Skocz do zawartości
turtle79

Dvd Liteon Ltd 163 Nie Czyta Płyt Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mały problem. Kupiłem używane DVD jak w tytule. Czyta wszystkie płyty z wyjątkiem właśnie DVD. Zanim zrobię awanturę sprzedawcy, chcę się upewnić, czy ktoś miał może taki problem. W necie znalazłem, że może to być wina intelowskiego chipsetu, na którym oparta jest płyta główna. Mam kilka opcji do rozważenia:

1. uszkodzony DVD (czy pomoże przeczyszczenie lasera?),

2. kwestia regionu DVD (już dwukrotnie był zmieniany),

3. kwestia firmware (czy ktoś wie, skąd ściągnąć nowy?),

4. kwestia chipsetu, jak pisali w necie.

Jadę na Windows 2000 Prof, płyta główna HP Vectra VL400 oparta na chipsecie Intel Solano i815. Będę wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

1. Czyszczenie soczewki może pomóc, ale daje co najwyżej 50% szans

2. Region ma znaczenie tylko przy filmach, i to oryginalnych ;) poszukaj firmware 'Region Free' np DangerousBrothers

3. Wadliwe firmware może powodować niemożność odczytu niektórych płyt, ale nie wszystkich

4. Czy to Chipset? sprawdź na innym kompie

Możesz jeszcze spróbować patentu z przestawieniem napędu na PIO4, ale ja stawiam na laser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi