozliwa czestotliwosc odswierzania dla kazdego trybu rozdz. i koloru. I NIC NIE MUSI DZIALAC W TLE - ciekawe jaki to program uzywasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś miał taką sytuacje ale u mnie w niektórych gierkach miałem 60 Hz (bez refresch fix) a w innych np. Diablo II ,monitor dostawał takie odświerzanie ,że się wyłączał !!!

Druga sprawa odnośnie odświerzania w XP. W drugim kompie mam zamontowaną starą s3 virge 2 MB. Więcej nie potrzeba :wink: . W win 98 karta wyciągała spokojnie 85 Hz w 800x600. Po zainastalowaniu XP okazało się ,że nie jest ona w stanie pracować z takimi parametrami bo na ekranie pojawił się straszny syf. Po zmniejszeniu do 75 Hz powróciło do normy :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś miał taką sytuacje ale u mnie w niektórych gierkach miałem 60 Hz (bez refresch fix) a w innych np. Diablo II ,monitor dostawał takie odświerzanie ,że się wyłączał !!!

Druga sprawa odnośnie odświerzania w XP. W drugim kompie mam zamontowaną starą s3 virge 2 MB. Więcej nie potrzeba  :wink: . W win 98 karta wyciągała spokojnie 85 Hz w 800x600. Po zainastalowaniu XP okazało się ,że nie jest ona w stanie pracować z takimi parametrami bo na ekranie pojawił się straszny syf. Po zmniejszeniu do 75 Hz powróciło do normy  :D .

Wina sterownikow monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś sprecyzować do którego przypadku sie to tyczy ?

No to, ze w windowsie XP nie mozesz dac odswierzania 85hz tylko 75.

Zobacz w sterownikach oferowanych przez windows XP. Nie od parady w koncu zajmuje 1,5giga na HDD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam takie same problemy - jedynym rozwiązaniem jest Nvidia Refresh Lock. A gdzie jest ta zakładka direct`owa do prostszego ustawienia...bo refresh locka, to chyba trzeba ładować za każdym razem...a później rzeczywiście on działa sobie w tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś sprecyzować do którego przypadku sie to tyczy ?

No to, ze w windowsie XP nie mozesz dac odswierzania 85hz tylko 75.

Zobacz w sterownikach oferowanych przez windows XP. Nie od parady w koncu zajmuje 1,5giga na HDD :D

Moge dac 85 Hz tylko karta nie wyrabia :( , a w 98 wyrabiała spokojnie.

Stery są zainstalowane defaultowe ,czyli te z windowsa więc nie mam czego szukać bo wyważe otwarte drzwi ,czyli zainstaluje to co już mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...